Η εξοικονόμηση ενέργειας «παίζει» παντού. Ειδικά το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» από ιδέες και tips, έτσι ώστε να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά κάθε μήνα. Κι, όμως, όσες πληροφορίες κι αν έχετε συλλέξει είναι βέβαιο πως υπάρχουν πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζετε.

Για παράδειγμα, ξέρατε ότι: Για τα δεδομένα της Αθήνας, χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη κατά 1°C, εξοικονομείτε καύσιμα και έξοδα θέρμανσης κατά 10%; Μπορείτε να δείτε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε την ενέργεια και να εντοπίσετε τρόπους για να είστε πιο ενεργειακά αποδοτικός μέσω ενός ενεργειακού ελέγχου του σπιτιού σας; Σκονισμένοι και ελαττωματικοί ανεμιστήρες, αγωγοί και λοιπά εξαρτήματα μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 60%; Η ενδεδειγμένη θερμοκρασία για πλύσιμο των πιάτων είναι 55°C; Περίπου επτά στα 10 κτίρια στην Ελλάδα διαθέτουν ανεπαρκή ή καθόλου μόνωση; Ορισμένοι ενεργειακοί πάροχοι σας δίνουν τη δυνατότητα για εξειδικευμένες συμβουλές για το σπίτι σας;

Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, διαθέτει τις υπηρεσίες My energy coach και My energy Tips. Το πρώτο είναι ο ψηφιακός σύμβουλος εξοικονόμησης ενέργειας που σας βοηθάει να:

  • παρακολουθείτε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο νοικοκυριό ή την επιχείρησή σας και πώς αυτή επιμερίζεται μεταξύ των ηλεκτρικών συσκευών σας.
  • λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές και προτάσεις για να εξοικονομήσετε ενέργεια και κόστος.
  • ανακαλύψετε τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη από την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών σας με σύγχρονες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Το δεύτερο περιλαμβάνει μία σειρά από συμβουλές, τις οποίες εάν ακολουθήσετε μπορείτε κι εσείς να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος των λογαριασμών σας και να περιορίσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα με απλές και εύκολες αλλαγές σε μικρές καθημερινές συνήθειες που όλοι έχουμε.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αφορά σε κάθε πρωτοβουλία ή και τεχνολογική προσπάθεια για να μειώσουμε την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται, περιορίζοντας τη σπατάλη των ενεργειακών πόρων. Όσο περισσότερες οι πρωτοβουλίες, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας για έναν πιο «πράσινο» κόσμο.