Διανύουμε και επισήμως την ιερή Εβδομάδα των Παθών, της Ανάστασης και του Πάσχα Κυρίου, ημέρες κατάνυξης, αλλά και… προετοιμασίας για τα οικογενειακά τραπέζια που έρχονται! Οι Έλληνες, άλλωστε, έχουν τη συνήθεια να γιορτάζουν μεγαλοπρεπώς το Πάσχα, διοργανώνοντας μεγάλα τσιμπούσια είτε εντός είτε και εκτός από το κλεινόν άστυ! Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, προκειμένου να μην βγείτε εκτός προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Greenpeace προτείνει επτά συμβουλές για ένα οικονομικό και πιο «πράσινο» Πάσχα!

Στο τραπέζι

1) Προσέχουμε στις αγορές αυγών. Εάν τηρείτε τις παραδόσεις και βάφετε αυγά εφέτος προτιμήστε αυγά βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής.
2) Φτιάχνουμε τις δικές μας οικολογικές βαφές αυγών. Ενδεικτικά, τα παντζάρια θα τους δώσουν ένα ροζ – κόκκινο χρώμα, ενώ το κόκκινο λάχανο θα τα βάψει μπλε και το σπανάκι πράσινα!
3) Προτιμάμε ντόπια, βιολογικά και εποχιακά προϊόντα. Όχι μόνο γιατί έτσι κάνουμε καλό στο περιβάλλον (λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα), αλλά γιατί έτσι στηρίζουμε την τοπική οικονομία και τη δική μας παραγωγή. Εάν, μάλιστα – όπου μπορούμε – προτιμάμε βιολογικά προϊόντα (ή ελευθέρας βοσκής) τότε ακόμα καλύτερα.
4) Καταναλώνουμε μόνο όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Όλοι μας είμαστε λίγο ή πολύ εξοικειωμένοι με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού αυτές τις ημέρες. Εάν εφέτος είμαστε λίγο πιο συνετοί, κάνουμε κάτι καλό όχι μόνο για την τσέπη μας και το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία μας.
5) Μαγειρεύουμε έξυπνα. Ψήνουμε ταυτόχρονα πολλά φαγητά στο φούρνο για να εξοικονομούμε ενέργεια, δεν ανοιγοκλείνουμε άσκοπα το ψυγείο και εξοικονομούμε νερό, όσο και όταν μπορούμε (π.χ. όταν πλένουμε τα πιάτα).
6) Ελαχιστοποιούμε τα σκουπίδια μας. Γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα μίας χρήσης και ανακυκλώνουμε όλα τα υλικά συσκευασίας που έχουμε.
Στο δρόμο
7) Οδηγούμε με σύνεση. Η οικολογική οδήγηση είναι η συνετή οδήγηση. Το κόστος καυσίμων και τα διόδια εκτοξεύουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό για το Πάσχα στο χωριό ή την εξοχή. Μπορούμε να μειώσουμε τα κόστη καυσίμου έως και 20% εάν εφέτος επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια.