Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανοίξετε το ψυγείο σας για να διαπιστώσετε ότι είναι τελείως γεμάτο και δεν έχει χώρο για τίποτε άλλο; Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγάλο κι αν είναι το ψυγείο μας συχνά το παραγεμίζουμε και όταν συμβαίνει αυτό ούτε να προσθέσουμε άλλα τρόφιμα μπορούμε, ούτε καν να βρούμε εύκολα αυτά που θέλουμε να πάρουμε από αυτό. Γι’ αυτό εμείς σας έχουμε μερικά κόλπα οργάνωσης που θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο χώρο σε αυτή τη χρήσιμη συσκευή της κουζίνας μας.

1. Αφήνουμε ένα ράφι άδειο για περισσεύματα
Επειδή πάντα δημιουργείται η ανάγκη να βάλουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας κάποιο ταπεράκι με φαγητό που μας περίσσεψε, καλό είναι να έχουμε ένα μικρό ράφι άδειο για αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις. Κι όταν το καταναλώσουμε θα βάλουμε το επόμενο ταπεράκι στο ίδιο σημείο.

2. Αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις συντήρησης
Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί ή το ανοιγμένο αλεύρι που μπορούν να αποθηκευτούν εκτός ψυγείου για παράδειγμα σε ένα σκοτεινό και δροσερό χώρο όπως ένα ντουλάπι τροφίμων. Έτσι, θα δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στο ψυγείο μας για όσα πρέπει να συντηρούνται μόνο εκεί.

3. Ψωνίζουμε ανάλογα με τον χώρο που έχουμε
Προγραμματίζουμε τι θα μαγειρέψουμε τις επόμενες ημέρες και ψωνίζουμε μόνο αυτά που χρειαζόμαστε να συντηρήσουμε στο ψυγείο και όχι για πιο μακροπρόθεσμα σχέδια. Οπότε θα πρέπει να κάνουμε έξυπνες αγορές, σύμφωνα με τον άδειο χώρο που έχουμε στα ράφια του ψυγείου.

4. Αφαιρούμε ότι δεν μας αρέσει
Σίγουρα όλοι έχουμε στο ψυγείο μας τρόφιμα που αγοράσαμε κάποτε αλλά μετά τη δοκιμή τους καταλήξαμε ότι δεν μας αρέσουν, οπότε μπορούμε κάλλιστα να τα βγάλουμε εκτός και να τα χαρίσουμε πιθανόν σε κάποιο μέλος της οικογένειας ή γείτονα. Με αυτόν τον τρόπο και δεν θα τα πετάξουμε στα σκουπίδια και θα ελευθερώσουμε χρήσιμο χώρο.

5. Τοποθετούμε τα πάντα σε ύψος που φτάνουμε
Συχνά κάποια τρόφιμα μένουν πολύ πίσω στο ράφι και είναι αρκετά ψηλά, σε σημείο που δεν μπορούμε να τα προσεγγίσουμε εύκολα. Γι’ αυτό συνιστούμε να βάζετε όσα χρειάζεστε συχνά σε πιο χαμηλά ράφια.

6. Δημιουργούμε ζώνες
Τα σύγχρονα ψυγεία έχουν ξεχωριστά συρτάρια για λαχανικά και διαφορετικά για το κρέας (που έχει περισσότερη ψύξη), οπότε τοποθετούμε τα προϊόντα μας στις αντίστοιχες ζώνες. Μπορούμε, βέβαια, να τα κατηγοριοποιήσουμε και ανάλογα με τη χρήση που τους κάνουμε. Για παράδειγμα να έχουμε χαμηλά όσα θέλουμε πιο συχνά και πιο ψηλά εκείνα που θα συντηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.