Τα γλυκά δεν είναι επιστήμη, όμως χρειάζονται ακρίβεια και συνέπεια στην εκτέλεση και το ψήσιμο. Το λάθος στη μαγειρική διορθώνεται πιο εύκολα από ότι στη ζαχαροπλαστική. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε με επιτυχία τα γλυκά σας.
1. Ο συνιστώμενος χρόνος ψησίματος είναι κατά προσέγγιση και πάντα ενδεικτικός αφού αλλάζει από οικιακό φούρνο σε φούρνο. Κάτι που στον ένα φούρνο ψήνεται σε μία ώρα μπορεί να χρειαστεί 40 λεπτά στον άλλο. Επίσης, όταν μιλάμε για χρόνο ψησίματος, ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που ο φούρνος έχει πιάσει την συνιστώμενη θερμοκρασία κι όχι από τη στιγμή που βάζουμε το κέικ στο φούρνο. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το γλυκό μας, προθερμαίνουμε πάντα το φούρνο στους 175-180οC εκτός αν η συνταγή προτείνει κάτι άλλο. Έτσι μέχρι να τελειώσουμε την προετοιμασία του γλυκού μας ο φούρνος θα είναι έτοιμος να το ψήσει.
2. Μαζί με τον φούρνο προετοιμάζουμε και τη φόρμα, τα ατομικά φορμάκια, την ταρτιέρα ή το ταψί μας ανάλογα την συνταγή. Βουτύρωμα και πασπάλισμα με αλεύρι στις αλουμινένιες φόρμες μια απλή επάλειψη με λιωμένο βούτυρο ή λάδι στα ταψιά και τις ταρτιέρες. Οι φόρμες σιλικόνης δεν χρειάζονται προετοιμασία.
3. Ζυγίζουμε ή μετράμε όλα τα υλικά μας πριν ξεκινήσουμε την ανάμειξη και τα έχουμε κοντά μας στον πάγκο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανοιγοκλείνουμε ντουλάπια και ψυγείο με λερωμένα τα χέρια ψάχνοντας τελευταία στιγμή τα υλικά.
4. Άλλο ο όγκος, άλλο βάρος. Τον όγκο τον μετράμε σε λίτρα και στις υποδιαιρέσεις του λίτρου, το βάρος σε κιλά και γραμμάρια, οπότε καλό είναι να προμηθευτούμε μια ζυγαριά ακριβείας και μια μεζούρα υγρών.
5. Όταν μετράμε με φλιτζάνια καλό είναι να χρησιμοποιούμε είτε την ειδική μεζούρα του εμπορίου είτε ένα φλιτζάνι, κούπα ή ποτήρι, ίδιο μέγεθος πάντα για όλα τα υλικά της συνταγής.
6. Το αλεύρι καλό είναι αφού το μετρήσουμε να το περάσουμε από κόσκινο ή σουρωτήρι ρίχνοντάς το σε ένα μπολ έτσι ώστε να αφρατέψει. Είναι η κατάλληλη στιγμή να το ανακατέψουμε με το μπέικιν πάουντερ πριν το χρησιμοποιήσουμε, εκτός κι αν η συνταγή προτείνει φαρίνα.
7. Από τη στιγμή που θα βάλουμε το κέικ στο φούρνο δεν τον ανοίγουμε ποτέ στο ενδιάμεσο γιατί θα δούμε το φουσκωμένο κέικ μας να καταρρέει και να μην ξαναφουσκώνει ποτέ. Μόνο όταν περάσει ο συνιστώμενος χρόνος ψησίματος θα κάνουμε το τεστ, θα μπήξουμε δηλαδή ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και θα το βγάλουμε αμέσως. Αν είναι στεγνό, σημαίνει πως το κέικ μας είναι έτοιμο. Αν είναι υγρό, χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο.
8. Τα κουλουράκια, τα μπισκότα, οι ζύμες τάρτας και γενικώς οι ζύμες που θέλουμε να είναι τριφτές και αφράτες, θέλουν ελάχιστο ζύμωμα, τόσο όσο χρειάζεται το αλεύρι να ενωθεί με τη λιπαρή ουσία (βούτυρο ή λάδι) και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
9. Η κουβερτούρα είναι το νούμερο ένα αγαπημένο υλικό στα γλυκά. Όταν θέλουμε να τη λιώσουμε είτε στα μικροκύματα είτε σε μπεν μαρί πρέπει προηγουμένως να την κόψουμε σε όμοιου όγκου ψιλά κομμάτια. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε σταγόνες σοκολάτας που λιώνουν πιο εύκολα. Οι σταγόνες είναι επίσης η καλύτερη επιλογή σε κούκις και κέικ όταν θέλουμε τα κομματάκια της σοκολάτας να ψηθούν μαζί με το γλυκό.
10. Για να διακοσμήσουμε ένα γλυκό με γλάσο ή με οποιαδήποτε κρέμα πρέπει το γλυκό να έχει κρυώσει εντελώς και η κρέμα να έχει μείνει για κάμποσο στο ψυγείο και να έχει σταθεροποιηθεί. Αν το γλυκό είναι ζεστό θα λιώσει την κρέμα ή το γλάσο και τίποτα δεν θα μπορέσει να σταθεί πάνω του.
11. Οι ζύμες μαγιάς είτε μαγιά σε σκόνη χρησιμοποιήσουμε είτε νωπή, χρειάζονται χρόνο και υπομονή να φουσκώσουν. Αν ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι λίγος, τότε μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει στο φούρνο της κουζίνας μας τον οποίο θα έχουμε ρυθμίσει στους 40οC. Αυτό θα μειώσει το χρόνο αναμονής στο μισό.