Μπορεί ν’ ακούγεται υπερβολικό όμως μια λάθος επιλογή νερού, ναι νερού, μπορεί να σου χαλάσει το γεύμα, όπως μπορεί κάλλιστα και να το αναβαθμίσει.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο εξωτερικό μαγαζιά που έχουν ως στόχο να μυήσουν τους πελάτες τους στη φιλοσοφία του νερού, στο πώς να εκτιμήσουν τη γεύση του αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά προϊόντα που κυκλοφορούν. Παράδειγμα, το Fine Liquids στο Λονδίνο, ο ιδιοκτήτης του οποίου έχει πάθος με το νερό και προσπαθεί να βρει εκείνο που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη. Η γεύση κάθε νερού άλλωστε είναι διαφορετική και εξαρτάται από τη σύστασή του σε μέταλλα, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο. Για παράδειγμα, αν το νερό έχει πολύ ασβέστιο τότε έχει γλυκιά γεύση, αν είναι πλούσιο σε μαγνήσιο έχει πιο μεταλλική και λίγο πικρή γεύση, ενώ αν περιέχει νάτριο είναι πιο αλμυρό.
Το επάγγελμα των σομελιέ νερού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ αλλά και στην Ασία, με ξενοδοχεία και εστιατόρια να αναζητούν την εμπειρία τους για να ικανοποιούν πάντα τους απαιτητικούς τους πελάτες. Τα λεγόμενα water bars αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν τους ουρανίσκους των πελατών τους στη γεύση του κάθε είδους νερού, από την προέλευσή του μέχρι την περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία. Όπως και στη δοκιμή κρασιού, έτσι και σε αυτή του νερού, πρέπει να αφήσουμε όλες τις αισθήσεις μας να απολαύσουν το προϊόν, για να είναι μοναδική η συγκεκριμένη εμπειρία.
Πώς κάνουμε γευστική δοκιμή νερού
* Αμέσως μόλις ανοιχθεί το μπουκάλι γεμίζουμε το 1/3 του ποτηριού. Πίνουμε μια μεγάλη γουλιά από το νερό και αμέσως κάνουμε εκτίμηση της φρεσκάδας του.
* Αδειάζουμε το νερό που έχει μείνει και γεμίζουμε ξανά το 1/3 του ποτηριού. Σηκώνουμε το ποτήρι στο ύψος των ματιών και μετά το χαμηλώνουμε, ώστε να μπορούμε να παρατηρήσουμε το νερό από πάνω. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση του ανθρακούχου, θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τη “ζωηράδα” των φυσαλίδων.
* Φέρνουμε το ποτήρι κάτω από τη μύτη και αναπνέουμε βαθιά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επαναλαμβάνουμε αυτή την κίνηση αρκετές φορές. Για καλύτερο αίσθηση, έχουμε τα μάτια κλειστά.
* Πίνουμε μια γουλιά -περίπου 15ml- και περιμένουμε το νερό να “ξεκουραστεί” στη γλώσσα μας. Έπειτα το αφήνουμε να γεμίσει το στόμα και αφού το οδηγήσουμε στο πίσω μέρος της γλώσσας, καταπίνουμε. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αξιολόγηση της οξύτητας, της γεύσης, της δομής, της ελαφρότητας και της αίσθησης του νερού στο στόμα.
* Για μια ακόμη φορά, πίνουμε μια μεγάλη γουλιά, αφήνοντάς την να “ξεκουραστεί” στη γλώσσα. Αφήνουμε μια μικρή ποσότητα αέρα να μπει στο στόμα και εκπνέουμε από τη μύτη. Αφήνουμε το νερό να γλιστρήσει πίσω από τη γλώσσα και καταπίνουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα φανεί η ισορροπία και η ανθεκτικότητα.
* Ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό βρύσης και προχωράμε με την ανάλυση του επόμενου δείγματος.
Ποιο νερό να επιλέξω;
Είναι πολύ σημαντικό, το νερό που επιλέγουμε για ένα ωραίο γεύμα, να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, να έχει ισορροπημένη γεύση και το πιο σημαντικό από όλα, να είναι πραγματικά αγνό, χωρίς ίχνη τοξικών χημικών αποβλήτων στη σύνθεσή του, νιτρικά δηλαδή. Σε αυτή τη λογική το AQUA Carpatica είναι το μόνο νερό στον κόσμο με μηδέν νιτρικά (ανθρακούχο) ή σχεδόν μηδενικά νιτρικά (απλό). Αυτό το γεγονός το καθιστά μοναδικό και ιδανικό νερό για βρέφη, παιδιά, εγκυμονούσες μητέρες και θηλάζουσες, αλλά και όλους όσοι προσέχουν τη διατροφή και την υγεία τους. Το νερό, που ανακαλύφτηκε το 2000 μέσα στα δάση των Καρπαθίων, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, γι’ αυτό και η γεύση του είναι ιδιαίτερα απαλή και πρόσχαρη, ενώ δεν έχει καμία επίγευση. Έτσι, αφήνει μια αναζωογονητική αίσθηση στο στόμα χωρίς να επηρεάζει το φαγητό που το συνοδεύει. Το ίδιο ισχύει και για το AQUA Carpatica Φυσικώς Ανθρακούχο νερό, το ένα λίτρο του οποίου παρέχει το 41% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα σε ασβέστιο και το 28% σε μαγνήσιο.
Περισσότερα: www.aquacarpatica.gr