Γνωρίζετε ότι το νερό που χρησιμοποιούμε στον καφέ μας παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα του καφέ που απολαμβάνουμε; Αν δεν το γνωρίζετε ήρθε η στιγμή να το μάθετε, καθώς το 98% του καφέ μας αποτελείται από νερό. Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε καφέ και δεν σας αρέσει λοιπόν, δείτε τι νερό χρησιμοποίησε ο barista. Ο δικός μας barista, ο Χρήστος, μας κέρασε τον καλύτερο καφέ φίλτρου που έχουμε πιει ποτέ. Χωρίς νιτρικά, με την ιδανική αναλογία σε μέταλλα και αλκαλικότητα, χρησιμοποιώντας το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ μας του είτε το θέλουμε είτε όχι.

1. Ο βαθμός σκληρότητας
Πολύ σημαντικό είναι οι τιμές των μεταλλικών αλάτων να είναι χαμηλές (ασβέστιο-μαγνήσιο), για να μην επηρεάσουν αρνητικά το σώμα του καφέ μας. Υψηλές τιμές αλάτων, θα προκαλέσουν πιθανώς προβλήματα κατά το ζέσταμα των boiler σε μία μηχανή. Αντίθετα, χαμηλές τιμές αλάτων (που σημαίνει και όξινο pH), θα επηρεάσουν αρνητικά την εκχύλιση, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καλό άρωμα και γεύση.

2. Αλκαλικότητα
Η αλκαλικότητα ονομάζεται και ανθρακική σκληρότητα και ουσιαστικά με την αλκαλικότητα μετράμε το πόσο διοξείδιο του άνθρακα είναι διαλυμένο στο νερό μας, κάτι που μας δίνει σταθερότητα.

3. Χλώριο
Η SCA (Specialty Coffee Association) συνιστά το νερό να είναι καθαρό, διαυγές, απαλλαγμένο από οσμές και χωρίς χλώριο. Αυτό θα αποτρέψει τη διάβρωση στα ανοξείδωτα μέρη του εξοπλισμού και κατ’ επέκταση την αλλοίωση της γεύσης του καφέ.

4. Νάτριο
Οι τιμές νατρίου στο νερό θα πρέπει να είναι ≤10mg/lit, ουσιαστικά χαμηλές δηλαδή, μιας και το νάτριο επιδρά αρνητικά στην εκχύλιση. Υψηλές τιμές νατρίου, θα επηρεάσουν την εκχύλιση, αφού θα διογκώσουν τον αλεσμένο καφέ και θα τον «σοκάρουν» αρνητικά.

5. TDS
TDS- Ολικά Διαλυμένα Στερεά του νερού (η μέτρηση γίνεται με αγωγιμόμετρο). Με το αγωγιμόμετρο δεν μετράμε την σκληρότητα, αλλά εξετάζουμε να δούμε αν το νερό μας περιέχει θαλασσινό νερό. Η μέτρηση αυτή αποδίδεται σε PPM ή mg/lit (1 λίτρο/1.000.000mg). Αν χρησιμοποιήσουμε την μονάδα TDS, τότε το νερό πρέπει να έχει 120-250mg/lit.

6. PH
Η πιο σημαντική μέτρηση για το νερό μας όσον αφορά το κομμάτι του καφέ. Μας δηλώνει το πόσο όξινο είναι το νερό μας ή το πόσο αλκαλικό. Όσο η τιμή του pH αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η ένταση της γεύσης κατά την εκχύλιση του καφέ. Το υψηλό pH είναι αποτέλεσμα υψηλής αλκαλικότητας και μπορεί να δώσει στυφή γεύση στον καφέ μας. Τα αποδεκτά όρια για το σωστό pH είναι 6,5-8.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον τέλειο καφέ φίλτρου με νερό AQUA Carpatica.

Συνταγή για καφέ φίλτρου (με τη μέθοδο V-60)

Υλικά
1 σκεύος V-60 Dripper
18-20γρ. φρέσκο αλεσμένο καφέ
1 μπουκάλι Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica
1 φίλτρο για καφέ

Εκτέλεση
Αλέθουμε τον καφέ, που έχουμε συλλέξει, περίπου 18-20 γρ. για ένα φλιτζάνι καφέ.

Τοποθετούμε ένα χάρτινο φίλτρο στο σκεύος V-60 και παράλληλα βράζουμε γύρω στα 600ml νερό AQUA Carpatica. Βρέχουμε το φίλτρο με το ζεστό νερό και ρίχνουμε το μισό περίπου μέσα στο σκεύος για να το ζεστάνουμε.

Τοποθετούμε τον καφέ που έχουμε αλέσει στο φίλτρο.

Βρέχουμε τον αλεσμένο καφέ με νερό Aqua Carpatica: 50ml νερό σε 30” (διαδικασία bloom).

Έπειτα για περίπου 3μιση λεπτά συμπληρώνουμε νερό αργά και σταθερά με κυκλικές κινήσεις μέχρι να συμπληρώσουμε την ποσότητα του νερού (300ml το τελικό ρόφημα).

Σταματάμε πριν στραγγίσει όλος ο καφές στο φίλτρο μας.

Μεταφέρουμε τον καφέ από το σκεύος υποδοχής στο φλιτζάνι και απολαμβάνουμε.

Διαβάστε ακόμη

Φτιάχνουμε τον τέλειο εσπρέσο με φυσικό μεταλλικό νερό (VIDEO)

Γνωρίζατε ότι το πιο αγνό, φυσικό και βελούδινο νερό αναβλύζει στα Καρπάθια Όρη;

Μπορεί ένα νερό με φυσικές φυσαλίδες να κάνει τη διαφορά στην υγεία μας;