Στη νέο επεισόδιο των podcast Food Stories του Cantina, ανοίγουμε τα αρχεία μας και ξεδιπλώνουμε γεύσεις που έγραψαν ιστορία στην παγκόσμια γαστρονομία.
Πρώτος σταθμός: η Μπεσαμέλ
Η μπεσαμέλ, μια από τις πέντε βασικές σάλτσες της γαλλικής μαγειρικής, ξεκίνησε την πορεία της από την Ιταλία, τελειοποιήθηκε και αναδείχθηκε μέσα από τις βασιλικές κουζίνες της Γαλλίας για να φτάσει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει δύο από τα εμβληματικότερα πιάτα: Το παστίτσιο και τον μουσακά.
Σήμερα, η μπεσαμέλ είναι μια ευέλικτη βάση που μπορεί να εμπλουτιστεί εύκολα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας σύγχρονης, θρεπτικής διατροφής. Ακολουθώντας τη βασική συνταγή παρασκευής από το κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, μπορούμε να ενσωματώσουμε συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας, όπως πρωτεΐνη και ασβέστιο, για να τη μετατρέψουμε σε μια ακόμα πιο ωφέλιμη επιλογή.
Σε αυτό το επεισόδιο μαθαίνουμε όλα τα μυστικά για το πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις μαγειρικές μας, πώς να αξιοποιήσουμε τροφές που δεν πρέπει να καταλήξουν στα απορρίμματα, αλλά και μια σειρά από σύγχρονες, εύκολες και προπαντός πεντανόστιμες ιδέες για συνταγές που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας.
Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη βασική συνταγή, ενσωματώνοντας συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας όπως πρωτεΐνη και ασβέστιο. Η μπεσαμέλ μπορεί να αποκτήσει επιπλέον θρεπτική αξία με την προσθήκη γιαουρτιού ή τυριού cottage εύκολα. Ακολουθούμε την κλασική διαδικασία παρασκευής που αναγράφεται στο κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και προσθέτουμε:
- 200 γραμμάρια γιαούρτι και 350 ml γάλα ή
- 225 γραμμάρια cottage cheese και 400 ml γάλα
…και αν σας ανοίξαμε την όρεξη, ιδού μια υπέροχη συνταγή για να απολαύσετε το μεγαλείο της!
Μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι και μπεσαμέλ
Το αγαπημένο λαχανικό του χειμώνα σε μια εκδοχή γεμάτη γεύση και υψηλή θρεπτική αξία.
Περισσότερες συνταγές με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, θα τις βρείτε πατώντας εδώ