Τα κέικ είναι σίγουρα από τις πιο αγαπημένες και ευέλικτες επιλογές για το καθημερινό ή ακόμα και το γιορτινό τραπέζι. Απλά ή γεμιστά με κρέμα, με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή λαχανικά είναι άκρως απολαυστικά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύουν κάποιο ζεστό ή κρύο ρόφημα, ενώ τα αλμυρά κέικ είναι ένα από τα πιο νόστιμα σνακ.
Το να τα φτιάξετε, όμως, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και οι προσπάθειες -ειδικά αν είσαι αρχάριος- δεν είναι πάντα επιτυχείς. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ετοιμάσετε με επιτυχία τα πιο νόστιμα και αφράτα κέικ, γλυκά ή αλμυρά.
1. Αφήστε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για περίπου μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να ομογενοποιηθούν πιο εύκολα. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να βάλετε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα μόνο δευτερόλεπτα σε χαμηλή θερμοκρασία, για να μαλακώσει και να βυθίσετε τα αβγά σε ένα μπολ με ζεστό νερό για 5-10 λεπτά.
2. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε το ταψί που σάς υποδεικνύει η συνταγή προκειμένου η ζύμη να φουσκώσει σωστά. Αν το ταψί είναι μικρότερο, η ζύμη θα ξεχειλίσει, ενώ αν είναι μεγαλύτερο δεν θα φουσκώσει καλά και θα “καθίσει”.
3. Προτιμήστε ένα πινελάκι για να αλείψετε ομοιόμορφα με βούτυρο ή λάδι το ταψί που θα ψήσετε το κέικ σας, ώστε να μην κολλήσει στη φόρμα και να βγει εύκολα.
4. Προθερμαίνετε πάντα πριν το ψήσιμο το φούρνο στους 170-180°C και στο πρώτο 35λεπτο του ψησίματος μην ανοίξετε το φούρνο καθόλου, γιατί το κέικ χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία προκειμένου να φουσκώσει καλά. Αν θέλετε ωστόσο να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο, στα 45-50 λεπτά μπορείτε να βυθίσετε στη ζύμη ένα μαχαιράκι. Αν το μαχαίρι παραμείνει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
5. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ– αν δε χρησιμοποιήσετε Φαρίνα– προτού τα βάλετε στο μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά για να γίνει ακόμα πιο αφράτο το κέικ σας. Αν χρησιμοποιήσετε και άλλα υλικά σε σκόνη, όπως κακάο, κοσκινίστε τα μαζί με το αλεύρι.
6. Μην γεμίζετε τη φόρμα ή τα φορμάκια ψησίματος παραπάνω από τα ¾. Το μίγμα θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει.
7. Απλώστε ομοιόμορφα το μίγμα στη φόρμα για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
8. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια ωραία σφιχτή μαρέγκα που θα ενσωματώσετε στο μίγμα σας ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια μαρίζ. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο αφράτο.
9. Αφήνετε το κέικ εκτός φούρνου για περίπου μισή ώρα πριν το ξεφορμάρετε για να μη σας κολλήσει στη φόρμα.
10. Όταν κρυώσει, το τυλίγετε με μία πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Αν το έχετε επικαλύψει με σιρόπι ή γλάσο, απλά διατηρήστε το σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
Ας δούμε και μερικές λαχταριστές συνταγές για κέικ!
Κέικ καρότου με κρέμα τσίζκεικ και καρύδια
Κεκάκια με φέτα, κρεμμυδάκι φρέσκο και άνηθο
Κέικ ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και καρύδια