Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μία ζεστή και τόσο θρεπτική σούπα τραχανά, το απόλυτο comfort food του χειμώνα; Κανείς και σας το εγγυόμαστε! Το αγαπημένο παραδοσιακό ζυμαρικό έχει μία θέση στο τραπέζι μας όλο το χρόνο και οι τρόποι να το απολαύσουμε είναι πολλοί και διαφορετικοί.
Τα τελευταία χρόνια, το τραχανότο έγινε must στις δικές μας αλλά και στις εστιατορικές κουζίνες, καταφέρνοντας ακόμη και να κάνει στην άκρη το Ιταλικό ριζότο, αποδεικνύοντας ότι σαν τα ελληνικά ζυμαρικά δεν έχει! Πώς αλλιώς όμως μπορούμε να βάλουμε τον τραχανά στο πιάτο μας και, μήπως ο γλυκός τραχανάς μπορεί να γίνει και γλύκισμα;
Σας έχουμε 5 εναλλακτικές προτάσεις για φαγητά και γλυκά με τραχανά, που θα σας αρέσουν πολύ:
Ψαρόσουπα με τραχανά
Δεν είναι λίγες οι συνταγές για ψαρόσουπα που περιλαμβάνουν διάφορα λαχανικά, όπως καρότα, κολοκυθάκια, ντομάτες, πατάτες και ρύζι. Ε, όπου ρύζι εσείς θα προσθέσετε τραχανά. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά, σοτάρετε τα λαχανικά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο. Προσθέτετε νερό να καλύψει τα λαχανικά, βράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε το ψάρι της επιλογής σας, νερό να τα καλύψει και βράζετε για 15-20 λεπτά ακόμη, να ψηθεί το ψάρι. Στη συνέχεια, βγάζετε το ψάρι από την κατσαρόλα, ρίχνετε 2/3 φλιτζανιού τραχανά ξινό και βράζετε για άλλα 15 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και σερβίρετε!
Ομελέτα με τραχανά
Ναι, καλά διαβάσατε, ο τραχανάς μπορεί να γίνει και μία πολύ ωραία ομελέτα. Για αρχή θα βράσετε 1 φλιτζάνι τραχανά τραχανά γλυκό σε ανάλατο νερό για 10 λεπτά και θα το αφήσετε να κρυώσει. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο και σοτάρετε 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Χτυπάτε 3 αβγά, ανακατεύετε μέσα τον τραχανά, 1 κολοκύθι σε φέτες, 1 ψιλοκομμένη πιπεριά και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο και ρίχνετε το μίγμα στο τηγάνι. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά, ρίχνετε μετά από πάνω 100γρ. φέτα σπασμένη και συνεχίζετε το ψήσιμο στο φούρνο στους 180οC για περίπου 20 λεπτά. Έτοιμη η ξεχωριστή ομελέτα σας!
Καλαμαράκια γεμιστά με τραχανά
Tι θα λέγατε να φτιάξουμε έναν νόστιμο μεζέ με τραχανά για το κρασί και το τσίπουρο; Θα ετοιμάσουμε γεμιστά καλαμαράκια! Πλένετε και καθαρίζετε 6 καλαμάρια. Σουρώνετε του κορμούς και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, προσθέτετε ½ λίτρο ζωμό λαχανικών και μόλις πάρει βράση ρίχνετε 120γρ. τραχανά γλυκό σταρένιο. Σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά, να απορροφήσει ο τραχανάς το ζωμό. Προσθέτετε τέλος τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο ψιλοκομμένη, αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο άνηθο. Γεμίζετε τα καλαμάρια, κλείνετε με οδοντογλυφίδα και ψήνετε στο φούρνο στους 160οC για 30 λεπτά, μαζί με ντοματίνια και λάδι.
Γλύκισμα με τραχανά, μασκαρπόνε και γλυκό κουταλιού
Και όμως, με τραχανά μπορείτε να φτιάξετε και ένα ωραίο γλύκισμα. Η συνταγή τόσο απλή, που θα γίνει αγαπημένη σας επιλογή για τα οικογενειακά τραπέζια, αλλά και για τις μέρες που θέλετε να γλυκαθείτε… Λοιπόν, σε 1 κατσαρόλα βράζετε 2 φλιτζάνια τραχανά γλυκό, 3 φλιτζάνια γάλα και 3 φλιτζάνια νερό, ανακατεύοντας τακτικά για 9-10 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ο τραχανάς και να χυλώσει. Μοιράζετε σε μπολ ή ποτηράκια κολωνάτα κάνοντας εναλλάξ στρώσεις από τραχανά, μασκαρπόνε και μαρμελάδα της επιλογής σας και γαρνίρετε με γλυκό κουταλιού ή φρέσκα φρούτα.
Πόριτζ με τραχανά
Οι Βρετανοί ορκίζονται στο πόριτζ (porridge), γλυκό ή αλμυρό, που δεν είναι άλλο από χυλός με βρώμη και γάλα ή νερό, συχνά εμπλουτισμένο με διάφορα άλλα υλικά. Αλλά επειδή εμείς τιμάμε τα ελληνικά προϊόντα, φτιάχνουμε τη δική μας εκδοχή με τραχανά. Βράζετε λοιπόν 1 πακέτο τραχανά ξινό (500γρ.) για 13-15 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε. Σε ζεστό τηγανάκι βάζετε ½ κομμένο λεμόνι να πάρει χρώμα η σάρκα του και στη συνέχεια το στίβετε πάνω στον τραχανά. Αποσύρετε τον τραχανά από τη φωτιά, τον σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με λίγο ελαιόλαδο και από 1-2 κουτ. σούπας γιαούρτι σε κάθε μπολ. Ιδανική πρόταση για πρωινό αλλά και βραδινό γεύμα.