Ήταν κάποτε ένα καλοκαίρι χωρίς air condition, χωρίς κινητά, χωρίς βιασύνη. Ήταν το καλοκαίρι στης γιαγιάς, με τις πολυθρόνες στη βεράντα, με κάποιο ραδιόφωνο να παίζει στο βάθος μουσική, τις ζεστές μεσημεριανές ώρες που μύριζαν βασιλικό, γιασεμί και παιδική ανεμελιά. Εκεί, ανάμεσα στις φωνές της γειτονιάς και στα παιχνίδια στην αυλή, υπήρχε πάντα μια σταθερά: το ποτήρι με το παγωμένο νερό και μέσα του ένα κουταλάκι βανίλια — το υποβρύχιο.
Όχι, δεν ήταν γλυκό· ήταν τελετουργία. Μια γενναιόδωρη, παχιά κουταλιά, με τα αρώματα και τις γεύσεις της μαστίχας και της βανίλιας, που έλιωνε αργά και μαγικά στον ουρανίσκο, αφήνοντας πίσω της την αίσθηση ότι ο χρόνος μπορεί, τελικά, να σταματήσει.
Αν νομίζετε πως το υποβρύχιο έχει ξεχαστεί σε παλιά ντουλάπια, κάνετε λάθος. Συχνά εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεουμε: στο πλάι μιας φέτας ραβανί ή ενός σιροπιαστού εκμέκ, σαν συνοδός που δίνει μια δροσερή, βανιλένια ανάσα στο πλούσιο γλύκισμα. Ταιριάζει υπέροχα με γεύσεις που κουβαλούν την ίδια λογική της απλότητας και του αρώματος: μαστίχα, περγαμόντο, ροδόνερο, και όλα μα όλα τα γλυκά του κουταλιού.
Δεν είναι trend, είναι ανάμνηση με διάρκεια. Και αν συνεχίζει να έχει θέση στα νεοκλασικά ζαχαροπλαστεία και στα σπίτια που τιμούν τις μικρές τελετές, είναι γιατί δεν αλλάζει — μένει πιστό στον εαυτό του. Κι αυτό, στην εποχή του συνεχούς «update», είναι από μόνο του επαναστατικό.
Τρόποι να απολαύσουμε το υποβρύχιο
Εκμέκ κανταΐφι με υποβρύχιο βανίλια
Κλασικό σιροπιαστό, που αντί για σαντιγί ή παγωτό, μπορεί να σερβιριστεί με ένα κουταλάκι υποβρύχιο. Η πυκνότητα και η μαστιχωτή σύσταση της βανίλιας δένουν υπέροχα με αυτό το γλυκό.
Ραβανί με βανίλια υποβρύχιο
Το ραβανί, αφράτο και σιροπιαστό, αποκτά νέα πνοή όταν σερβίρεται με ένα κουταλάκι βανίλια υποβύχιο. Η γλυκιά, πυκνή υφή της βανίλιας ισορροπεί το ζουμερό αυτό γλυκό, που όταν φτιαχτεί σωστά, λιώνει στο στόμα.
Ελληνικός καφές και ένα υποβρύχιο on the side
O ελληνικός καφές ή και ο freddo espresso – γιατί όχι- με ένα κουταλάκι βανίλιας στο πλάι. Η αντίθεση της πικρής γεύσης με τη βανιλένια γλύκα έχει αποκτήσει πιστό κοινό, και δεν μπορούμε να φαντασούμε καλύτερη απογευματινή συνήθεια να αποκτήσετε αυτό το καλοκαίρι.
Μπισκότα ή μαλακά κουλουράκια με βανίλια υποβρύχιο
Υπάρχουν συνταγές με μπισκότα και άλλα μικρά κεράσματα που χρησιμοποιούν βανίλια υποβρύχιο αντί για εκχύλισμα βανίλιας ή άρωμα μαστίχας — προσδίδει γεύση και υγρασία. Ακόμη, μπορείτε να κάνετε ωραία σαντουϊτσάκια με τα μπισκότα της αρεσκείας σας, και στη μέση υποβρύχιο βανίλιας. Μπορούμε να πούμε πως είναι η ελληνική εκδοχή των αμερικανικών S’more, με τα μπισκότα, τη λιωμένη σοκολάτα και το marshmallow.
Οι δικές μας συνταγές
Μπισκοτάκια αμυγδάλου με καρύδα και γλάσο από υποβρύχιο
Το τέλειο μπισκότο για να προσφέρεις στους καλεσμένους σου πλάι σε μια κούπνα αχνιστό καφέ ή μυρωδάτο ρόφημα με τσάι και βότανα.
Βενιζελικά (φοντάν σοκολάτας με γλάσο βανίλιας)
Τα βενιζελικά ή αλλιώς φοντάν σοκολάτας με γλάσο βανίλιας, μπορούν να γίνουν το τέλειο κέρασμα για τους καλεσμένους σας και όχι μόνο.
Αναψυκτικό με κεράσια και υποβρύχιο
Ένα δροσιστικό ποτό με κεράσια και το αγαπημένο μας γλυκό κουταλιού βανίλια. Το καλοκαίρι σε ένα ποτήρι!
Δείτε επίσης:
Γλυκά ψυγείου: 10 εύκολες και απολαυστικές συνταγές