Οι δημοτικοί λαχανόκηποι (Community Gardens) είναι ανοιχτές εκτάσεις εντός των πόλεων, όπου οι κάτοικοι μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά. Οι δήμοι τούς δημιουργούν και τους διαχειρίζονται με στόχο την προώθηση της αστικής γεωργίας, την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι πολίτες έρχονται σε επαφή με τη φύση, μαθαίνουν γεωργικές πρακτικές και συμβάλλουν στη βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας, ενώ επιστρέφουν με τρόφιμα στο σπίτι. Η έννοια της Αστικής Γεωργίας διαδόθηκε στη χώρα μας στις αρχές του 2010, με σκοπό να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση. Αυτή η πρωτοβουλία πρόσφερε την ευκαιρία στους πολίτες να καλλιεργήσουν τα δικά τους τρόφιμα μειώνοντας τα έξοδα διαβίωσης.
Η επιλογή των καλλιεργειών είναι ελεύθερη, αποκλειστικά βιολογική και δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση. Οι καλλιέργειες, μεταξύ άλλων, προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά είδη εντόμων και μικρών ζώων, δημιουργώντας μικρά οικοσυστήματα που συμβάλλουν στη γενικότερη περιβαλλοντική υγεία της πόλης. Ο κ. Νίκος Κ., 70 ετών, είναι ο πρώτος που πήρε έκταση πριν από 10 χρόνια στον Δημοτικό Λαχανόκηπο του Αμαρουσίου.
Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν μόλις τη δεκαετία της μεγάλης οικονομικής κρίσης, σε κάποιες περιοχές ευδοκιμούν και αναπτύσσονται, σε κάποιες άλλες έχουν εγκαταλειφθεί.
Ο Κανέλλος Κ. ξεκλέβει σχεδόν κάθε μέρα χρόνο για το μποστανάκι του.
Στην έκτασή του καλλιεργεί όλο τον χρόνο όλα τα κηπευτικά: τοματίνια, μαρούλια, κρεμμυδάκια, κολοκύθια, πιπεριές, παντζάρια, αρωματικά φυτά, φράουλες, αμπέλια και δύο ροδιές. Οι καλλιεργητές αποκτούν αγροτικές δεξιότητες, μαθαίνουν για τη βιώσιμη γεωργία και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους προάγοντας το αίσθημα του ανήκειν. «Είμαστε φίλοι μεταξύ μας, δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Εξάλλου, φιλοξενούμενοι είμαστε. Ούτε πληρώνουμε, ούτε μας πληρώνουν», αναφέρει ο κύριος Κανέλλος Κ., κάτοικος Αμαρουσίου από το 1972 και καλλιεργητής στον Δημοτικό Λαχανόκηπο του Αμαρουσίου.
Οι δικαιούχοι επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και δίνεται προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες: ανέργους με ανήλικα τέκνα, μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, μοναχικούς ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, χαμηλοσυνταξιούχους. Ο χώρος που παρέχεται κυμαίνεται από 50 τ.μ. έως και 100 τ.μ. ανά δικαιούχο.
Οι κότες που ποζάρουν στον φακό συμπληρώνουν την εικόνα ενός ολοκληρωμένου περιβολιού
Ενεργοί Δημοτικοί Λαχανόκηποι σε όλη την Ελλάδα: Άγιος Δημήτριος, Μαρούσι, Άγιος Ανάργυρος Καματερού, Λυκόβρυση – Πεύκη, Πετρούπολη, Θεσσαλονίκη, Νεάπολη – Συκεών, Ωραιόκαστρο, Θέρμη, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Τρίπολη, Λάρισα, Χανιά, Πάτρα, Πετρανά Κοζάνης, Σέρρες κ.α. Πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες των δήμων.
Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη