Το umami, γνωστό και ως «πέμπτη γεύση», είναι σίγουρα αυτό που επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι σεφ στα πιάτα τους αλλά και εμείς οι ίδιοι όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι προκειμένου το φαγητό να μάς δίνει την απόλυτη ευχαρίστηση με τη δοκιμή κάθε μπουκιάς. Παρουσιάζουμε μερικές από τις αντιπροσωπευτικές τροφές που είναι πλούσιες σε umami.

Ο ακριβής προσδιορισμός του είναι δύσκολος ωστόσο, περιφραστικά θα το περιγράφαμε ως αυτό που όταν το ανακαλύψουμε σε τροφή ή πιάτο μάς κάνει να μην αρκούμαστε σε μία μόνο κουταλιά, πιρουνιά, μπουκιά και πάει λέγοντας. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε umami όπως τα παρακάτω που όταν προστεθούν σε ένα φαγητό -πόσο μάλλον αν συνδυαστούν σε μια συνταγή- το απογειώνουν.

Παρμεζάνα
Το δημοφιλές ιταλικό τυρί είναι από τις τροφές που είναι πλούσιες σε umami. Σε ζυμαρικά, ριζότο, πίτες, ή και απλά σε ένα πλατό με σκληρά τυριά είναι απλά απολαυστικό.

Ντομάτες
Η ταπεινή ντομάτα -και ειδικά η αποξηραμένη- αλλά και τα ντοματίνια είναι πλούσια σε umami. Μάλλον γι’ αυτό το μπέργκερ έχει καλύτερη γεύση όταν του προσθέσουμε κέτσαπ.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια -και πιο συγκεκριμένα τα αποξηραμένα μανιτάρια όπως τα πορτσίνι- είναι μια μικρή ωδή στο umami και αυτό είναι ο λόγος που πολλοί σεφ τα χρησιμοποιούν ως προσθήκη σε ζωμούς και σάλτσες.

Φύκι kombu
Είναι υλικό πολύ αγαπημένο στην ιαπωνική κουζίνα και δίκαια, αφού δίνει βάθος στη γεύση ζωμών όπως ο dashi.

Φασόλια σόγιας και σάλτσα σόγιας
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και πιο συγκεκριμένα η σάλτσα σόγιας που φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, είναι full σε umami και επίσης αγαπημένο συστατικό της ιαπωνικής κουζίνας.

Μοσχάρι
Πολλά κρέατα περιέχουν umami ωστόσο, το σιτεμένο μοσχάρι είναι υψηλό σε γλουταμινικό μονονάτριο, ενδεικτικό χαρακτηριστικό της πέμπτης γεύσης. Δώστε βάση στο σωστό ψήσιμό του για να απολαύσετε στο έπακρο όλα τα γευστικά του χαρακτηριστικά.