Τι θα λέγατε για ένα brunch στο σπίτι την Πρωτοχρονιά; Συνήθως ξεκινά χαλαρά μετά τις 12.00 το μεσημέρι και μπορεί να τραβήξει μέχρι και το απόγευμα, ανάλογα με το τι έχει κανονίσει ο καθένας. Ετοιμάζεται με τα πιο νόστιμα leftovers του ρεβεγιόν σε νόστιμες γευστικές παραλλαγές.

Σάντουιτς με φιλέτο και 3 διαφορετικές σάλτσες
50 λεπτά|Εύκολο| Για  6 άτομα
Υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας στο γιορτινό brunch με το πιο εξαίσιο σάντουιτς. Δεν θα χρειαστεί κόπος για να ετοιμάσετε αυτό το λαχταριστό και τόσο γευστικό πιάτο μόνο λίγα καλά υλικά -άλλωστε το «αξίζει» η μέρα!

Υλικά
6 μοσχαρίσια φιλέτα, ψημένα
σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας
12 φέτες προζυμένιο ψωμί ολικής
άλεσης
καραμελωμένα κρεμμύδια
μουστάρδα

Για τη σάλτσα κόκκινου κρασιού
200 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
3 κου. σούπας λευκό κρεμμύδι,
ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού θυμάρι, αποξηραμένο
1 δαφνόφυλλο
200 γρ. ζωμό κρέατος ή μανιταριών,
ζεστό
1 κ.γ. βούτυρο, παγωμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πικάντικη σάλτσα κάππαρης
100 γρ. μαγιονέζα
½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
2 κουτ. σούπας κάππαρη, ψιλοκομμένη
4-5 σταγόνες ταμπάσκο, προαιρετικά
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι
30 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
20 γρ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 τσίλι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
50 ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Πικάντικη σάλτσα κάππαρης: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Σάλτσα τσιμιτσούρι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι, τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Σάλτσα κόκκινου κρασιού: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρασί, το κρεμμύδι, το θυμάρι και τη δάφνη, τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε μέχρι να «κατέβει» το κρασί λίγο κάτω από τη μέση. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.

Σερβίρουμε τα φιλέτα, κομμένα σε φέτες, μαζί με το ψωμί και τις σάλτσες, προτείνουμε στους καλεσμένους μας να συνδυάσουν τις γεύσεις που τους αρέσουν. Το σάντουιτς τρώγεται το ίδιο απολαυστικά ζεστό και κρύο.

Νόστιμο Τip 
Εκτός από κάππαρη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγγουράκι τουρσί για να φτιάξουμε τη λευκή σάλτσα.

2. Πατατόπιτα στο τηγάνι με χωριάτικο λουκάνικο και γραβιέρα
1 ώρα και 10΄| Εύκολο| Για 6 άτομα
Μια συνταγή εμπνευσμένη από το ιρλανδικό κέικ πατάτας που συνδυάζεται με τα αγαπημένα ελληνικά υλικά, κάτι διαφορετικό για το πρώτο γιορτινό τραπέζι του χρόνου που φτιάχνεται εύκολα και απλά!

Υλικά
500 γρ. πατάτες baby, πλυμένες
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
80 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. + 1 κουτ. σούπας για το πλάσιμο
1 κούτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
½ κούτ. γλυκού λευκό πιπέρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ψήσιμο
2 κούτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα
σχοινόπρασο ή φρέσκο πράσινο κρεμ-
μυδάκι, ψιλοκομμένο
φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι
1 χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε φέτες

Διαδικασία
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Μόλις μαλακώσουν, αμέσως τις ξεφλουδίζουμε και τις κάνουμε πουρέ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ, τη γραβιέρα, το αλεύρι, το βούτυρο, το λευκό πιπέρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Ανακατεύουμε καλά και αφού ενωθούν τα υλικά, γυρνάμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί.

Αλευρώνουμε με 1 κουτ. σούπας αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλή πίτα με περίπου 26 εκ. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο ένα τηγάνι που θα χωράει άνετα η πίτα 28 εκ., το ζεσταίνουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τοποθετούμε μέσα την πατατόπιτα και την ψήνουμε 12΄ από την κάθε πλευρά.
Εναλλακτικά την ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα.

Σερβίρουμε την πατατόπιτα ζεστή με σχοινόπρασο, θυμάρι και χωριάτικο λουκάνικο.

3. Κροκ μαντάμ και μεσιέ με βασιλόπιτα τσουρέκι
1 ώρα και 10’| Μέτρια Εύκολο| Για 6 άτομα

Ο «κύριος» και η «κυρία» τραγανοί, στην πιο καταπληκτική εκδοχή τους με βασιλόπι- τα τσουρέκι. Κρατήστε χώρο στην επιλογή του μενού γι’ αυτό το φημισμένο γαλλικό τοστ, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί!

Υλικά
6 φέτες βασιλόπιτα τσουρέκι
6 φέτες προσούτο κότο ή ζαμπόν
καλής ποιότητας
6 φέτες γλυκιά γραβιέρα
2-3 κούτ. σούπας μουστάρδα

Για τη σάλτσα μορνέ
60 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
400 ml γάλα ζεστό
½ κούτ γλυκού λευκό πιπέρι
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
θυμάρι
σχοινόπρασο
αυγά τηγανητά

Διαδικασία
Φρυγανίζουμε τις φέτες του τσουρεκιού στον φούρνο στους 180°C.
Σάλτσα μορνέ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά και μόλις αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε το γάλα, το λευκό πιπέρι, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα, περίπου για 10΄, αποσύρουμε και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα.

Βγάζουμε τις φέτες τσουρεκιού από τον φούρνο, αλείφουμε κάθε φέτα με μουστάρδα και 1 κουτ. σούπας από τη σάλτσα μορνέ, απλώνουμε το προσούτο, τη γραβιέρα σε φέτες και τέλος περιχύνουμε με μια γενναία ποσότητα σάλτσας.

Ψήνουμε στους 180°C για 15΄, μέχρι να πάρει χρώμα η σάλτσα μορνέ. Αν προτιμάμε το κροκ μαντάμ προσθέτουμε 1 αυγό τηγανητό, πασπαλίζουμε με θυμάρι, πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Νόστιμα Tips 

  • Στη σάλτσα μορνέ μπορούμε να προσθέσουμε μοσχοκάρυδο αντί για λευκό πιπέρι.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ψωμί της επιλογής μας αντί για βασιλόπιτα τσουρέκι

Ομελέτα ρολό γεμιστή με μορταδέλα και κατσικίσιο τυρί
20 λεπτά| Εύκολο| Για 6 άτομα

Δεν είναι απλά μια ομελέτα, αλλά η πιο ζουμερή, γευστική ομελέτα που θα αγαπήσουν όσοι τη δοκιμάσουν. Η γέμιση από μορταδέλα και λιωμένο κατσικίσιο τυρί θα της δώσει ξεχωριστή νοστιμιά και το τύλιγμα σε ρολό ωραία εμφάνιση, ό,τι χρειάζεστε δηλαδή για το πρώτο, γιορτινό γεύμα του χρόνου.

Υλικά
8 μεγάλα αυγά
80 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 κούτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 λεπτές φέτες κατσικίσιο τυρί
10 λεπτές φέτες μορταδέλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
φρέσκο θυμάρι και σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγογδάρτη να ενωθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι 26-28 εκ. σε μέτρια- χαμηλή φωτιά, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα αυγά. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε αμέσως και αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν για περίπου 5΄. Στρώνουμε επάνω στην ομελέτα 2 φέτες τυρί και 5 φέτες μορταδέλα, πασπαλίζουμε με πιπέρι και τυλίγουμε σε ρολό, ψήνοντας για 1΄ ακόμη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα υλικά.
Σερβίρουμε την ομελέτα κομμένη σε ρολά με φρέσκο θυμάρι και σχοινόπρασο.

5. Κοτόσουπα με καλαμπόκι
1 ώρα και  35| Εύκολο| Για 6 άτομα
Η κοτόσουπα είναι το πιο αναμενόμενο πιάτο των ρεβεγιόν. Φέτος δοκιμάστε την αλλιώς σε brunch: σε συνδυασμό με γλυκό καλαμπόκι και λευκό τσένταρ! Μια κρεμώδης κοτόσουπα που θα φέρει χαμόγελα στο γιορτινό τραπέζι!

Υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο, σε μερίδες
1 καρότο, ολόκληρο
2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά
πατημένες
1 κρεμμύδι, ολόκληρο
1½ lt νερό
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
300 γρ. καλαμπόκι
½ κούτ. γλυκού θυμάρι
1 κούτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
150 ml γάλα, κρύο
2 κούτ. γλυκού κορν φλάουρ
150 γρ. λευκό τσένταρ, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
καλαμπόκι
καπνιστή πάπρικα
φρέσκο κρεμμυδάκι

Διαδικασία
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τα στήθη κοτόπουλου με το καρότο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και προσθέτουμε 1½ λίτρο νερό, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά για 40΄ και αμέσως, όσο είναι ζεστό, το ξεψαχνίζουμε ενώ κρατάμε τον ζωμό για τη σούπα.
Πολτοποιούμε το καλαμπόκι μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄, προσθέτουμε το καλαμπόκι, το θυμάρι, την πάπρικα, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε τη σούπα για 20΄ σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και τα προσθέτουμε στη σούπα, μαζί με το κοτόπουλο. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 10΄ ακόμη, αποσύρουμε και προσθέτουμε το τσένταρ.

Σερβίρουμε τη ζεστή σούπα με επιπλέον καλαμπόκι, πάπρικα και φρέσκο κρεμμυδάκι.

6. Κεφτεδάκια ρυζιού με leftovers
45 λεπτά| Εύκολο| Για 6 άτομα

Αν θέλετε μια μοναδικά νόστιμη συνταγή που φτιάχνεται ιδανικά με leftovers από ριζότο και γέμιση από τυριά, αλλαντικά αλλά και τον κιμά που περίσσεψε, τότε πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στο γιορτινό σας τραπέζι τα ξακουστά arancini!

Για τα κεφτεδάκια ρυζιού (arancini)
800 γρ. ριζότο της επιλογής μας, λευκό ή κοκκινιστό, από την προηγουμένη
200 γρ. κιμά μαγειρεμένο ή γέμιση από τη γαλοπούλα
100 γρ. λαχανικά βρασμένα (αρακά, καλαμπόκι, καρότα)
διάφορα αλλαντικά και τυριά, ψιλοκομμένα
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για πανάρισμα και τηγάνισμα
1 μεγάλο αυγό
100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
σπορέλαιο καλής ποιότητας

Διαδικασία
Κεφτεδάκια ρυζιού: Χρησιμοποιούμε ριζότο της προηγούμενης ημέρας, το οποίο αφήνουμε στο ψυγείο. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα τοποθετούμε στον πάγκο. Λαδώνουμε τα χέρια μας και παίρνουμε περίπου 2 κουτ. σούπας από το ριζότο (70 γρ.), το ανοίγουμε στην παλάμη μας και τοποθετούμε μέσα τη γέμιση της επιλογής μας. Κλείνουμε σε μπαλίτσα, την «περνάμε» από το αυγό και πανάρουμε στη φρυγανιά. Ακουμπάμε τα ρυζοκεφτεδάκια σε πιατέλα. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το σπορέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε τα arancini μέχρι να χρυσαφίσουν. Σερβίρονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

7. Ρολά γεμιστά με κρέμα λεμονιού
2 ώρες| Μέτρια εύκολο| Για 6 άτομα

Ξεχάστε τα pancakes με σοκολάτα, που σερβίρονται στα τυπικά brunch και ετοιμά- στε τα πιο υπέροχα και τρυφερά ρολά με κρέμα λεμόνι, μια συνταγή που υπόσχεται απόλαυση και γεύση λεμονιού στο μέγιστο!

Για τη ζύμη
120 ml γάλα, χλιαρό
5 γρ. μαγιά στιγμής ή 15 μαγιά νωπή
1 κούτ. σούπας ζάχαρη
350 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
120 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 αυγό, σε θερμοκρασία
περιβάλλοντος
½ κούτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
1½ κούτ. σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 κούτ. σούπας. ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
4 κούτ. σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
½ κούτ. γλυκού τριμμένο κακουλέ, προαιρετικά

Για την κρέμα λεμονιού
100 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
140 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο και ένα μικρό ολόκληρο
αυγό, σε θερμοκρασία
περιβάλλοντος
1 λοβό βανίλιας, τα σποράκια ή 2 κούτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
40 γρ. βούτυρο, παγωμένο

Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αφήνουμε για 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, το αυγό και ζυμώνουμε για 3΄ σε ζυμωτήριο, ενώ στο χέρι περίπου 5΄. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40΄.

Λεμονόκρεμα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα και αποσύρουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί στην κρέμα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Γέμιση: Ανακατεύουμε σε μπολάκι όλα τα υλικά της γέμισης. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Ανοίγουμε στον πάγκο αντικολλητικό χαρτί περίπου 50 εκ., τοποθετούμε επάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα με τα χέρια μας ή με πλάστη. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια και 3 κουτ. σούπας λεμονόκρεμα.

Τυλίγουμε σε ρολό και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 9 ρολά, τα οποία φροντίζουμε να έχουν το ίδιο πάχος. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί, όπου μπορούμε να έχουμε στρώσει το αντικολλητικό χαρτί φροντίζοντας να μην τα στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήνουμε για 30΄-35΄ στους 175°C, στη χαμηλότερη σχάρα στις αντιστάσεις. Μόλις βγάλουμε τα ζεστά ρολά από τον φούρνο αλείφουμε με αρκετή λεμονόκρεμα. Σερβίρουμε τα ρολά με την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού.

Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη