Μέρες εορταστικές που είναι, καταναλώνουμε τα γλυκά χωρίς τύψεις, αφού το έθιμο καλεί να μην μετράμε ούτε πόσα μελομακάρονα φάγαμε, ούτε πόσους κουραμπιέδες. Κι αφού σας συστήσαμε τα καλύτερα γλυκά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είπαμε να σας ταξιδέψουμε νοερά και σε μερικές γλυκές γωνιές εκτός των δύο μεγάλων πόλεων. Από παραδοσιακούς φούρνους σε Πήλιο και Τρίπολη, μέχρι ζαχαροπλαστεία σε Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, αλλά και Τρίκαλα Θεσσαλίας το κοινό συστατικό είναι: παραδοσιακές συνταγές από γενιά σε γενιά και εξαιρετικές τοπικές πρώτες ύλες. Αυτό, άλλωστε, είναι το μυστικό για να έχουν επιτυχία και οι παραδοσιακές σπιτικές μας παρασκευές. Καλή νέα χρονιά με ό,τι ο καθένας ποθεί.
Παραδοσιακό Αρτοποιείο Ι. Δροσίτη «ο Λαύκος», Πήλιο
Στον παραδοσιακό αυτόν ξυλόφουρνο, στο ομώνυμο χωριό Λαύκος του Πηλίου, που λειτουργεί από το 1952, σε ένα κτίριο, που φημολογείται ότι είναι αρχιτεκτονικά δομημένο το 1904 από τον διάσημο Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο, φτιάχνουν τώρα τις γιορτές γαμπρικιάτικο μπακλαβά (του γαμπρού), μια τοπική εκδοχή μπακλαβά με καβουρδισμένο αμύγδαλο στην επιφάνειά του, αλλά και καταΐφι και μελομακάρονα, στην κλασική τους εκδοχή, όλα με πηλιορείτικο ελαιόλαδο και μέλι της περιοχής. Οι κουραμπιέδες τους είναι με εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο γάλακτος, ενώ εδώ θα βρείτε και πανετόνε ή Pandoro, από οικοτεχνίες της ευρύτερης περιοχής.
info
Επαρ. Οδ. Αργαλαστής – Πλατανιάς 41, Λαύκος, τηλ. 24230 65046
Παραδοσιακός φούρνος «Καλόθεος», Τρίπολη
Στον φούρνο αυτό που έκλεισε πεντηκονταετία, αφού άνοιξε το 1971 από τον πατέρα και τον θείο του τωρινού ιδιοκτήτη, Γιώργου Καλόθεου, βρίσκουμε αυτές τις ημέρες μελομακάρονα κλασικά, αλλά και σοκολατένια, παραδοσιακούς κουραμπιέδες με αμύγδαλο ή χωρίς, τσουρέκια με γέμιση πραλίνας και επικάλυψη λευκής σοκολάτας, αλλά και πολύχρωμα Xριστουγεννιάτικα cookies, με επικάλυψη σοκολάτας και τρούφα όλων των χρωμάτων. Για την ημέρα των Χριστουγέννων φτιάχνουν και Χριστόψωμο, στολισμένο με σταυρό και καρύδι και σύκα στο εσωτερικό του και αντίστοιχα την Πρωτοχρονιά παραδοσιακό Βασιλόψωμο, που εδώ υπάρχει και φλουρί για τον τυχερό της χρονιάς. Όσο για τις Βασιλόπιτες, εδώ τις φτιάχνουν σε μορφή κέικ, είτε με ζάχαρη άχνη, είτε με επικάλυψη σοκολάτας, ενώ φτιάχνουν και μια πιο ιδιαίτερη εκδοχή με κέικ λεμονιού και επικάλυψη λευκής σοκολάτας.
info
Πλατεία Αγίας Βαρβάρας 2, Τρίπολη, τηλ. 27130 08070
Αρτοζαχαροπλαστεία «Μικρός Μύλος», Βικελίδης – Χρυσανθίδης Α.Β.Ε.Ε., Νέα Καρβάλη, Καβάλα, Δράμα
Πρόκειται για την αλυσίδα τεσσάρων αρτοζαχαροπλαστείων, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σε δύο πόλεις, Καβάλα και Δράμα. Η γλυκιά ιστορία των φημισμένων κουραμπιέδων της οικογένειας Χρυσανθίδη ξεκινά το 1980, με το πρώτο, μικρό, εργαστήρι- κατάστημα στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, φτιάχνοντας τους περίφημους κουραμπιέδες, με την πατροπαράδοτη γεύση μιας σπιτικής συνταγής. Πλέον οι εγκαταστάσεις των Chrisanthidis delights είναι 5.000 τ.μ. με σύγχρονο τεχνικό εξπλισμό, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και διαρκείς επενδύσεις στη βελτίωση της συσκευασίας και από τις ελάχιστες που εξάγουν. Έτσι, λοιπόν, τη μεγάλη γκάμα των προϊόντων κουραμπιέ τους, τη βρίσκουμε σε καλαίσθητες συσκευασίες, χάρτινες ή μεταλλικές (ωραία ιδέα και για δώρο) σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διαθέτουν και ορισμένους κωδικούς σε μελομακάρονα και χειροποίητο τσουρέκι. Μερικές μόνο χαρακτηριστικές επιλογές σε κουραμπιέδες: ολόκληροι, με αμύγδαλα ή σοκολατένιοι με αμύγδαλα, αλλά και μεγάλη γκάμα σε μίνι κουραμπιεδάκια με μαστίχα Χίου, με καραμέλα, με ολόκληρα φιστίκια και φιστικοβούτυρο ή με ολόκληρα φουντούκια και πραλίνα φουντουκιού. Ακόμη, μελομακάρονα με μέλι και καρύδια ή με σοκολάτα, αλλά και τσουρέκια απλά ή με γέμιση κάστανο ή κρέμα κακάο – πραλίνα φουντουκιού.
info
Βουλγαροκτόνου 2, Ραψάνη, Καβάλα/ Εθνικής Αμύνης 31, Δράμα, τηλ. επικοινωνίας 2510 361371.
Ένα και κάτι, Μπουλογιώργος, Τρίκαλα
Μπορεί να είναι φημισμένη ως χαλβαδοποιΐα, αφού εδώ και 40 και πλέον χρόνια φτιάχνει έναν εξαιρετικό χαλβά τύπου Φαρσάλων, αλλά με καραμελωμένη επιφάνεια, που τον κάνει ακόμη πιο γευστικό, αλλά βγάζει και πολλά σιροπιαστά, σε ατομικό μέγεθος ή μίνι μπουκιές, οπότε αυτή την εποχή το κατάστημά της είναι φουλ στα μελομακάρονα (κλασικά ή με σοκολάτα) και στους παραδοσιακούς κουραμπιέδες. Αυτές τις γιορτινές ημέρες βρίσκουμε εδώ και παραδοσιακό τσουρέκι, αλλά και με επικάλυψη σοκολάτας και γέμιση πραλίνας φουντουκιού ή με επικάλυψη λευκής σοκολάτας και γέμισης κάστανου. Όσο για Βασιλόπιτες, εδώ παρασκευάζουν τύπου κέικ με κρέμα βανίλιας και επικάλυψη λευκής ή μαύρης σοκολάτας. Ακόμη κατόπιν παραγγελίας, μπορούν να φτιάξουν και κουραμπιέδες με σοκολάτα, ακόμη και χαλβά με σοκολάτα.
info
Στεφάνου Σαράφη 1, Τρίκαλα, τηλ. 24310 26861.
Ζαχαροπλαστείο Καλαμπούκας, Καστοριά
Το παραδοσιακό αυτό ζαχαροπλαστείο λειτουργεί στην Καστοριά από το 1977, ενώ πλέον τη σκυτάλη έχει πάρει η δεύτερη γενιά. Είναι γνωστό για τους σάλιαρους, ένα είδος τοπικού κουραμπιέ που έχει γέμιση καρύδι, αντί για το αμύγδαλο που βάζουμε στην υπόλοιπη χώρα. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, βέβαια, μεγάλη ζήτηση έχει και η πουτίγκα τους, που θυμίζει τη βρετανικού τύπου πουτίγκα, αλλά έχει και κρέμα ζαχαροπλαστικής ως επικάλυψη, αλλά και το γαλακτομπούρεκο. Φτιάχνουν ακόμη κορμούς με κάστανο (buche de Noel) ή βανίλια Μαδαγασκάρης, αλλά και μπακλαβά με σοκολάτα, και φυσικά μελομακάρονα κλασικά ή με σοκολάτα.
info
Μητροπόλεως 45, Καστοριά, τηλ. 24670 26966.
Ζαχαροπλαστείον Παπαπαρασκευά 1926, Ξάνθη
Όπως μας αποκαλύπτει και το λογότυπο των ξανθιώτικων καταστημάτων που έκαναν διάσημο το παστάκι καριόκα σε όλη την Ελλάδα, η ιστορία τους ξεκινά το 1926 στη θρακιώτικη πόλη, με τον Γεώργιο Παπαπαρασκευά. Σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα, τα γλυκά τους κατέβηκαν και στην Αθήνα, με το κατάστημα που άνοιξε πριν μερικά χρόνια στη Γλυφάδα. Εκτός από καριόκες, λοιπόν, αυτές τις ημέρες στα δύο καταστήματα σε Ξάνθη και Αθήνα βρίσκουμε κλασικούς κουραμπιέδες μισοφέγγαρο, μελομακάρονα ισλί (η μακεδονίτικη εκδοχή με γέμιση καρύδι), αλλά και τσουρέκια κλασικά ή με γέμιση σοκολάτα ferrero rocher, ή κάστανο και επικάλυψη λευκή σοκολάτα. Όσο για τη Βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς, εδώ θα βρείτε την παραδοσιακή, τριφτή, όπως την αποκαλούν στην Ξάνθη, που είναι σαν μπισκότο, αλλά και τύπου τσουρεκιού.
info
28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη, τηλ. 25410 – 22677 .