Τα μοσχαρίσια μάγουλα ξεχωρίζουν για πολλούς λόγους που τα καθιστούν ιδιαίτερα στην κουζίνα, αποτελώντας μια εκλεκτή πρώτη ύλη για όσους αγαπούν το αργό μαγείρεμα. Πρόκειται για ένα κομμάτι του ζώου που, αν και δεν ανήκει στις «ευγενείς» κοπές, έχει κερδίσει επάξια τη θέση του σε πιάτα με υψηλές γευστικές απαιτήσεις. Όταν σιγομαγειρευτούν για αρκετές ώρες, είτε στην κατσαρόλα είτε στον φούρνο, το κολλαγόνο που περιέχουν χαρίζει στο κρέας μια εξαιρετικά τρυφερή και βελούδινη υφή που σχεδόν λιώνει στο στόμα. Τα τελευταία χρόνια τα μοσχαρίσια μάγουλα έχουν περάσει στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης γαστρονομίας και πρωταγωνιστούν σε δημιουργικά πιάτα εστιατορίων αλλά και σε καλομαγειρεμένα φαγητά, αποδεικνύοντας πως η νοστιμιά δεν βρίσκεται μόνο στα «ακριβά» κομμάτια, αλλά και σε αυτά που απαιτούν χρόνο, γνώση και φροντίδα.
Πώς μαγειρεύονται τα μοσχαρίσια μάγουλα
Ένας από τους πιο κλασικούς τρόπους είναι το κοκκινιστό, είτε με κρασί είτε με μπύρα, που χαρίζει στο κρέας ένταση και πλούσια σάλτσα. Εξαιρετικά ταιριάζουν επίσης σε φρικασέ με χόρτα, όπως σέσκουλα ή σπανάκι, δίνοντας ένα πιο παραδοσιακό αποτέλεσμα. Άλλη αγαπημένη επιλογή είναι το αργό ψήσιμο στον φούρνο, όπου το κρέας σιγομαγειρεύεται και αποκτά ακόμη περισσότερη γεύση. Τέλος, μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνταγές όπως το ραγού, ιδανικές για να συνοδεύσουν φρέσκα ζυμαρικά ή βελούδινο πουρέ πατάτας.
Μοσχαρίσια μάγουλα φρικασέ, με σέσκουλα και σέλερι
Αυτή τη φορά το μοσχάρι γίνεται νοστιμότατο φρικασέ, ένα πιάτο που ταιριάζει στα κυριακάτικα τραπέζια.
Mοσχαρίσια μάγουλα σοφρίτο από το CTC
Το CTC στον Κεραμεικό μας χαρίζει μια συνταγή για απολαυστικό σοφρίτο με νιόκι πατάτας και μοσχαρίσια μάγουλα. Το μοσχάρι χρειάζεται αρκετές ώρες ψησίματος για να μαλακώσει σωστά, αλλά το ζουμερό και άκρως γευστικό αποτέλεσμα μας ανταμείβει στο τέλος.
Μοσχαρίσια μάγουλα με φασολάκια και ντομάτα
Δοκιμάστε αυτό το τρυφερό κομμάτι μοσχαριού μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με κοκκινιστά φασολάκια και θα έχετε κρέας και λαδερό μαζί στο ίδιο πιάτο!
Μοσχαρίσια μάγουλα και ουρά γιουβέτσι στον νταβά
Δύο ιδιαίτερα μέρη του μοσχαριού σιγοψήνονται στον ξυλόφουρνο ή στον οικιακό μας φούρνο και γίνονται λουκούμι.
Δείτε επίσης
Παστιτσάδα οσομπούκο: Το κρέας, το ιδανικό ζυμαρικό, η τέλεια σάλτσα
Γιατί στεγνώνει το κρέας – Πώς να το αποφύγετε και να παραμείνει ζουμερό