Είναι γεγονός ότι από όλες τις σπιτικές παρασκευές, που ετοιμάζουμε για τις ημέρες του Πάσχα, το τσουρέκι είναι από τις πιο απαιτητικές. Θέλει μια σωστή, δοκιμασμένη συνταγή, που να είμαστε σίγουροι ότι πετυχαίνει και θέλει σίγουρα πολύ προσεχτική προετοιμασία και εκτέλεση. Ξεκινώντας από τα υλικά, που πρέπει να είναι καλής ποιότητας και κατάλληλα για το συγκεκριμένο δύσκολο ζυμάρι.

Γιατί το παν στο καλό τσουρέκι δεν είναι τόσο το άρωμα από τη μαστίχα και το μαχλέπι που θα χρησιμοποιήσουμε, όσο η σωστή υφή, που πρέπει να δημιουργεί αυτές τις ωραίες ίνες. Κι αυτό εκτός από καλά υλικά θέλει και την κατάλληλη τεχνική. Αν, λοιπόν, είστε αρχάριοι, ή δεν είστε ικανοποιημένοι από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα στην προσπάθειά σας να φτιάξετε χειροποίητο τσουρέκι ακολουθήστε τις βασικές οδηγίες μας και μελετήστε καλά τις συνταγές που σας δίνουμε πριν αποφασίσετε ποια θα εκτελέσετε και κάντε τη γράμμα. Χωρίς προσθαφαιρέσεις υλικών και με απόλυτη ακρίβεια στο βάρος τους. Στο τέλος, θα έχετε ένα ωραίο, αφράτο και αρωματικό τσουρέκι, που θα κάνει το σπίτι να μοσχοβολήσει και όσους το δοκιμάσουν να ενθουσιαστούν.

Το αλεύρι

– Για να έχουμε τη σωστή ελαστική υφή στη ζύμη μας δεν βάζουμε ένα τυχαίο μαλακό αλεύρι, ούτε αυτό που είναι για όλες τις χρήσεις. Θέλουμε ένα σκληρό αλεύρι, ιδανικά έναν τύπο που είναι ειδικός για τσουρέκι. Υπάρχουν στην αγορά τέτοια προϊόντα κι εμείς τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Το βούτυρο και τα αβγά
Για ωραίο άρωμα και γεύση σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα καλό ανάλατο αγελαδινό βούτυρο και να το αφήσετε να μείνει για τουλάχιστον μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Και τα αβγά πρέπει να είναι κι αυτά εκτός ψυγείου.

Η μαγιά

– Πρώτα από όλα πρέπει να διαλύσουμε τη μαγιά. Για να γίνει σωστά η ζύμωση της μαγιάς, το γάλα (στο οποίο θα διαλυθεί) θα πρέπει να είναι χλιαρό. Κι αυτό γιατί εάν είναι κρύο, η ζύμη δεν θα φουσκώσει ποτέ, ενώ αν είναι πολύ καυτό, μπορεί να «καεί» η μαγιά και τελικά να μη μας φουσκώσει σωστά. Οπότε η σωστή θερμοκρασία είναι σημαντικό βήμα. Αν έχουμε θερμόμετρο θα πρέπει να είναι στους 40 βαθμούς. Αν δεν έχουμε, δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας. Θα πρέπει να το αντέχουμε χωρίς να καιγόμαστε.

Τα αρώματα

Η μαστίχα και το μαχλέπι είναι τα σίγουρα αρωματικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά μπορεί να μπει και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού. Κάποιοι χρησιμοποιούν και καρδάμωμο.

Το ζύμωμα

Για να πετύχουμε την ελαστικότητα που θέλουμε η καλύτερη μέθοδος είναι το πλάσιμο με το χέρι. Αν ωστόσο, δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με αυτή τη διαδικασία, τότε μπορούμε να το βάλουμε και στο μίξερ με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα, για να δουλευτεί σωστά.

Η ανάπτυξη της ζύμης

Η ζύμη χρειάζεται χρόνο και την κατάλληλη θερμοκρασία για να αναπτυχθεί, που δεν είναι αυτή του δωματίου μας. Οπότε αφού φτιάξουμε το ζυμάρι μας θα το βάλουμε σε λεκάνη ή μεγάλο μπολ, και θα το σκεπάσουμε με μεμβράνη. Στη συνέχεια, θα ανάψουμε τον φούρνο μας στους 40° Κελσίου και θα αφήσουμε εκεί τη σκεπασμένη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί και δεύτερο στάδιο ξεκούρασης, μετά το πλάσιμό του σε πλεξούδες, όπου και πάλι θέλουμε να του δώσουμε χρόνο (περίπου μια ώρα) να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.

Το ψήσιμο

Είναι σημαντικό αρχικά να προθερμάνουμε τον φούρνο και να μην τον αφήνουμε πολύ ώρα ανοιχτό μέχρι να φουρνίσουμε όλα τα τσουρέκια μας για να μην πέσει η θερμοκρασία που έχει. Επίσης, καλό είναι να παρακολουθούμε το ψήσιμο από το παράθυρο της πόρτας (χωρίς να την ανοίξουμε καθόλου γιατί θα χάσουν τον όγκο τους) ιδίως προς το τέλος γιατί μπορεί να μας αρπάξουν εξωτερικά κι αυτό δεν το θέλουμε.
Ακολουθούν 5 ξεχωριστές συνταγές για να διαλέξετε. Να θυμάστε ότι μια καλή συνταγή για τσουρέκι δεν είναι χρήσιμη μόνο το Πάσχα, αλλά για κάθε φορά που θέλουμε ένα νόστιμο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι μας, αλλά και για ένα γλυκό πρωινό σνακ.


Τσουρεκάκια της Λαμπρής σκέτα ή με σταγόνες σοκολάτας

Τσουρέκια με σταφίδες και καρύδια γεμιστά με αμυγδαλόπαστα

 

Τσουρέκι γεμιστό
Τσουρέκι γεμιστό με κουμκουάτ