Πασχαλινό ψωμί αφράτο και πεντανόστιμο! Ψήστε το με ένα αυγό στη μέση και προσφέρετέ το ως δώρο στα βαφτιστήρια σας. Ψιλοκόψτε μυρωδικά ή τριμμένο κεφαλοτύρι, προσθέστε τα στη ζύμη και έχετε ένα τέλειο ψωμί για το γιορτινό σας τραπέζι!

1 ώρα και 40 λεπτά + 40 λεπτά αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
350 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
5 γρ. μαγιά στιγμής ή 10 μαγιά νωπή
1 μεγάλο αυγό
120 γρ. βούτυρο, λιωμένο
120 ml γάλα, χλιαρό
3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
¼ 1/4 κουτ.γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
¼ 1/4 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
¼ 1/4κουτ.γλυκού μαστίχα, τριμμένη

Για το ψήσιμο
1 κρόκο αυγού ή ένα ασπράδι
αλάτι χοντρό
αμύγδαλο φιλέ

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15’ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς, τα μπαχαρικά, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο, ζυμώνουμε περίπου 5’, μέχρι να πάρουμε μια αφράτη, ελαστική και μαλακή ζύμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ευρύχωρο λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40’, μέχρι να διπλασιαστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια ζυμαράκια, πλάθουμε σε μπαστουνάκια και κάνουμε μια πλεξούδα 2 ζυμαράκια μαζί, τα στρίβουμε και τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
Τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30’.

Αλείφουμε με ασπράδι αν θέλουμε να έχουν ανοιχτό χρώμα, ενώ αν θέλουμε να αποκτήσουν έντονο χρώμα αλείφουμε με κρόκο. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στους 175°C για 40’ σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις και στο χαμηλότερο ράφι. Μόλις κρυώσει το ψωμί, το διατηρούμε τυλιγμένο για να παραμείνει αφράτο.