Sponsored Content

Το πιο αγαπημένο γλυκό του Πάσχα είναι γεμάτο αρώματα φρέσκου βουτύρου, μαχλεπιού και μαστίχας γι αυτό και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Η αλήθεια είναι ότι γιορτές χωρίς τσουρέκι δεν γίνονται! Και εννοείται ότι αξίζει τον κόπο να το φτιάξουμε με τα χεράκια μας και να το ευχαριστηθούμε. Αφράτο και φουσκωτό, ροδοψημένο απ’ έξω και γεμάτο ίνες ελαστικές και μυρωδάτες στο εσωτερικό του, θέλει φροντίδα και τέχνη για να γίνει τέλειο.

Για να λέμε την αλήθεια το πραγματικά πετυχημένο τσουρέκι δεν είναι εύκολο να γίνει και σίγουρα δε γίνεται γρήγορα. Το σωστό αποτέλεσμα θέλει δοκιμασμένη συνταγή, υλικά πρώτης ποιότητας και προσοχή στους χρόνους και στις λεπτομέρειες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το πιο σημαντικό είναι το καλό και υπομονετικό ζύμωμα καθώς και η αναμονή για την ξεκούραση του ζυμαριού. Σε πρώτη φάση τα υλικά χρειάζονται καλό ανακάτεμα ώστε να γίνει μια λεία και βελούδινη ζύμη. Μετά η ζύμη αυτή πρέπει να μείνει, σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον ένα δίωρο ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Για να ελέγξουμε καλύτερα την υφή και την ελαστικότητα της είναι προτιμότερο να την πλάσουμε στο χέρι. Εναλλακτικά, μπορούμε να τη βάλουμε και στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, και να χρησιμοποιήσουμε τον γάντζο για να τη δουλέψουμε σωστά.

Αρώματα στο φουλ! Οι μυρωδιές στο τσουρέκι είναι το α και το ω γι αυτό και κάθε συνταγή περιέχει υλικά με έντονα αρώματα. Μαχλέπι, μαστίχα, καρδάμωμο, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού είναι μόνο μερικά από τα υλικά που στις κατάλληλες αναλογίες δίνουν στα τσουρέκια τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Το αγνό βούτυρο κάνει τη διαφορά! Η ποιότητα του βουτύρου είναι το νούμερο ένα μυστικό επιτυχίας για τα τσουρέκια. Όλα τα υλικά αναδεικνύονται χάρη στα υπέροχα αρώματα και στη λαχταριστή γεύση ενός καλού βουτύρου. Για να γίνει τέλειο το αγαπημένο μας πασχαλινό γλυκό χρησιμοποιούμε το βούτυρο Lurpak που παράγεται από 100% αγελαδινό γάλα και δεν περιέχει συντηρητικά.

Το φούσκωμα γίνεται πάντα σε δύο φάσεις. Πιο συγκεκριμένα, κάθε συνταγή για παραδοσιακά τσουρέκια χωρίζει τη διαδικασία της ξεκούρασης σε δύο στάδια. Το πρώτο φούσκωμα γίνεται αφού ανακατέψουμε και ενώσουμε καλά τα υλικά σε ένα ομοιόμορφο μαλακό ζυμάρι. Στο δεύτερο, αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν, αφού τα πλέξουμε, τους δώσουμε σχήμα και τα τοποθετήσουμε σε ταψιά με λαδόκολλες ώστε να είναι έτοιμα για το ψήσιμο που θα ακολουθήσει. Και στις δύο περιπτώσεις το ζητούμενο είναι να διπλασιαστεί ο όγκος τους γι αυτό και χρειάζεται να περιμένουμε για τουλάχιστον 1 ώρα κάθε φορά.

Ζεστό μέρος, χλιαρά υλικά και καλό σκέπασμα. Το καλύτερο σημείο για να τοποθετήσουμε τη ζύμη είναι κοντά σε καλοριφέρ και μακριά από παράθυρο. Μια άλλη λύση είναι να βάλουμε τη ζύμη στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (40°C). Όποιο τρόπο και να διαλέξουμε πάντως αυτό που έχει επιπλέον σημασία είναι το καλό σκέπασμα με βαμβακερή πετσέτα και φυσικά η σταθερή θέση. Αν αφήσουμε εκτεθειμένο το ζυμάρι στον ατμοσφαιρικό αέρα θα ξεραθεί εξωτερικά ενώ αν το μετακινήσουμε απότομα θα «κάτσει» και δεν θα φουσκώσει. Για να δουλέψει καλά η μαγιά βέβαια είναι σημαντικό να είναι χλιαρό το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε και τα αβγά με το βούτυρο να είναι εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου πριν μπουν στο μείγμα.

Ακρίβεια στο ψήσιμο. Όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια, τα παρακολουθούμε από το τζάμι του φούρνου χωρίς να τον ανοίγουμε για να μην πέσει ο όγκος τους από τη διαφορά θερμοκρασίας. Ειδικά όσο πλησιάζει η ώρα να γίνουν τα κοιτάμε όλο και πιο συχνά καθώς μπορεί πολύ εύκολα να αρπάξουν. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο φροντίζουμε να τηρούμε κατά γράμμα τους χρόνους της εκάστοτε συνταγής.

Το αγνό βούτυρο κάνει τη διαφορά! Η ποιότητα του βουτύρου είναι το νούμερο ένα μυστικό επιτυχίας για τα τσουρέκια. Όλα τα υλικά αναδεικνύονται χάρη στα υπέροχα αρώματα και στη λαχταριστή γεύση ενός καλού βουτύρου. Για να γίνει τέλειο το αγαπημένο μας πασχαλινό γλυκό χρησιμοποιούμε το βούτυρο Lurpak που είναι από 100% αγελαδινό γάλα χωρίς συντηρητικά.