Η στάκα αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπητά και ευρέως γνωστά γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης, με βαθιές ρίζες στην παράδοση και γαστρονομική κουλτούρα του νησιού. Πρόκειται για ένα προϊόν που προέρχεται από το βούτυρο του αιγοπρόβειου γάλακτος, εμπλουτισμένο με αλεύρι, και που ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση και υφή του. Η παρασκευή της στάκας συνδέεται άμεσα με την αγροτική ζωή και την αυτάρκεια των Κρητικών, καθώς αποτελούσε μέσο αξιοποίησης του γάλακτος, σε μια εποχή που τίποτα δεν πήγαινε χαμένο.
Η στάκα χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στην κρητική κουζίνα, γεγονός που αποδεικνύει την ευελιξία και την γαστρονομική της αξία. Από τους πιο κλασικούς και αγαπητούς συνδυασμούς είναι οι τηγανητές πατάτες και τα τηγανητά αυγά με στάκα.
Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που απολαμβάνουν τη στάκα ως άλειμμα πάνω σε φρέσκο, ζυμωτό ψωμί, συνοδευόμενο από ελιές ή ντομάτα. Η απλότητα αυτής της γεύσης κρύβει μια βαθιά νοστιμιά που φέρνει μνήμες από την παιδική ηλικία, από τα καλοκαίρια στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Είναι ένα προϊόν που τιμά την παράδοση, φέρνοντας στο πιάτο την αυθεντικότητα τής κρητικής γης.
Η στάκα μπορεί, παράλληλα, να χρησιμοποιηθεί σε ζυμαρικά, όταν φτιάχνουμε κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες ή ψητά λαχανικά. Η στάκα λιώνει και αναμειγνύεται με τα υγρά του φαγητού, δημιουργώντας μια φυσική, κρεμώδη σάλτσα που απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα.
Στην ουσία, η στάκα δεν είναι μόνο ένα συστατικό αλλά ένα σύμβολο της κρητικής κουζίνας. Εκπροσωπεί την τοπική αυτάρκεια, την ευρηματικότητα και την προσήλωση στην παράδοση.
Πώς φτιάχνουμε στάκα
Υλικά
1 κιλό ανθόγαλο (κρητικό βούτυρο)
2 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ο.χ
1 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. νερό
Διαδικασία
Σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ανθόγαλο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το νερό ώστε να διαχωριστεί το λίπος από την πρωτεΐνη. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια σουρώνουμε με τουλουπάνι μέσα σε κατσαρόλα για να πάρουμε το στακοβούτυρο. Το φυλάσσουμε σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο. Ό,τι έχει απομένει είναι η πηκτή μάζα των πρωτεϊνών, η στάκα. Τη φυλάσσουμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για 6-7 ημέρες.
Διαβάστε επίσης: