Η σάλτσα φέτας είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή πλευρά της ελληνικής διατροφής και είναι ένα κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας.
Συνδυάζει τη δροσιά του γιαουρτιού με την έντονη, αλμυρή γεύση της φέτας, δημιουργώντας έναν εξαιρετικό γευστικό συνδυασμό, που συνοδεύει ποικιλία φαγητών. Τα βασικά υλικά της συνταγής είναι η τριμμένη φέτα, το γιαούρτι, το ε.π. ελαιόλαδο, το σκόρδο και το λεμόνι. Χρειάζονται, όμως, και μυρωδικά για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Επίσης, σε πιο πικάντικες παραλλαγές μπορεί να προστεθεί καυτερή πιπεριά ή πάπρικα.
Η υφή της μπορεί να είναι βελούδινη ή πιο πηχτή, ανάλογα με την αναλογία των υλικών. Ένα από τα μεγάλα της πλεονεκτήματα είναι ότι μπορεί να σερβιριστεί ως ντιπ, συνοδευτικό ή σάλτσα για ζυμαρικά.
Φτιάχνουμε σάλτσα φέτας
Υλικά
250 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. της σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. της σούπας σουσάμι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Χυμός ενός λεμονιού
1 κουτ. της σούπας άνηθο
1 κουτ. της σούπας ρίγανη
1 κουτ. της σούπας θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μίξερ, χτυπάμε την τριμμένη φέτα με το γιαούρτι. Πριν αποκτήσει την τελική υφή, προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τα μυρωδικά στο τέλος. Μόλις αποκτήσει απαλή υφή, η σάλτσα μας είναι έτοιμη. Ραντίζουμε με λίγο ε.π. ελαιόλαδο και σερβίρουμε σε ένα μπολάκι.
Πώς την απολαμβάνουμε
Η σάλτσα φέτας συνοδεύει ιδανικά τα κρεατικά, όπως το ψητό κοτόπουλο ή τα μπιφτέκια, αλλά και λαχανικά στη σχάρα ή πατάτες φούρνου. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε μεζέδες, όπως τα κεφτεδάκια ή τηγανητά κολοκυθάκια, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με ζυμαρικά, αλλά και σαλάτες.
Κολοκυθοκεφτέδες|
Οι κολοκυθοκεφτέδες ταιριάζουν ιδανικά με λίγη σάλτσα φέτας. Δίπλα τους ως ντιπ, ή ακριβώς πάνω στην τραγανή κρούστα.
Ζυμαρικά
Όταν τα ζεστά ζυμαρικά αναμειχθούν με σάλτσα φέτας το πιάτο αποκτά και ιδιαίτερη γεύση.
Λαδερά
Συνδυάζουμε τα φασολάκια, τις μπάμιες, τον αρακά, ή τις αγκινάρες αλά πολίτα, με σάλτσα φέτας. Αρκεί να ανακατέψουμε καλά για να έχουμε ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.
Πατάτες
Ψητές, βραστές ή τηγανητές, οι πατάτες ταιριάζουν ιδανικά με σάλτσα φέτας.
Σαλάτες
Αντικαταστήστε το cottage στη ρόκα, το ανθότυρο στη μαρουλοσαλάτα, και την κλασική φέτα στον κρητικό ντάκο με σάλτσα φέτας, για να έχετε μία πιο μοντέρνα εκδοχή στις αγαπημένες σας σαλάτες.
Διαβάστε επίσης
Γιατί πρέπει να δίνουμε φέτα στα παιδιά;
Οι Έλληνες και η φέτα: Τρώμε 12 κιλά κατά κεφαλήν το χρόνο