Υπέροχες χορταστικές σαλάτες με πρωταγωνιστή το κοτόπουλο και αρώματα Ανατολής. Ιδανικές συνταγές για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα, με πολλή γεύση και λίγες θερμίδες. Θα τις απολαύσετε!

1. Σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο
35 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα

Υλικά
150 γρ. ζυμαρικά βίδες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού κύμινο
λίγες σταγόνες Tabasco
½ ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 στήθος κοτόπουλου ψητό, σε κομματάκια
1 χούφτα ρόκα
1 χούφτα φύλλα βασιλικό
αλάτι

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τις βίδες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξίδι, το κύμινο, το Tabasco και αλάτι. Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις κρυώσουν ελαφρώς ρίχνουμε στο μπολ και το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και τα κομμάτια του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε ξανά και δοκιμάζουμε για αλάτι ή Tabasco αν θέλουμε τη σαλάτα πιο καυτερή. Τη βάζουμε στο ψυγείο.Λίγο πριν από το σερβίρισμα προσθέτουμε τα φύλλα ρόκας και του βασιλικού, ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε πιάτα.

2. Σαλάτα με κοτόπουλο, δυόσμο και πετιμέζι ροδιού
Προετοιμασία: 45 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα

Υλικά
1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε δύο ισόπαχα φιλέτα
2 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού
2 κουτ. σούπας ταχίνι
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι 2%
2 καρότα, χωρίς φλούδα, τριμμένα
½ μικρό λάχανο, τριμμένο
2 χούφτες φύλλα ρόκα ή σπανάκι
2 χούφτες φύλλα μέντα ή δυόσμο
αλάτι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Στρώνουμε ένα ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο ή βρεγμένο και στυμμένο αντικολλητικό χαρτί (για να πλύνουμε πιο εύκολα το σκεύος μετά το ψήσιμο). Ακουμπάμε εκεί τα φιλέτα του κοτόπουλου, περιχύνουμε με το πετιμέζι ροδιού, τα αλείφουμε καλά και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν τρυπώντας με ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Οι χυμοί τους πρέπει να βγαίνουν καθαροί και όχι ροζ. Τα ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και τα κόβουμε σε φέτες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το μείγμα βγει πηχτό, το αραιώνουμε με ελάχιστο νερό. Αλατίζουμε ανάλογα με την προτίμησή μας. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάχανο με τη ρόκα ή το σπανάκι, το καρότο και την περισσότερη μέντα ή δυόσμο. Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε ξανά. Μοιράζουμε τη σαλάτα σε δύο πιάτα και από πάνω ρίχνουμε κοτόπουλο και την υπόλοιπη μέντα ή δυόσμο

info
Πετιµέζι ροδιού θα βρούµε σε ενηµερωµένα µπαχαράδικα, σε καταστήµατα µε αραβικά προϊόντα και σε εξειδικευμένα e-shops.

3. Σαλάτα με γλυκόξινο κοτόπουλο και ανανά
Προετοιμασία: 15 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα

Υλικά
2 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου, ψημένα, χωρίς δέρμα και κόκαλα, ή το ανάλογο σε ψαχνό
100 γρ. ανανά, σε κύβους
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μικρό μαρούλι, ψιλοκομμένο
¼ αγγουριού, κομμένο στη μέση κατά μήκος, σε φέτες, χωρίς σπόρους
1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
μαύρο σουσάμι για το σερβίρισμα, προαιρετικά

Για το dressing
1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο από ψημένο σουσάμι
χυμό από λάιμ ή 1/2 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού μέλι, ελαφρώς ζεσταμένο, ρευστό
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
λίγο αλάτι

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε το dressing:
Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά και αλατίζουμε ανάλογα. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα εκτός από τον κόλιανδρο, περιχύνουμε με το dressing που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με μαύρο σουσάμι.

info
Ένα από τα βασικά υλικά της ασιατικής κουζίνας, το σησαµέλαιο, παράγεται από καβουρδισµένους σπόρους σουσαµιού και έχει σκούρο καφέ χρώµα (σε αντίθεση µε το ελληνικό που παρασκευάζεται από άψητο σουσάµι, γι’ αυτό και έχει ανοιχτό χρώµα). Έχει έντονα καβουρδισµένη γεύση και στην αγορά κυκλοφορεί από 100% καθαρό (το οποίο είναι εξαιρετικά έντονο και χρειάζεται µόνο λίγες σταγόνες) µέχρι και πρόσµειξη µε άλλα έλαια που το κάνουν πιο ελαφρύ. Από τις πιο τυπικές µορφές που κυκλοφορούν στα σούπερ µάρκετ, στα ράφια µε ασιατικά προϊόντα, είναι αυτό µε περιεκτικότητα 30% σε σησαµέλαιο

Φωτογραφίες: Sean Calitz, Mike English

 

Δείτε επίσης:
Μεσογειακή τάρτα με κοτόπουλο

Κοτόπουλο με πατάτες, λεμόνι και δεντρολίβανο

Κοτόπουλο κυνηγού (poulet sauté chasseur) με μανιτάρια και πουρέ πατάτας