Τα ψάρια και τα θαλασσινά κατέχουν περίοπτη θέση στην ελληνική κουζίνα, φέρνοντας στο τραπέζι μας τη φρεσκάδα και τα αρώματα της θάλασσας. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, αφού είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών και μετάλλων. Αποτελούν το δίχως άλλο ιδανική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.
Εύκολα και γρήγορα στο πιάτο μας
Παρότι πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η προετοιμασία τους είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα, στην πράξη υπάρχουν πολυάριθμες συνταγές που απαιτούν ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια. Ακόμα και αν δεν έχετε μαγειρική εμπειρία, λίγα λεπτά αρκούν για να φτιάξετε, για παράδειγμα, ένα αχνιστό φιλέτο ψαριού στον φούρνο με λαχανικά ή ένα γρήγορο τηγανητό γαύρο. Με μερικά απλά βήματα και τα σωστά μυρωδικά, θα μπορέσετε να απολαύσετε νοστιμιές γεμάτες θρεπτικά συστατικά, χωρίς να αφιερώσετε ατελείωτες ώρες στην κουζίνα.
Συνταγές όλο νοστιμιά για κάθε γούστο
Εάν είστε λάτρης των σούπας, μια ζεστή ψαρόσουπα με λαχανικά μπορεί να γίνει πραγματικό «φάρμακο» για το σώμα και την ψυχή. Μαγειρεύοντας φρέσκο ψάρι, όπως μπακαλιάρο ή ροφό μαζί με πατάτες, καρότα και σέλινο, δημιουργείτε ένα πιάτο πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Για όσους αναζητούν πρωτότυπες ιδέες, οι σουπιές με κριθαράκι και λιαστή ντομάτα αποτελούν μια ακαταμάχητη πρόταση, ενώ τα καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι, tandoori θα δώσουν μια διαφορετική γευστική νότα στο κλασικό πιάτο.
Κι αν αγαπάτε τους μεζέδες, δοκιμάστε σαρδέλες με ντομάτα και ούζο, που παντρεύουν την αλμύρα της θάλασσας με το μοναδικό άρωμα του ούζου. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο ρουστίκ, δεν υπάρχει τίποτα πιο παραδοσιακό από το χταπόδι με δαμάσκηνα και ελιές, όπου η γλυκύτητα των φρούτων σμίγει ιδανικά με την χαρακτηριστική νοστιμιά του χταποδιού. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πιο «απλές» λύσεις, που πολλές φορές είναι και οι πιο αγαπημένες: μπαρμπούνια, γαύρος με σκόρδο και ρίγανη και γόπα μπαίνουν στο τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο και μαγειρεύονται εύκολα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Συνδυασμένα με φρέσκα λαχανικά και αρωματικές σάλτσες, δημιουργούν ένα πλήρες γεύμα που θα σας χορτάσει, χωρίς να σας βαραίνει.
Αυτές και άλλες πεντανόστιμες επιλογές θα βρείτε στο νέο τεύχος του Cantina Magazine που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 26/1 με το Πρώτο Θέμα. 14 θρεπτικές και πεντανόστιμες συνταγές κλασικές είτε στις δημιουργικές εκδοχές τους είναι όλες υπέροχες. Ετοιμάστε, λοιπόν, την κατσαρόλα, το τηγάνι ή τον φούρνο και απολαύστε!