Ενώ οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν πάρει την ανιούσα, τα ψώνια της ημέρας ή της εβδομάδας είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ και αναζητούμε συνεχώς τρόπους ώστε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες μας. Στη στήλη αυτή ρωτάμε τον κόσμο πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητά του με βάση τα νέα δεδομένα, αν έχει βρει τρόπους να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών, ποιες είναι οι συνήθειές του σε σχέση με το μαγείρεμα και την έξοδο για φαγητό και κατά πόσο αυτές έχουν διαφοροποιηθεί τον τελευταίο καιρό.

Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου άρθρου, μιλήσαμε με την Εβελίνα, 28 ετών, που είναι φιλόλογος και ζει μόνη της σε μια γκαρσονιέρα στους Αμπελόκηπους. Της θέσαμε τα ερωτήματά μας και παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις της:

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σου;
Παίρνω €800 τον μήνα, επομένως το ετήσιο εισόδημά μου φτάνει στα €9.600.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Μένω μόνη μου σε μια γκαρσονιέρα στους Αμπελόκηπους. Ήμουν πολύ τυχερή με το ενοίκιο καθώς για τα δεδομένα της εποχής πληρώνω πολύ λίγα και έτσι μπορώ να τα βγάλω πέρα. Πιο συγκεκριμένα, πληρώνω ενοίκιο μόλις €260. Προφανώς και δεν είναι λίγο αλλά με τα ενοίκια που ακούω από γνωστούς αισθάνομαι πραγματικά σε πολύ πλεονεκτική θέση! Από εκεί και πέρα, για λογαριασμούς δίνω χονδρικά γύρω στα €100/ μήνα. Οπότε για να περάσω, μου μένει ο μισός μισθός περίπου. Σίγουρα, αν πλήρωνα παραπάνω ενοίκιο πάντως δεν θα έβγαζα τον μήνα.

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Σε γενικές γραμμές δίνω γύρω στα 150 ευρώ, μερικές φορές λιγότερα, αλλά σίγουρα δεν ξεπερνάω αυτό το ποσό. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να έχω ελαιόλαδο, τυριά και κρέατα από το χωριό, οπότε αυτό μου μειώνει τα προσωπικά έξοδα για τρόφιμα.

Άρα, δεν μένουν και πολλά χρήματα μετά, σωστά;
Γενικώς είμαι πολύ απασχολημένη με δουλειά, μεταπτυχιακό και διάβασμα, οπότε δεν μου μένει -ευτυχώς ή δυστυχώς- και χρόνος να κάνω πολλά πράγματα. Σίγουρα βέβαια, κρατάω κάποια χρήματα τον μήνα για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο ή για την αγορά λογοτεχνικών βιβλίων. Κυνηγάω τις προσφορές σε βιβλία ή πηγαίνω κινηματογράφο σε μέρες και αίθουσες με φθηνότερο εισιτήριο.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι, τρώω τα πάντα εκτός από το junk food. Γενικώς κάνω μια μετρημένη διατροφή, τρώγοντας σωστά και υγιεινά.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Μαγειρεύω σχεδόν κάθε μέρα. Γενικώς μου αρέσει να τρώω σπιτικό φαγητό και στο γραφείο και έχω βρει και πολύ πρακτικά τάπερ για να τα μεταφέρω εύκολα στη δουλειά, φροντίζοντας να υπάρχει χώρος και για τη σαλάτα και για τα φρούτα μου. Σίγουρα βέβαια λόγω φόρτου εργασίας, μαγειρεύω περισσότερο το Σαββατοκύριακο και φυλάω κάποια γεύματα της εβδομάδας σε ταπεράκια στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Τυρί, κοτόπουλο, γιαούρτι, παξιμάδια και λαχανικά (καρότα, μαρούλια, μπρόκολο, ντομάτες…). Και φυσικά ο καφές. Συχνά παίρνω και βούτυρα ξηρών καρπών (κυρίως αμυγδαλοβούτυρο), ειδικά όταν τα βρίσκω σε προσφορά.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Δεν είμαι πολύ καλή στο να παρατηρώ τις τιμές στα επιμέρους προϊόντα στο καλάθι μου. Αλλά σίγουρα κάνει μπαμ στο σύνολο του λογαριασμού μου, τουλάχιστον κατά 20%.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Είχα πάντα τη συνήθεια να κοιτάζω τις τιμές σε ό,τι αγοράζω. Αν κάτι είναι ακριβό, δεν θα το πάρω. Ή θα το αντικαταστήσω με κάποιο φθηνότερο, ακόμα και αν είναι προϊόν ετικέτας. Οπότε, δεν έχω στερηθεί ιδιαίτερα πράγματα λόγω ακρίβειας. Ωστόσο, εκεί που δεν κάνω έκπτωση είναι η ποιότητα. Δηλαδή προτιμώ τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή με λίγα λιπαρά, που κατά κανόνα είναι πιο ακριβά. Οπότε σε ένα τυρί για παράδειγμα, κοιτάω το πιο φθηνό με τα χαμηλά λιπαρά. Ή σε ένα αμυγδαλοβούτυρο, θα επιλέξω το πιο φθηνό από εκείνα που δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης. Οπότε επειδή σε κάτι τέτοια παραδείγματα είμαι πολύ κάθετη στις επιλογές μου, θα κόψω από αλλού, πχ. από απορρυπαντικά, από αφρόλουτρα…

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Περίπου μια φορά τον μήνα. Δεν είμαι πολύ διαθέσιμη άλλωστε επειδή έχω πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, οπότε όταν βγαίνω προτιμώ να κάνω κάτι πιο πολιτιστικό, πχ να πάω θέατρο ή κινηματογράφο.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Παλιότερα ναι, αλλά το έχω μειώσει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Φαγητό δεν παραγγέλνω σχεδόν ποτέ. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι ο καφές και εκεί κάνω τις… σπατάλες μου. Παραγγέλνω σίγουρα 3-4 φορές/ εβδομάδα, μέρα παρά μέρα. Αλλά και αυτό το έχω μειώσει γιατί παλιά ήταν μια καθημερινή μου συνήθεια. Πάντως, δεν συνοδεύω τον καφέ που παραγγέλνω με τίποτα φαγώσιμο.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Το μόνο που μπορώ να πω πάνω στο ζήτημα είναι ότι γενικώς μένω στα βασικά και δεν κάνω σπατάλες. Παράλληλα, όταν ψωνίζω κοιτάζω πάντα τις τιμές αλλά και τις προσφορές, ώστε να μειώσω όσο γίνεται το budget, χωρίς ωστόσο να στερηθώ αυτά που έχω πραγματικά ανάγκη, με γνώμονα πάντοτε την ποιότητα.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Δεν θα ρίξω για κανένα λόγο την ποιότητα σε κάποια πράγματα. Προτιμώ να κόψω από αλλού παρά να αγοράσω κάτι που δεν θα ανταποκρίνεται στα στάνταρντς που έχω θέσει προσωπικά. Αποκλείω από το καλάθι μου τα ανθυγιεινά και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, οπότε σίγουρα «παίζω» πάντα σε πιο υψηλές τιμές. Για παράδειγμα αγαπάω το μπαλσάμικο, αλλά χωρίς ζάχαρη δεν υπάρχουν πολλά, παρά μόνο 2 brands. Θα επιλέξω αναγκαστικά ανάμεσα στα δυο, ανεξαρτήτως τιμής. Παράλληλα, αγαπώ πολύ τον καφέ και σίγουρα τον πληρώνω αρκετά ακριβά και στο σουπερμάρκετ και στo delivery. Αποκλείω από το καλάθι μου καφέδες που θεωρώ ότι δεν πίνονται.