Η επίσκεψή μας στο σουπερμάρκετ έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε μια διαδικασία που μας αγχώνει, ειδικά όσο πλησιάζει το τέλος του μήνα και μειώνονται τα χρήματα στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Το φαγητό αποτελεί μια από τις βασικότερες μας ανάγκες του ανθρώπου μπορεί να γίνει πολυτέλεια; Τι έχει αλλάξει στις συνήθειες του κόσμου το τελευταίο διάστημα; Πόσο επηρεάζει τη ζωή του κόσμου η άνοδος των τιμών στα πάντα; Από τα ενοίκια και τους λογαριασμούς μέχρι και το φαγητό και τον καφέ; Εμείς ρωτάμε τους ίδιους τους αναγνώστες μας πόσα ξοδεύουν για φαγητό και τι διαφορές έχουν εντοπίσει στη ζωή τους το τελευταίο διάστημα.

Αυτή τη φορά, τα… φώτα πέφτουν πάνω στη Μαίρη. Είναι ιδιωτική υπάλληλος, 40 ετών, παντρεμένη, χωρίς παιδιά, με έναν μισθό €1.000 μηνιαίως. Της θέσαμε τα ερωτήματά μας και σας παραθέτουμε τις απαντήσεις της.

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σου;
Το ετήσιο εισόδημά μου είναι περίπου 12.000. Επειδή είμαι παντρεμένη και δεν έχουμε παιδιά, στο σπίτι μπαίνουν δυο μισθοί των 1000, οπότε το συνολικό οικογενειακό μας εισόδημα είναι 24.000.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Εγώ προσωπικά από το δικό μου εισόδημα πληρώνω 200 ευρώ για το ενοίκιο και 80 ευρώ για τους υπόλοιπους λογαριασμούς.

Για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πόσα δίνεις το μήνα;
Για τα ψώνια δίνω γύρω στα 250 ευρώ τον μήνα. Γενικώς αγοράζουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, δεν τρώμε πολλά κρεατικά. Δεν μαγειρεύουμε σχεδόν ποτέ κρέας. Όταν είναι να φάμε κρέας, παραγγέλνουμε απ’ έξω ή παίρνουμε ταπεράκι καμιά φορά από τους γονείς μας.

Άρα, δεν μένουν και πολλά χρήματα μετά, σωστά;
Γενικώς είμαστε και οι δυο σπιτόγατοι, δεν έχουμε και παιδιά -που θα ανέβαζαν πολύ όλα μας τα έξοδα- οπότε είμαστε ok. Θα βγούμε μόνο το Σαββατοκύριακο και αν, καθώς εργαζόμαστε και οι δυο πολλές ώρες. Ευτυχώς βρισκόμαστε στη δουλειά γιατί είμαστε συνάδελφοι.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι, δεν θα το έλεγα. Απλώς δεν τρώω πολύ κρέας γενικώς, από επιλογή. Δεν είμαι vegetarian βέβαια. Αλλά προτιμώ τα όσπρια και τα λαχανικά. Το ίδιο και ο σύζυγός μου. Και ευτυχώς ταιριάξαμε σε αυτό!

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Μαγειρεύω περισσότερο το Σαββατοκύριακο για όλη την εβδομάδα. Τις καθημερινές λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνω. Μόνο κανένα ζυμαρικό, αν τύχει. Ουσιαστικά μαγειρεύω μερικά φαγητά, τα βάζω στο ψυγείο και στην κατάψυξη για να έχουμε να τρώμε όλη την εβδομάδα.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Γάλα βρώμης (και γενικότερα φυτικά γάλατα), φρούτα (γιατί τα παίρνουμε μαζί μας και στο γραφείο), τυριά (μας αρέσουν πολύ και το τοστ αποτελεί ένα εύκολο σνακ) και λαχανικά (καθώς θέλουμε να τρώμε κάθε μέρα σαλάτα).

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Το γάλα βρώμης έχει ακριβύνει πάρα πολύ! Ξεκίνησε 2,5ευρώ και μέσα σε λίγους μήνες έχει φτάσει 3,20, σχεδόν ένα ευρώ πάνω! Επίσης, στα τυριά έχω δει πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές. Στα υπόλοιπα δεν παρατηρώ, για να είμαι ειλικρινής.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Είχα πάντα τη συνήθεια να κοιτάζω τις τιμές σε ό,τι αγοράζω. Αν κάτι είναι ακριβό, δεν θα το πάρω. Ή θα το αντικαταστήσω με κάποιο φθηνότερο, ακόμα και αν είναι προϊόν ετικέτας. Οπότε, δεν έχω στερηθεί πράγματα λόγω ακρίβειας. Δεν έχω και αυτοκίνητο, που έχει τεράστια έξοδα στα καύσιμα, οπότε το φαγητό είναι μια απόλαυση που δεν στερούμαι. Άλλωστε είμαι αρκετά ολιγαρκής.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Δεν βγαίνω συχνά. Δεν είναι πολύ στις συνήθειές μου το να βγω για φαγητό. Προτιμώ πχ να πάω θέατρο ή σινεμά. Το φαγητό θα το συνδυάσω ενδεχομένως με κάποια άλλη έξοδο. Πάω σινεμά και πριν ή μετά θα πεινάσω, οπότε θα φάω έξω κάτι πρόχειρο. Τώρα σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να βγω και για φαγητό. Ή στις σπάνιες περιπτώσεις που θα βαριέμαι μια Κυριακή να μαγειρέψω.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Ναι, παραγγέλνουμε κάθε Σάββατο. Σουβλάκια ή μπιφτέκια, κάτι σε κρέας σίγουρα. Και είναι και το μόνο κρεατικό που τρώμε μέσα στην εβδομάδα. Εκτός βέβαια αν κανονίσουμε (1 φορά/ εβδομάδα ή λίγο πιο αραιά) να φάμε στους γονείς μας, οπότε εκεί μπορεί να πάρουμε και ταπεράκι για την επόμενη μέρα.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Όχι, δεν έχω κάτι στο νου μου. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω πρόγραμμα στα ψώνια μου. Ψωνίζω συνήθως μόνο το Σαββατοκύριακο, 1 φορά/ εβδομάδα, βάσει λίστας. Και σπανίως ξεφεύγω από τη λίστα μου. Αν τύχει να δω κάποιο καινούριο προϊόν ή κάτι που μου αρέσει, μπορεί και να το αγοράσω, αλλά γενικώς μένω πολύ στη λίστα μου και τον προγραμματισμό της εβδομάδας.
Αν τύχει να δω μπροστά μου κάποια προσφορά σε προϊόντα που χρειάζομαι, μπορεί να αγοράσω παραπάνω για να στοκάρω. Αλλά αυτό δεν το κάνω συστηματικά, όπως άλλοι γνωστοί μου που πηγαίνουν σε 2-3 σουπερμάρκετ, κυνηγώντας τις προσφορές.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Δεν θα το έλεγα. Είναι και ανάλογα τη ζωή που κάνει κάποιος αλλά και την οικογενειακή του κατάσταση. Εμείς ήμασταν πάντα ολιγαρκείς και σπιτόγατοι, οπότε δεν μας έχει πολυαγγίξει όλο αυτό. Από την άλλη, με τα χρήματα που παίρνω, θα τα έβγαζα πολύ δύσκολα πέρα αν είχα 1 ή 2 παιδιά. Ακούω συνεχώς άλλωστε από συναδέλφους μου, με παρόμοιο μισθό το πόσο δυσκολεύονται.