Ο Μιχάλης είναι 34 ετών και εργάζεται ως υπάλληλος back office. Μένει μόνος του στον Άγιο Δημήτριο. Μιλήσαμε μαζί του για το πώς βλέπει την κατάσταση με την ακρίβεια στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Το βασικότερο πρόβλημα για εκείνον είναι πως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αποταμίευση.

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σου;
Γύρω στα €14. 000. Ο μισθός μου είναι €1.100.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Έτσι όπως τα έχω υπολογίσει είναι γύρω €700. Το ενοίκιο μου είναι €450 και οι μηνιαίοι λογαριασμοί είναι γύρω στα €250.

Για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πόσα δίνεις το μήνα;
€200, κάπου εκεί είναι. Ψωνίζω τα βασικά που χρειάζεται ένα σπίτι, κοιτώντας και τις τιμές παράλληλα πάντα.

Άρα, δεν μένουν και πολλά χρήματα μετά, σωστά;
Όχι, βέβαια. Σκέψου πως ο μισθός μου δεν είναι και χαμηλός για τα δεδομένα της εποχή μας, όμως τα έξοδα είναι πολλά. Τα ενοίκια είναι ακριβά και το σούπερ μάρκετ έχει φτάσει και αυτό πολύ ψηλά.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Γενικά προσέχω τη διατροφή μου, αλλά δεν κάνω υπερβολές. Μου αρέσει να μαγειρεύω τα πάντα. Από όσπρια και λαχανικά μέχρι κρέας. Γυμνάζομαι κιόλας και πρέπει να τρώω καλά.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Ανά 2 με 3 ημέρες. Ετοιμάζω ένα φαγητό που να μπορεί να διαρκέσει 2 με 3 ημέρες το πολύ.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Γάλα, βρώμη, αυγά, μπανάνες, γιαούρτι και καφές.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Τεράστια. Κοίτα, ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά οι τιμές όλο και αυξάνονται. Τα απλά αγαθά που θεωρούσαμε φθηνά έχουν γίνει είδος πολυτελείας. Βέβαια, αρκεί να σκεφτείς πως τώρα μιλάμε μόνο για φαγητό. Ένα νοικοκυριό δεν έχει μόνο φαγητό, αλλά και καθαριστικά και πολλά άλλα που χρειάζεται ένα σπίτι.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Κοίταξε, δεν έχω σταματήσει, διότι δεν έκανε ποτέ υπερβολές. Για παράδειγμα, δεν έπαιρνα πολύ ακριβά τυριά ποτέ. Εντάξει τώρα, ας πούμε μία φέτα δεν θα τη στερηθώ.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Σπάνια βγαίνω. Μπορεί μια φορά το μήνα. Θα επιλέξω να πάω σε ένα εστιατόριο σχετικά καλό, όπου οι τιμές του να κυμαίνονται γύρω €30-40 το άτομο. Μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Ναι παραγγέλνω, μία με δύο φορές την εβδομάδα. Θα πάρω καμία πίτσα και σουβλάκια, κλασικά πράγματα. Γενικά, όμως προσέχω και τη διατροφή μου πέρα από τα οικονομικά.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Κοιτάζω τις προσφορές τις εβδομάδες και πηγαίνω και σε μανάβικα. Ωστόσο, όταν σου λείπει το γάλα τι θα κάνεις; Θα πάρεις γάλα. Δεν μπορώ να περιμένω να βγει σε προσφορά για να το πάρω.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Μου αρέσει πολύ να έχω μπίρες στο σπίτι και λουκάνικα που έχουν μια σχετική ποιότητα. Ειδικά τις Παρασκευές μου αρέσει να έρχονται και φίλοι να τρώμε τίποτα και να πίνουμε μπίρες.

Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση με την ακρίβεια των προϊόντων;
Είναι δύσκολη. Ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι που ζορίζονται οικονομικά πιο πολύ από εμένα. Το βασικότερο πρόβλημά μου είναι όχι το θα ξεμείνω από χρήματα μέχρι τέλος του μήνα, αλλά ότι δεν έχω περιθώριο να κάνω αποταμίευση, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον μου.