To αγαπημένο comfort food, οι κεφτέδες, μεταμορφώνονται εδώ σε ιδιαίτερα πιάτα από τις κουζίνες του κόσμου. Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος και η Janine Ratcliffe μάς δίνουν τις συνταγές.
Μεξικό
Τσίλι κον κάρνε με κεφτέδες
1 ώρα και 10΄|Εύκολο|Για 6 άτομα
Υλικά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
2 κουτ. γλυκού τσίλι, σκόνη, μέτρια καυτερό
2 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
½ πάπρικα καπνιστή
1 κουτ. γλυκού σκόρδο αποξηραμένο, σκόνη
2 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
400 ml ζωμό βοδινό φρέσκο ή από κύβο
400 γρ. φασόλια κονσέρβα, στραγγισμένα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ρύζι βρασμένο για το σερβίρισμα
100 γρ. τσένταρ ωρίμανσης, τριμμένο, για το σερβίρισμα
150 γρ. soured cream για το σερβίρισμα
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι τριμμένο, στυμμένο καλά
1 κουτ. γλυκού σκόρδο αποξηραμένο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού τσίλι, σκόνη, μέτρια καυτερό
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
50 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
1 κρόκο αυγού
αλάτι
Διαδικασία
Κεφτέδες: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες με μπόλικο αλάτι σε ένα μπολ. Πλάθουμε 30 κεφτεδάκια με τα χέρια βρεγμένα κάθε φορά. Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι ή ρηχή κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε άλλη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 8΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, την πάστα και τον ζωμό και αφήνουμε να πάρουν βράση ανακατεύοντας ξανά.
Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 15΄ ή μέχρι η σάλτσα να πήξει. Ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια και τα φασόλια και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για άλλα 20΄. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό αν θέλουμε και σερβίρουμε με ρύζι, τυρί, sour cream και επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ιταλία
1. Κεφτεδάκια κοκκινιστά με αυγά και μασκαρπόνε
1 ώρα και 10′|Εύκολο |Για 4 άτομα
Υλικά
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
250 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
100 γρ. τυρί μασκαρπόνε
6 αυγά
Για τη σάλτσα
3 φύλλα δάφνης
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
400 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τους κεφτέδες
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
125 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
1 κουτ. σούπας ρίγανη αποξηραμένη
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αυγό
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε. Βγάζουμε τη μισή ποσότητα σοταρισμένων κρεμμυδιών και σκόρδων σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σάλτσα: Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο επιπλέον από το ελαιόλαδο, τη δάφνη, όλη την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξίδι, αλατοπίπερο και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 25΄.
Κεφτέδες: Στο μπολ με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και σκόρδα που κρατήσαμε προσθέτουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το αυγό, 3-4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε 20 κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 200 γρ. της μοτσαρέλας, το μασκαρπόνε και μια πρέζα αλάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160οC στον αέρα. Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα κεφτεδάκια και το μείγμα τυριών. Πασπαλίζουμε από πάνω τα υπόλοιπα 50 γρ. μοτσαρέλας, κάνουμε 6 μικρές τρύπες και εκεί σπάμε από ένα αυγό, καλύπτουμε το πιρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄.
2. Κεφτέδες φούρνου με μοτσαρέλα
1 ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
Για τη σάλτσα
ε.π. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό, νιφάδες
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
16 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
2 κουτ. σούπας κάππαρη ξεπλυμένη, στραγγισμένη
1 μικρό ματσάκι βασιλικό, σε κομμάτια
125 γρ. μοτσαρέλα λευκή, σε κομμάτια
Για τα κεφτεδάκια
1 κρεμμύδι, τριμμένο
75 γρ. ψίχουλα από ψωμί, μουλιασμένα σε
4 κουτ. σούπας γάλα
200 γρ. χοιρινό κιμά
200 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 χοιρινά λουκάνικα, τον κιμά τους
4 κουτ. σούπας παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
1 αυγό χτυπημένο ελαφρώς
Διαδικασία
Κεφτέδες: Στύβουμε το τριμμένο κρεμμύδι και κρατάμε 3 κουτ. σούπας. Το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο μαύρο πιπέρι. Πλάθουμε 24 κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20΄ να σφίξουν. Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι ή ρηχή κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο.
Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Σάλτσα: Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 3΄-4΄ σε μέτρια φωτιά, χωρίς να καεί. Ρίχνουμε και σοτάρουμε το μπούκοβο για άλλο 1΄, κατόπιν την ντομάτα, το ξίδι και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 15΄ μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες με τις ελιές και την κάππαρη. Ανακατεύουμε, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 20΄. Αλατίζουμε ανάλογα και ρίχνουμε μέσα και τον μισό βασιλικό.
Ζεσταίνουμε το γκριλ του φούρνου σε μέτρια θερμοκρασία. Μοιράζουμε τη μοτσαρέλα ανάμεσα στους κεφτέδες, καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως με ριγκατόνι και τραγανό ψωμί.
Ισπανία-Ελλάδα
Πικάντικα κεφτεδάκια φούρνου με φέτα και πατάτες
1 ώρα και 15′ |Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
500 γρ. πατατούλες baby, κομμένες στα 4
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα, σε κομμάτια
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
Για τα κεφτεδάκια
400 γρ. χοιρινό κιμά
200 γρ. ισπανικό λουκάνικο τσορίθο, μόνο τον κιμά του, ψιλοκομμένο
1 αυγό
1 σκ. σκόρδο λιωμένο
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
αλάτι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.Ανακατεύουμε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Τις ψήνουμε σε ένα ταψί στον φούρνο για 20΄.
Κεφτεδάκια: Στο μεταξύ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ, αλατίζουμε και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε 20-24 κεφτεδάκια και τα ρίχνουμε στο ταψί με τις πατάτες. Ψήνουμε για άλλα 15΄.Κατόπιν προσθέτουμε στο ταψί τη φέτα και τα ντοματίνια και ψήνουμε για άλλα 15΄ ή μέχρι η φέτα να αρχίσει να λιώνει και τα ντοματίνια να σπάνε.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε συνοδεύοντας με σαλάτα της επιλογής μας.
ΗΠΑ
Σάντουιτς με κεφτεδάκια καιλαχανικά τουρσί
40 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
500 γρ. χοιρινό κιμά
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κομμάτια τζίντζερ μικρού μεγέθους, λεπτοτριμμένα
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 αυγά
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τα λαχανικά τουρσί
1 αγγούρι μικρό, χωρίς φλούδα, σε ροδέλες
1 καρότο μικρό, ξεφλουδισμένο, σε ροδέλες
3 κουτ. σούπας ξίδι ρυζιού
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
Για το σερβίρισμα
4 μικρές μπαγκέτες, ανοιγμένες ση μέση οριζόντια
8 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές φέτες
1 μικρή χούφτα φύλλα κόλιανδρου
1 μικρή χούφτα φύλλα μέντας ή δυόσμου
Διαδικασία
Λαχανικά τουρσί: Βάζουμε τα αγγούρια και τα καρότα σε ένα μπολ μαζί με το ξίδι ρυζιού, την καστανή ζάχαρη, την πιπεριά τσίλι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄ να μαριναριστούν.
Κεφτεδάκια: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάθουμε 20 κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20΄-25΄.
Ανοίγουμε τις μπαγκέτες στη μέση οριζόντια, τις αλείφουμε εσωτερικά με μαγιονέζα, γεμίζουμε με όσα κεφτεδάκια θέλουμε, λαχανικά τουρσί, μυρωδικά και σερβίρουμε.
Αγγλία
Κεφτεδάκια κοκκινιστά με τσένταρ και ρύζι μπασμάτι
1 ώρα και 10΄ | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
Για τους κεφτέδες
60 γρ. τυρί τσένταρ, σε 8 κομμάτια
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
700 γρ. κιμά ανάμεικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
3/4 φλιτζ. φρυγανιά, τριμμένη
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
1 κλωνάρι δεντρολίβανο, τα φύλλα μόνο
1½ φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
τριμμένη παρμεζάνα, για το πασπάλισμα
600 γρ. ρύζι μπασμάτι, βρασμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες εκτός από το τσένταρ. Ζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε τον κιμά σε 8 μέρη. Τα πλάθουμε μπαλάκια, τα πατάμε ελαφρώς να γίνουν επίπεδα, βάζουμε στο κέντρο από ένα κομματάκι τσένταρ, κλείνουμε και τα πλάθουμε ξανά σε μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 10΄-15΄ μέχρι να ροδίσουν.
Σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε για 1΄. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου, τα ντοματάκια και τον ντοματοπελτέ με τη ζάχαρη διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μόλις βράσει αφαιρούμε το κλαδάκι δεντρολίβανου. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μικρό πιρέξ, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 30΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και με ρύζι μπασμάτι και μαϊντανό ανακατεμένο με κρεμμύδι.
Φωτογραφίες: Ant Dunkan- Styling: Agathe Gits- Food Styling: Libby Silbermann