Τη Μεγάλη Τρίτη συνεχιζόταν η καθαριότητα του σπιτιού, περνώντας πια από τους εξωτερικούς στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας, μια και όλοι οι χώροι έπρεπε να αστράφτουν την ημέρα της Ανάστασης. Σε πολλές περιοχές, οι νοικοκυρές μοιράζονταν και το άσπρισμα των γύρω δρόμων, καθώς και των πλακόστρωτων της γειτονιάς τους, όπου και έγραφαν συχνά ευχές με τον ασβέστη, όπως «Καλό Πάσχα».

Σε κάποιες περιπτώσεις, το ζύμωμα των γλυκών άρχιζε από τη Μεγάλη Τρίτη, όταν οι οικογένειες ήταν μεγάλες και η Μεγάλη Πέμπτη δεν αρκούσε για κουλούρια, λαμπροκουλούρες και τσουρέκια. Το απόγευμα, με τη δύση του ήλιου, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία όπου και ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή ιδιόμελα τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, αυτό της ευγενούς Κασσιανής, που το συνέγραψε στο μοναστήρι όπου απομονώθηκε, αφήνοντας τα εγκόσμια.

|
Φωτογραφία: Μάρω Κουρή

3 συνταγές για τη Μεγάλη Τρίτη

Πασχαλινά Κουλουράκια

1 ώρα και 25΄ | Εύκολο | Συνταγή για 50-60 κουλουράκια

Υλικά
750-800 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά και 2 κρόκους
60 γρ. γάλα φρέσκο, χλιαρό
3-4 κουτ. σούπας κονιάκ
1 πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. αμμωνία
¼ κ.γ. αλάτι
3 κάψουλες βανιλίνη ή 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουτ. γλυκού μαστίχα, προαιρετικά

Για την επάλειψη
2 ασπράδια αυγών
1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο πλήρες

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Στο μίξερ με το φτερό αφρατεύουμε το βούτυρο πολύ καλά για 5΄. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Προσθέτουμε στο μείγμα ένα-ένα τα αυγά και τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα για 3΄ ακόμη. Προσθέτουμε στο μείγμα 3 κ.σ. από το αλεύρι, το γάλα, το κονιάκ, τη μαστίχα, αναδεύουμε για 1΄ και σταματάμε το χτύπημα.

Διαλύουμε την αμμωνία στον χυμό του πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το χέρι ενσωματώνοντας στο μείγμα το αλεύρι ή όσο ακόμη χρειάζεται μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, γυαλιστερή και αφράτη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Αφήνουμε τη ζύμη για 10΄ στο ψυγείο καλυμμένη με μεμβράνη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C και καλύπτουμε μια μεγάλη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας ή στρογγυλά. Για κουλουράκια με μέτριο μέγεθος η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος περίπου 25 γρ., οπότε χρησιμοποιούμε ζυγαριά. Ανακατεύουμε τα υλικά της επάλειψης και αλείφουμε τα κουλουράκια με ένα πινέλο. Ψήνουμε περίπου για 25΄ στους 170ο C μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά και κατόπιν τα αποθηκεύουμε σε βάζο ή κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Νόστιμα tips
– Αν μας αρέσει το έντονο άρωμα βουτύρου και το πιο τραγανό αποτέλεσμα αντικαθιστούμε 100 γρ. από το αγελαδινό βούτυρο με πρόβειο.
– Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά τα κουλουράκια πριν τα καταναλώσουμε γιατί όσο είναι ζεστά η αμμωνία έχει έντονη μυρωδιά

Νηστίσιμος τραχανάς με ανοιξιάτικα λαχανικά

25 λεπτά | Εύκολο | Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά
250 γρ. τραχανά λαχανικών (νηστίσιµο)
150 γρ. αγκινάρα, καθαρισµένη, σε κυβάκια
150 γρ. κολοκυθάκια, σε κυβάκια
150 γρ. πολύχρωµες πιπεριές, σε κυβάκια
1 καρότο, σε κυβάκια
1 ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένη
1 πράσο, ψιλοκοµµένο
2 ντοµάτες, τριµµένες
1 κουτ. σούπας ντοµατοπελτέ
2 κουτ. σούπας σησαµέλαιο
50 ml λευκό ξηρό κρασί
½ κουτ. γλυκού θυµάρι ξερό
αλάτι, µαύρο πιπέρι

Για τον ζωµό ταχινιού
600 ml ζεστό νερό
100 γρ. ταχίνι

Εκτέλεση
Ζωμός ταχινιού: Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε το ζεστό νερό και το ταχίνι ανακατεύοντας µέχρι να διαλυθεί. Βράζουµε για 30΄ και περνάµε τον ζωµό από ψιλό σουρωτήρι. Σε πλασοτέ κατσαρόλα σοτάρουµε όλα τα λαχανικά µε το σησαµέλαιο για 5΄ και προσθέτουµε τον τραχανά. Σβήνουµε µε το κρασί, προσθέτουµε τον ντοµατοπελτέ, τη µισή ποσότητα από τον ζωµό ταχινιού και αλατοπιπερώνουµε ελαφρώς.
Προσθέτουµε τις ντοµάτες, το θυµάρι, πιπέρι και αλάτι και ανακατεύουµε µέχρι ο τραχανάς να απορροφήσει τα υγρά. Επαναλαµβάνουµε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας και τον υπόλοιπο ζωµό. Όταν ο τραχανάς χυλώσει, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουµε αµέσως.

Συνταγές, Φωτογραφία—ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Αγκινάρες με κουκιά, μυρωδικά & λεμόνι

1 ώρα και 30΄ | Εύκολο | Συνταγή για 4-5 άτομα

Υλικά
2 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.
4 λεµόνια, τον χυμό
12 αγκινάρες
1,5 κιλό κουκιά µε τον λοβό τους
1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια, σε ροδέλες
1 ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
2 καρότα, σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
½ µατσάκι µαϊντανό
½ µατσάκι άνηθο
½ µατσάκι µάραθο
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
ανθό αλατιού, µαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα µπολ ρίχνουµε το µισό αλεύρι µε τον µισό χυµό λεµονιού, νερό και ανακατεύουµε. Καθαρίζουµε τις αγκινάρες και αν είναι µεγάλες, τις κόβουµε στη µέση. Τις ρίχνουµε αµέσως στο αλευρόνερο µε το λεµόνι για να µη µαυρίσουν. Κατόπιν ανοίγουµε τους λοβούς από τα κουκιά και βγάζουµε τους σπόρους.
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το ξερό κρεµµύδι και το καρότο για 1΄ ή µέχρι να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώµα. Προσθέτουµε τις αγκινάρες, τα κουκιά και το φρέσκο κρεµµυδάκι και αχνίζουµε για άλλα 2΄. Αλατοπιπερώνουµε, ρίχνουµε τα µυρωδικά ψιλοκοµµένα και τόσο νερό ώστε να καλυφθούν τα υλικά.
Μόλις πάρουν βράση, ρυθµίζουµε τη φωτιά στο χαµηλό, κλείνουµε µε το καπάκι και σιγοβράζουµε για 10΄-15΄ ή µέχρι να µαγειρευτούν οι αγκινάρες και τα κουκιά.

Συνταγή—ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Styling—ΤΖΑΝΝΗΣ ΣΙΦΝΑΙΟΣ
Food Styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY