Τα μελομακάρονα αποτελούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό γλυκό, καθώς περιέχουν πορτοκάλι, καρύδια και μέλι. Τι θα προτιμήσουμε όμως, την κλασική συνταγή για μελομακάρονα ή θα επιλέξουμε μελομακάρονα με στέβια;
Η στέβια μπορεί να προσφέρει μια σειρά από υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τη ζάχαρη, ιδιαίτερα για όσους προσπαθούν να μειώσουν τις θερμίδες ή να διαχειριστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Παράλληλα, αποτελεί ένα φυσικό γλυκαντικό με αντιοξειδωτικά και άλλες ωφέλιμες ιδιότητες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), χρόνια τώρα, έχει ανακοινώσει ότι η στέβια είναι ασφαλής για κατανάλωση, ακόμη και σε διαβητικούς, σε ποσότητα 4mg ανά κιλό σωματικού βάρους.
Είναι θρεπτικό το μελομακάρονο;
To μελομακάρονο είναι ένα θρεπτικό γλυκό, χάρη σε ορισμένα συστατικά του. Πιο συγκεκριμένα, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη Ε) και το μέλι που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε συνδυασμό βέβαια με την κανέλα Κεϋλάνης, που αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, που αποδεδειγμένα ανεβάζει τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.
Ακόμη, στην κλασική εκδοχή του μελομακάρονου, έχουμε τη ζάχαρη, η οποία ανεβάζει τις θερμίδες και τους απλούς υδατάνθρακες. Από την άλλη, έχουμε τη στέβια, η οποία αποτελεί γλυκαντικό φυτικής προέλευσης, προερχόμενη από τη Νότια Αμερική. Αποτελεί φάρμακο στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση εκδορών, προβλημάτων του στομάχου και εγκαυμάτων. Είναι περίπου 300 -400 φορές πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη, αλλά έχει μηδέν θερμίδες και υδατάνθρακες.
Η κατανάλωση της στέβιας αντί της κοινής ζάχαρης έχει μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία τροφίμων χάρη στα οφέλη και τη χαμηλή θερμιδική της αξία καθώς αποτελεί μια καλή εναλλακτική για την κάλυψη των αναγκών σε γλυκές γεύσεις.
Διατροφική σύγκριση παραδοσιακού μελομακάρονου Vs μελομακάρονου με στέβια
Παραδοσιακό μελομακάρονο (~ 40 – 50 γρ.) 150 – 180 θερμίδες, 8 – 10 γρ. λίπους
Μελομακάρονο με στέβια (~40 – 50 γρ.), 85 – 100 θερμίδες, 8 γρ. λίπους
Από τον παραπάνω πίνακα παρατηρούμε ότι ένα μέτριο μελομακάρονο κλασικής συνταγής των 40-50 γραμμαρίων μας αποδίδει περίπου 150-180 θερμίδες και 8 – 10 γραμμάρια λίπους. Ενώ ένα μελομακάρονο με στέβια των 40-50 γραμμαρίων έχει 85 – 100 θερμίδες και περίπου 8 γραμμάρια λίπους.
Στην παραπάνω διατροφική ανάλυση παίζει ρόλο ο τρόπος παρασκευής που χρησιμοποιήθηκε και διαφέρει από συνταγή σε συνταγή. Φυσικά, αν προστεθεί σοκολάτα σε αυτά ανεβαίνει το θερμιδικό φορτίο και τα γραμμάρια λίπους.
Τέλος, για όσους τα απολαμβάνουν κυρίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, παρόλο που μπορούμε να τα βρούμε όλο τον χρόνο, ας απολαύσουν τα κλασικά παραδοσιακά μελομακάρονα αλλά με μέτρο.
tips
Μπορείτε να έχετε μέρα παρά μέρα, ένα μελομακάρονο μετρίου μεγέθους, το οποίο να το τοποθετείτε είτε μετά το πρωινό σας γεύμα είτε μετά από κάποιο σνακ.