Η Dia De Los Muertos (Γιορτή των Νεκρών) είναι μια μεξικάνικη γιορτή που ενώνει ξανά τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Οι οικογένειες δημιουργούν ofrendas, επί της ουσίας δώρα, για να τιμήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους που έφυγαν. Αυτοί οι βωμοί είναι διακοσμημένοι με λαμπερά κίτρινα άνθη κατιφέ, φωτογραφίες των νεκρών και τα αγαπημένα φαγητά και ποτά αυτού που τιμάται. Οι προσφορές πιστεύεται ότι ενθαρρύνουν τις επισκέψεις από τη χώρα των νεκρών, καθώς οι ψυχές που αναχώρησαν ακούνε τις προσευχές τους, μυρίζουν τα φαγητά τους και συμμετέχουν στους εορτασμούς!
Στο Matzenta kuzina del Sol στα Χανιά τηρούμε πάντα τις μεξικάνικες παραδόσεις και προσδίδουμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε μια ημέρα πραγματικά υψηλής πνευματικότητας. Γι’ αυτό και γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ξεχωριστή αυτή γιορτή που δεν μοιάζει με καμία άλλη, καθώς εδώ το πένθος ανταλλάσσεται με τη χαρά.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τον εορτασμό το αυθεντικό pan de muerto. Ένα επί της ουσίας γλυκό επιδόρπιο που αφιερώνεται στην Ημέρα των Νεκρών. Τα υλικά και το σχήμα του ψωμιού έχουν ιδιαίτερους συμβολισμούς, που συνδέονται τόσο με τους ζωντανούς όσο και με τους νεκρούς. Το κυκλικό σχήμα του ψωμιού αντιπροσωπεύει τον κύκλο της ζωής, ενώ οι λωρίδες πάνω στην επιφάνειά του συμβολίζουν τα δάκρυα που χύνονται όταν κάποιος πεθαίνει. Όσον αφορά τα υλικά, το πορτοκάλι και η ζάχαρη τιμούν τους νεκρούς.
Δείτε τη συνταγή του Pan de muerto από την ομάδα του Matzenta kuzina del Sol στα Χανιά
Χρόνος προετοιμασίας και παρασκευής 3 ώρες
Υλικά για 7 μικρά ή 2 μεγάλα καρβέλια
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη + λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγη ποσότητα για διακόσμηση
1 κουτ. γλυκού νερό από άνθη πορτοκαλιάς ή απόσταγμα βανίλιας
25 γρ. νωπή μαγιά αρτοποιίας
2 αυγά
190 ml. πλήρες αγελαδινό γάλα
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού ψιλό αλάτι (περίπου 4 γρ.)
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 ml. ζεστό γάλα με τη φρέσκια θρυμματισμένη μαγιά. Με ένα πιρούνι το βοηθάμε να διαλυθεί και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο όπου τοποθετούμε τα αυγά. Αρχίζουμε να το ενσωματώνουμε με το αλεύρι.
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε να το ενσωματώνουμε ελαφρά με το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό των ανθών πορτοκαλιάς, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά να έχουμε μια μπάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, χωρίς να το ενσωματώσουμε αμέσως, ώστε να απορροφηθεί από τα ξηρά υλικά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία του ζυμώματος μέχρι να μην κολλάει πλέον η ζύμη στον πάγκο. Στην αρχή θα είναι μια εντελώς κολλώδης ζύμη αλλά, σιγά σιγά θα πάρουμε μια λεία μπάλα ζύμης.
Αυτή τη στιγμή προσθέτουμε το αρχικό υγρό της μαγιάς. Η ζύμη θα γίνει ξανά κολλώδης αλλά με το ζύμωμα θα πρέπει να την κάνουμε πάλι εντελώς εύπλαστη . Και πάλι, καλό είναι να εναλλάσσετε περιόδους 5 λεπτών ανάπαυσης μεταξύ των στιγμών ζυμώματος, ώστε η ζύμη να ηρεμήσει. Κάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και την τοποθετούμε σε προηγουμένως λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ζυμωθεί για 1,5 ώρα σε ζεστό μέρος. Ένας ζεστός, μη φωτισμένος χώρος είναι ο ιδανικός για αυτό το βήμα.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Προχωράμε στο σχηματισμό των διακοσμητικών λωρίδων. Μπορούμε να φτιάξουμε περίπου 7 μικρά ψωμάκια ή δύο μεγαλύτερα καρβέλια. Με τον φούρνο προθερμασμένο στους 180º C, ψήνουμε τα μικρά ψωμιά για 15 λεπτά περίπου και τα μεγάλα για 20. Όταν ροδίσουν, βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα.
Όσο ψήνονται τα pan de muertos λιώνουμε 90 γρ. του βουτύρου. Μόλις βγουν από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστά, τα αλείφουμε με βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Φωτογραφίες: Διογένης Παπαδόπουλο