Είναι ρετρό και σίγουρα καθόλου παρωχημένα. Γιατί οι ρίζες τους βρίσκονται βαθιά στον χρόνο και παραμένουν το ίδιο ξεχωριστά και αγαπημένα. Αν έχετε δοκιμάσει έστω και μια φορά το παραδοσιακό Armenonville της Βόρειας Ελλάδας θα το διαπιστώσετε αμέσως. Και αν ποτέ γευτήκατε την πλούσια κρέμα ενός αυθεντικού παγωτού καϊμάκι είτε σε κάποιο παραδοσιακό εργαστήρι στη χώρα μας είτε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, τότε θεωρείστε τον εαυτό σας αρκετά τυχερό που ταξίδεψε στην παράδοση αιώνων μέσα από μια κουταλιά παγωτού. Ποια είναι όμως τα υλικά που κάνουν το Armenonville και το καϊμάκι τόσο νόστιμα; Ποιες η ιστορία και διαδικασία παραγωγής;

Κάτι ανάμεσα σε σεμιφρέντο και παρφέ είναι το Armenonville, το παραδοσιακό παγωτό της Βόρειας Ελλάδας, με την πλούσια ιστορία. Ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι ότι γεννήθηκε στη Γαλλία τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια ταξίδεψε μέσω των ναυτικών και παγιώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της παρασκευής του είναι οι έτοιμες μαρέγκες (μπεζέδες) και τα καραμελωμένα αμύγδαλα που μπαίνουν σε στρώσεις στο παγωτό, ώστε να του δώσουν αυτήν τη χαρακτηριστική γεύση. Συνήθως περιχύνεται με σιρόπι σοκολάτας, που το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό. Πλέον, πέρα από την παραδοσιακή του εκδοχή, θα το βρείτε σε διάφορες –πιο μοντέρνες– παραλλαγές και γεύσεις.

Το καϊμάκι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παραδοσιακά φτιάχνεται από γάλα νεροβούβαλου που σιγόβραζε για ώρες και έτσι προέκυπτε μια παχιά κρέμα με πολύ πλούσια γεύση που, όταν κρύωνε, την έκοβαν με το μαχαίρι. Αργότερα, οι Τούρκοι σκέφτηκαν να προσθέσουν και χιόνι ή πάγο στην κρέμα κι έτσι προέκυψε το παγωτό καϊμάκι ή αλλιώς στα τούρκικα καϊμακλί ντοντουρμά (Kaymakli Dondurma). Σε κάποια καταστήματα μπορούμε καταχρηστικά να βρούμε τη γεύση και ως ντοντουρμάς, αλλά είναι ουσιαστικά συντόμευση της παραπάνω ονομασίας, καθώς στα τούρκικα «dondurma» σημαίνει παγωτό. Τι είναι το καϊμάκι παραδοσιακά; Ένα παγωτό με μαστιχωτή υφή, την οποία παίρνει από το σαλέπι –απαραίτητο συστατικό της παρασκευής του– που ανακατεύεται με ζάχαρη και μαστίχα. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η αυθεντική κρέμα καϊμάκι, ενώ για την παρασκευή του πλέον χρησιμοποιείται κρέμα γάλακτος πολλών λιπαρών.

Δείτε και μερικές αγαπημένες συνταγές:

Φτιάχνουμε παραδοσιακό αρμενοβίλ στο σπίτι
Το εμβληματικό και μοναδικό στο είδος του παγωμένο γλύκισμα της Θεσσαλονίκης, που όσοι έχουν δοκιμάσει ξέρουν, πρέπει πραγματικά να το φτιάξετε στο σπίτι, αξίζει τον κόπο του κάθε μπουκιά με το παραπάνω!

Τούρτα παγωτό αρμενοβίλ
Ένα ρετρό παγωμένο επιδόρπιο, που ακόμη και αν δεν το προλάβατε όταν πρωταγωνιστούσε στα οικογενειακά τραπέζια τη δεκαετία του ’70, αρκεί μία δοκιμή για να το λατρέψετε. Σερβίρετε ιδανικά μετά από ένα γεύμα με βολοβάν με μανιτάρια και μπιτόκ αλά ρους.

Παγωτό Καϊμάκι
Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ζητάμε κάτι δροσερό. Εδώ, για τους πιο παραδοσιακούς, θα φτιάξουμε ωραιότατο παγωτό καϊμάκι παρουσιάζοντας μέσα από ένα βίντεο τη συνταγή βήμα-βήμα.

Το άρθρο της εβδομάδας