Πάνω από 1.200 ποικιλίες ντομάτας καλλιεργούνται στον πλανήτη, κάποιες από αρχαίους σπόρους και πολλές εξελιγμένες, που έχουν εγκλιματιστεί απόλυτα στις χώρες παραγωγής τους.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για τους παλιούς σπόρους, αγρότες τους ανταλλάσσουν μεταξύ τους, το πελίτι κάνει εξαιρετική δουλειά. Τι σημαίνει όμως παλιός σπόρος και τι διαφορά έχει από τις νέες ποικιλίες, τα νέα είδη ντομάτας, που είναι κατά κύριο λόγο υβρίδια; Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι υβρίδιο δεν σημαίνει μεταλλαγμένο, αλλά βελτιωμένο στο εργαστήριο είδος, όπου επιλέγονται τα βέλτιστα χαρακτηριστικά του φυτού που θα καλλιεργηθεί. Η ιστορία της ντομάτας στην Ελλάδα μετράει ήδη δύο αιώνες και οι παραδοσιακές ποικιλίες, που διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, δεν είναι λίγες. Η καλλιέργειά της θεωρείται δύσκολη, ευπαθής, καθώς είναι και αγαπητή στα έντομα, οπότε το βασικό ζητούμενο στις νέες ποικιλίες είναι η ανθεκτικότητα και η απόδοση. Κάτι που τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει να αλλάζει, αφού πλάι στην εξωτερική εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα θεωρούνται απαραίτητα και χαρακτηριστικά όπως η γεύση και τα αρώματα.

Οι ντόπιες
Ξεχωρίζει η σαρκωμένη, ζαχαρωμένη μπατάλα από τη Βραυρώνα (από Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο). Οι κυκλαδίτικες είναι μικρόκαρπες, σγουρές και σκληρόφλουδες με απίστευτα αρώματα και ολόγλυκη σάρκα που θυμίζει καλοκαιρινό μεσημέρι. Σταρ ανάμεσά τους η σαντορινιά. Οι μεγαλόκαρπες, κατσαρές καρδιτσιώτικες έχουν γλυκιά γεύση, σφιχτή συνεκτική σάρκα, ενώ είναι ανθεκτικές, νόστιμες και καλλιεργούνται πια και στην Πελοπόννησο. Πιο φρουτώδεις σε αρώματα και γεύση είναι οι πιο ανοιχτόχρωμες, σχεδόν πορτοκαλί, σε μέτριο μέγεθος, που βρίσκουμε σε αρκετές περιοχές. Στην Κρήτη ανακαλύψαμε μεγαλόκαρπες, ασχημούτσικες αλλά υπέροχα αρωματικές, με καταγωγή από την Αλβανία και μειονέκτημα ότι αντέχουν μόνο 2-3 μέρες. Μικρές, με αρώματα άγουρου φρούτου και υπόξινη γεύση, ανοιχτόχρωμες, καλλιεργούν παραγωγοί στο Πήλιο, ενώ κάποιοι λίγοι στην Αργολίδα, έξω από το Άργος, καλλιεργούν μπατάλες, που τις λένε «ξερικές βαλτίσιες».

Οι εισαγόμενες
Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την αρωματική και γλυκιά μαύρη κατσαρή, από την Κριμαία. Οι ντομάτες και τα ντοματίνια σε τσαμπιά, προϊόντα υδροπονίας, προσφέρουν σταθερή ποιότητα χειμώνα – καλοκαίρι, με ευχάριστη υφή και γεύση. Πορτοκαλί, τιγρέ, κόκκινα, μαύρα ντοματίνια είναι η πιο ασφαλής εκδοχή όταν πρέπει να ψωνίσετε από σούπερ μάρκετ. Τα πομοντόρια, τέλος, είναι ιδανικά για σάλτσες, πελτέ και μαγειρευτά.