Μέσα καλοκαιριού και στα χωριά οι γνώστες της παράδοσης λιάζουν ήδη τον τραχανά. Χοντρός, ψιλός, γλυκός ή ξινός ο τραχανάς έχει τη γεύση και τη μυρωδιά της παραδοσιακής κουζίνας με τη σπιτική θαλπωρή. Στα περισσότερα νοικοκυριά μπαίνει στο μικρότερο κατσαρολάκι και μαγειρεύεται ως σούπα δίνοντας αφορμές για να μαζευτεί η οικογένεια γύρω από το τραπέζι και να απολαύσει ένα μαμαδίστικο πιάτο. Με μπόλικο λεμόνι ή και γιαούρτι θρέφει, ανακουφίζει, παρηγορεί, γεμίζει το στομάχι μας με νοστιμιά και αγάπη. Αν, μάλιστα, είναι και μερακλίδικα μαγειρεμένος μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά σε όποια συνταγή και αν τον χρησιμοποιήσουμε, όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι. Ειδικά το καλοκαίρι, αμφιταλαντεύεται μεταξύ παράδοσης και νεοτερισμού.

Πώς μαγειρεύεται το καλοκαίρι ο τραχανάς

Με τσιγαρίδες, τριμμένη ντομάτα και καπνιστή πάπρικα
Ο παραδοσιακός τραχανάς σε μια πιο πλούσια εκδοχή, με τραγανές τσιγαρίδες, τριμμένη ντομάτα και μπόλικη καπνιστή πάπρικα. Μια δροσερή μπίρα του ταιριάζει γάντι.

Λαβράκι μαριναρισμένο με ούζο και χάχλες γεμιστές
Οι χάχλες είναι μια μορφή τραχανά σχηματισμένου σαν καλαθάκι, με καταγωγή από τη Λέσβο. Τις σερβίρουμε με ντομάτα και τριμμένη φέτα δίπλα σε μαριναρισμένο λαβράκι και έχουμε τους τέλειους ουζομεζέδες.

Βορειοηπειρώτικη τραχανόπιτα
Μια ανοιχτή πίτα από την περιοχή της Κακαβιάς. Πλούσια σε γνήσια τοπικά προϊόντα όπως ο σπιτίσιος τραχανάς, η φέτα και το αγνό βούτυρο, που τώρα τα βρίσκουμε πιο εύκολα στις πόλεις, σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

Κοτόπιτα µε τραχανά
Το κοτόπουλο με τον τραχανά δεν γίνονται μόνο ένα ωραίο πιάτο αλλά και μία πεντανόστιμη πίτα.

Φασολάκια στην κατσαρόλα με ξινόχοντρο και μαϊντανό
Το αγαπημένο και κλασικό λαδερό του καλοκαιριού σε μία συνταγή που θα κερδίσει επάξια αυτό το καλοκαίρι μία θέση στην κουζίνα και στο τραπέζι μας. Ταιριάζει καταπληκτικά με φέτα και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε και το φρεσκοζυμωτό ψωμί, το οποίο ούτως ή άλλως θεωρείται ο καλύτερος φίλος των λαδερών.

Tούρτα τραχανά με κολοκυθάκια
Οι αλμυρές τούρτες είναι ένα εντυπωσιακό ορεκτικό για κάθε τραπέζι. Στην καλοκαιρινή εκδοχή της, αυτή η τούρτα γίνεται με κολοκυθάκια. Η συνταγή απαιτεί ξινόχοντρο, ενώ η διακόσμηση στο τέλος μπορεί να γίνει με φύλλα δυόσμου ή κάππαρης.

Μελιτσανόπιτα με τραχανά
Φτιάχνουμε πίτα με μελιτζάνες. Είναι χορταστική, αρωματική, ιδανική για όσους νηστεύουν κατά την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και όσους αγαπούν τα λαχανικά. Φυσικά οι μελιτζάνες  πρωταγωνιστούν στο πιάτο μπλέκοντας γευστικά με τη γλύκα του τραχανά και δημιουργώντας ένα πιάτο που είτε τρώγεται ως συνοδευτικό είτε ακόμα και ως κυρίως.

Τραχανάπιτα με φέτα και μυρωδικά
Εύκολη, γρήγορη και θρεπτική, αυτή η τραχανόπιτα γίνεται με γλυκό τραχανά, φέτα και γραβιέρα και είναι αρκετή για να χορτάσει ολόκληρη την οικογένεια. Γίνεται χωρίς φύλλο, οπότε μπορεί ο οποιοσδήποτε να ασχοληθεί με την παρασκευή της ακόμα και αν δεν διαθέτει ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις. Το τέλειο και σίγουρα σούπερ υγιεινό σνακ για παιδιά κατά την έξοδό τους στο πάρκο ή στην παραλία.

Λαχανοντολμάδες με τραχανά, μάραθο και λεμονάτη σάλτσα
Το τι γεύση δίνει ο τραχανάς σε αυτούς τους λαχανοντολμάδες δεν λέγεται. Και η αρωματική σάλτσα από πάνω είναι μεγαλείο.

Τραχανοκεφτέδες
Εναλλακτικοί κεφτέδες με τραχανά, γιαούρτι, τυρί και μυρωδικά, που θα κλέψουν τις εντυπώσεις.

Χορτοφαγικά κεφτεδάκια με τραχανά και φασόλια
Αυτά τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια τρώγονται ακόμα και κρύα στην ακροθαλασσιά και, αν θέλετε μπορείτε να τα συνδυάσετε με μία τηγανιά πατάτες.

Γεμιστά με ρύζι και τραχανά
Η κλασική συνταγή για γεμιστά με σταφίδες και κουκουνάρι με μια μικρή παραλλαγή -την προσθήκη του τραχανά στη γέμιση- που κάνει τα γεμιστά σας ακόμη πιο νόστιμα.

Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανά και ελιές
Τα καλαμαράκια είναι ένας εξαιρετικός μεζές, αν τα φτιάξετε όμως γεμιστά και τα συνοδεύσετε με μια ωραία πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα, γίνονται ένα χορταστικό κυρίως.