Επιτέλους μπήκε και επίσημα το καλοκαίρι, μετά την πρόσφατη ισημερία, ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά κι εμείς αναζητούμε για το Κυριακάτικο μας γεύμα τα αγαπημένα μας εποχιακά πιάτα. Ένα από τα φαγητά, που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με το ελληνικό καλοκαίρι στο μυαλό όλων, είναι ο all time classic μουσακάς. Έχει φανατικούς οπαδούς, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και από όσους την επισκέπτονται το καλοκαίρι, που οι περισσότεροι ενθουσιάζονται με το μεσογειακό αυτό πιάτο, που κάνει τη μελιτζάνα πρωταγωνίστρια.
Τώρα το πώς φτιάχνει κανείς τον μουσακά του είναι μια άλλη υπόθεση, καθώς υπάρχουν οι κλασικές συνταγές, αλλά και αμέτρητες παραλλαγές, που έχουν να κάνουν τόσο με τον τρόπο παρουσίασής του, όσο και με τα συστατικά του, αφού ο κιμάς μπορεί να αντικατασταθεί με μανιτάρια για να γίνει vegan, η μπεσαμέλ να γίνει γιαούρτι, ή να σερβιριστεί άψητος, ή σε ποτήρι! Ακόμα και έθνικ προτάσεις σας έχουμε όπως για παράδειγμα αυτή από το Λίβανο που τον μαγειρεύει σε κατσαρόλα και έχει μέσα ρεβίθια!
Είτε, λοιπόν, είστε λάτρεις του κλασικού μουσακά, είτε δεν σας αρέσει τόσο η μελιτζάνα, στις συνταγές που ακολουθούν θα βρείτε σίγουρα κάποια που θα σας παρακινήσει να τη φτιάξετε την επόμενη Κυριακή, ή όποτε έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, γιατί η αλήθεια είναι πως δεν είναι από τα πιάτα που ετοιμάζονται γρήγορα. Αν και έχουμε και πιο εύκολες συνταγές για τους αρχάριους ή όσους δεν θέλουν να αφιερώσουν πολύ χρόνο.
Οι κλασικές εκδοχές
Μουσακάς κλασικός
Ο αγαπημένος μουσακάς, ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, στην κλασική του εκδοχή από τη σεφ Ντίνα Νικολάου. Αξίζει να το δοκιμάσετε!
Μουσακάς
Όσο κι αν έχει κατηγορηθεί για τις περίσσιες θερμίδες του και για τη χρονοβόρο διαδικασία παρασκευής του, ένας καλομαγειρεμένος μουσακάς είναι πάντα ευπρόσδεκτος!
Μουσακάς με καλοκαιρινά λαχανικά
Με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο παρουσίασης ο μουσακάς γίνεται το επίκεντρο του Κυριακάτικου φαγητού.
Μουσακάς σε light εκδοχή
Η απουσία της παραδοσιακής μπεσαμέλ και οι ψημένες μελιτζάνες στη θέση των τηγανητών είναι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις σε αυτή την κλασική συνταγή, που δεν θα αφαιρέσουν τίποτα από τη νοστιμιά του μουσακά, παρά μόνο από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά.
Οι πιο δημιουργικές
Μουσακάς με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας
Ο εθνικός μας μουσακάς, το πιο αναγνωρίσιμο ίσως πιάτο της ελληνικής κουζίνας, σε μια νέα συνταγή με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, που απογειώνει τη γεύση του. Ένα πιάτο που θα λατρέψουμε ξανά!
Μουσακάς φόρμας με επικάλυψη γιαουρτιού
Βάζουμε στη φόρμα ένα ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Κυριακής αντικαθιστώντας τη μπεσαμέλ με γιαούρτι.
Μουσακάς ρολό
Το αγαπημένο οικογενειακό, μαμαδίστικο φαγητό, ο μουσακάς, σε μια διαφορετική και πιο γρήγορη εκδοχή, αλλά το ίδιο νόστιμη και λαχταριστή, από τον Master Chef, Λάμπρο Βακιάρο.
Mουσακάς με μελιτζάνες, κοτόπουλο, ντομάτα και κασέρι
Αυτός ο μουσακάς είναι αλλιώτικος, αφού φτιάχνεται από φιλέτο κοτόπουλο. Σε αυτήν την εκδοχή το κασέρι και η ντομάτα αναμειγνύονται με τον πιο αρμονικό τρόπο, δημιουργώντας παράλληλα μια πιο ελαφριά πρόταση.
Μουσακάς με αγκινάρες και εύκολη μπεσαμέλ γιαουρτιού
Μια ακόμα νόστιμη εκδοχή του αγαπημένου μουσακά, στη οποία αντικαθιστούμε τις μελιτζάνες με αγκινάρες και την κλασική μπεσαμέλ με γιαούρτι.
Μουσακάς χωρίς ψήσιμο
Αλλιώτικος μουσακάς, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Η γλύκα από τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και ο πικάντικος κιμάς έρχονται και δένουν υπέροχα με το δροσιστικό αρωματικό γιαούρτι.
Οι vegan ή νηστίσιμες συνταγές
Νηστίσιμος μουσακάς με μανιτάρια
Είτε είστε vegan, είτε αποφεύγετε το κρέας για λόγους υγείας, τα μανιτάρια υποκαθιστούν τέλεια τον κιμά και κάνουν έναν εξίσου νόστιμο κιμά.
Οι πιο ασυνήθιστες
Μελιτζανόπιτα σαν μουσακάς
Φτιάξαμε μια τάρτα σαν μουσακά με βάση από έτοιμη ζύμη κουρού και τη γεμίσαμε με κιμά και φέτες από ψημένες μελιτζάνες.Έγινε απλά θεϊκή!
Μουσακάς με ρεβίθια, χωρίς μπεσαμέλ
Κι όμως τα ρεβίθια ταιριάζουν πολύ με τη μελιτζάνα, σε αυτή την πρωτότυπη και πολύ υγιεινή συνταγή.
Ρεβίθια με μελιτζάνες μουσακά και κρέμα από κατίκι Δομοκού
Ένας νόστιμος χορτοφαγικός μουσακάς, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική συνταγή με κιμά.
Μουσακάς με πράσα και χυλοπίτες
Στα Γιάννενα φτιάχνουν τον μουσακά με μελιτζάνα, κιμά, αλλά προσθέτουν πράσα και χυλοπίτες. Δοκιμάστε τον!
Μουσακάς στο ποτήρι με γιαούρτι και πουρέ μελιτζάνας
Μουσακά σε ατομικές μερίδες είχατε φανταστεί ποτέ; Με γιαούρτι αντί για μπεσαμέλ και μέσα σε ποτήρι, είναι ωραία ιδέα για ένα ευφάνταστο ορεκτικό.
Οι έθνικ περιπτώσεις
Λιβανέζικος μουσακάς
Ο «μπαμπάς» του δικού μας μουσακά, γίνεται στην κατσαρόλα, εμπλουτίζεται με ρεβίθια και θυμίζει περισσότερο ένα πληθωρικό λαδερό.
Συριακός μουσακάς με λαχανικά, κιμά και σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι
Πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή της Συρίας, όπου τα λαχανικά τηγανίζονται. Και σε αυτή, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες τα λαχανικά μπορούν να γίνουν και ψητά στον φούρνο.