Αγαπάμε τις μακαρονάδες, ιδίως τις καλοκαιρινές, που είναι δροσερές κι έχουν υλικά της εποχής. Ένα δημοφιλές καλοκαιρινό λαχανικό είναι και η μελιτζάνα, που με τη γλυκιά σάρκα της δίνει άλλη γευστική διάσταση στα πιάτα μας. Γιατί να μην παντρέψουμε, λοιπόν, αυτά τα δύο υλικά, τα οποία είναι τώρα στα καλύτερά τους και συνδυάζονται τόσο ωραία;

Η ιδέα μας ήρθε από τη Σικελία και την pasta αλλά Νόρμα, ένα εμβληματικό πιάτο της περιοχής, με πρωταγωνίστρια τη μελιτζάνα, που δεν είναι τόσο γνωστό στη χώρα μας. Τουλάχιστον όχι όσο μια μπολονέζ (με κιμά), ή μια ναπολιτάνα (με σάλτσα ντομάτας). Από τη Σικελία είναι και η σάλτσα καπονάτα, που είναι στη λογική ότι μαγειρεύεται στην κατσαρόλα επίσης με μελιτζάνα, ελιές, κουκουνάρι και άλλα νόστιμα συστατικά.

Ακολουθούν 5 συνταγές σε αυτή τη λογική. Αν αγαπάτε αυτά τα δύο υλικά θα βρείτε σίγουρα κάποια που θα γίνει η αγαπημένη σας.

Πέννες αλά νόρμα από τη Σικελία
Pasta alla Norma και εν προκειμένω penne alla Norma. Πρόκειται για μία από τις κλασικές συνταγές της Σικελίας, με τη μελιτζάνα να πρωταγωνιστεί στο πιάτο.


Φιογκάκια με πικάντικη σάλτσα κιμά και μελιτζάνας
Τα μακαρόνια με κιμά είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Για να κάνετε πιο ξεχωριστό το κλασικό πιάτο, αντικαθιστάτε τα σπαγγέτι με φιογκάκια και προσθέτετε ψητή μελιτζάνα στην σάλτσα κιμά, που της ταιριάζει πολύ.

Ζυμαρικά με ψητή μελιτζάνα και ντοματάκια κονφί
Οι μελιτζάνες ταιριάζουν πολύ με τα ζυμαρικά, δίνοντας πολύ γευστικά πιάτα. Σε αυτή τη συνταγή η μελιτζάνα γίνεται ψητή στον φούρνο, αν και μπορείτε να την κάνετε και τηγανητή.

Σπαγγέτι με σάλτσα ιμάμ μπαϊλντί
Αυτή η καλοκαιρινή μακαρονάδα με σάλτσα ιμάμ μπαϊλντί θα κερδίσει επάξια περίοπτη θέση στο τραπέζι σας.

Μακαρονάδα με σάλτσα καπονάτα
Η «γλυκόξινη» καπονάτα από τη Σικελία είναι ένα εξαιρετικά γευστικό, καλοκαιρινό πιάτο, τη μαγειρεύουμε με ζυμαρικά στη λογική «όλα σε μια κατσαρόλα» και απολαμβάνουμε την περίφημη συνταγή πιο ελαφριά, αλλά το ίδιο νόστιμη!

Mπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές με μελιτζάνα από το αρχείο μας.