Με συνταγές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία, αυτή η λιχουδιά του βυθού μιλά ξένες γλώσσες και μας ενθουσιάζει.
Μύδια marinière, από τη Γαλλία
20 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
50 γρ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 μέτρια πράσα, τα λευκά μέρη κομμένα στη μέση και κομμένα σε φέτες
300 ml λευκό ξηρό κρασί
2 κιλά μύδια καθαρισμένα
150 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε φαρδύ, ρηχό τηγάνι με καπάκι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα πράσα και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να φουσκώσει, ρίχνουμε τα μύδια και σκεπάζουμε. Ανακινούμε το τηγάνι για 2΄-3΄ ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια (πετάμε όσα δεν ανοίγουν). Ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1΄. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μύδια στιφάδο αλά Τοσκάνα, από την Ιταλία
40 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
4 μικρά καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε μπουκιές
200 ml λευκό ξηρό κρασί
400 γρ. ντοματίνια
300 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκιές
600 γρ. μύδια, καθαρισμένα
12 γαρίδες
500 ml ζωμό ψαριού ή λαχανικών
αλάτι και πιπέρι
μαϊντανό, για το σερβίρισμα
χωριάτικο ψωμί, κομμένο σε χοντρές φέτες και φρυγανισμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι με καπάκι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 5΄-7΄ να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο και σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, καπακώνουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, ανακινώντας συχνά το σκεύος. Αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε το κρασί – αφήνοντας το καπάκι ανοιχτό, ώστε να εξατμιστεί σε μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα για να σπάσουν λίγο (θα σπάσουν και στο ψήσιμο) και τις ψήνουμε για 20΄. Βάζουμε τον μπακαλιάρο, τα μύδια, τις γαρίδες και τον ζωμό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 10΄. Σε αυτό το σημείο πετάμε τα κλειστά μύδια. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και σερβίρουμε σε ζεστά μπολ, γαρνίρουμε με μαϊντανό και συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί.
Μύδια με κουσκούς και ντομάτες, από το Ισραήλ
30 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους (περίπου 1½ φλιτζ.)
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, τα φύλλα ψιλοκομμένα
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φλιτζάνια ζυμαρικό κους-κους
2 κιλά μύδια, τριμμένα και χωρίς το γενάκι (πετάξτε όσα δεν κλείνουν όταν τα χτυπήσετε με το δάχτυλο)
1/2 φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει για 4΄-5΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ρίγανη και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου για 30΄΄. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και το λευκό κρασί. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 15΄. Αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε 2½ φλιτζάνια νερό και 1 κουτ. γλυκού αλάτι σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσουν. Προσθέτουμε το κους-κους, σιγοβράζουμε, σκεπάζουμε με καπάκι ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 10΄. Προσθέτουμε το κουσκούς στις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Τοποθετούμε τα μύδια ανάμεσα στο κους-κους, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, μέχρι να ανοίξουν τελείως τα μύδια, για 1΄ με 3΄ (πετάμε τα μύδια που δεν ανοίγουν). Προσθέτουμε τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε να ενωθούν. Μοιράζουμε τα μύδια και το κους-κους σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Μύδια με ‘nduja, από την Ιταλία
30 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 ρίζα φινόκιο, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε λεπτές φέτες
1/2 κουτ. γλυκού σπόρους μάραθου, ελαφρώς θρυμματισμένους
50 γρ. ’nduja (ή κιμά από καυτερό λουκάνικο)
150 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό μύδια, καθαρισμένα
1/2 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το φινόκιο για 10΄, μέχρι να καραμελώσει και να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄ προτού προσθέσουμε τους σπόρους μάραθου και την ‘nduja και τα θρυμματίζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ρίχνουμε το λευκό κρασί, προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για 5΄ ανακινώντας το τηγάνι μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια (πετάμε όσα μείνουν κλειστά). Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί.
Μύδια με μπίρα, από το Βέλγιο
40 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
90 γρ. καπνιστό μπέικον
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1/2 ρίζα φινόκιο, ψιλοκομμένη
3 κλωναράκια θυμάρι
3 φύλλα δάφνης
330 ml μπίρα
1 κιλό μύδια, καθαρισμένα
Για τη σάλτσα μουστάρδας
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι με καπάκι και τσιγαρίζουμε το καπνιστό μπέικον μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το φινόκιο και μαγειρεύουμε για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και την μπίρα με λίγο μαύρο πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 5΄ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τα μύδια μέσα στην κατσαρόλα και κλείνουμε το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 3΄-4΄ ή μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Ανακινούμε το τηγάνι μερικές φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να μετακινηθούν τα μύδια. Ανακατεύουμε την κρέμα και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Σάλτσα μουστάρδας: Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μικρό μπολ και σερβίρουμε.
Φωτογραφίες: James Lee – Styling: Faye Wears – Food styling: Tamara Vos