Έναν διαφορετικό τρόπο παλαίωσης κρασιού έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), σε συνεργασία με τον επιχειρηματία-δύτη Μανώλη Βουτσαλά. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη και στόχος είναι να αναδείξει ένα νέο προιόν που θα φέρει τον τίτλο «Ναυάγιο».

Πρόκειται για μια πειραματική προσπάθεια, με στόχο να προκύψει ένα ιδιαίτερο κρασί. Η Ένωση Ηρακλείου έχει βυθίσει σε βάθος 25 μέτρων 5000 φιάλες με τις ποικιλίες μαντηλάρι και κοτσυφάλι. Οι φιάλες αυτές θα ανασυρθούν από τον βυθό τον ερχόμενο Αύγουστο και θα διατεθούν δωρεάν σε όσους αγαπούν το κρασί και επιθυμούν να γευτούν το γευστικό αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος.

Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ήδη σε άλλες περιοχές και αποδίδει σημαντικά, καθώς η σταθερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος που τοποθετήθηκαν, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση του κρασιού.

Ο επιχειρηματίας-δύτης Μανώλης Βουτσαλάς, που επιλέχθηκε να ηγηθεί της όλης διαδικασίας, είχε επιχειρήσει ο ίδιος να βυθίσει κάποιες φιάλες,αφού είχε έρθει πρώτα σε επαφή με Γάλλο συνάδελφό του που το εφαρμόζει καιρό. Πέρα από το γευστικό αποτέλεσμα, η φιάλη αποκτά και μαι ξεχωριστή ομορφιά στην όψη, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της οργανισμούς του βυθού.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ πάντως, διευκρίνισε ότι οι εντυπώσεις όσων δοκιμάσουν τον ερχόμενο Αύγουστο το κρασί, θα σταθμίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους, με άξονα την ολοένα και ποιοτικότερη παραγωγή κρασιών, που αναδεικνύουν περαιτέρω τον κρητικό αμπελώνα.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Νάουσα: Πείραμα με παλαίωση κρασιού μέσα σε ποτάμι

Γαλλία: Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η παραγωγή κρασιού

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή του κρασιού παγκοσμίως