Την τιμητική τους έχουν αυτές τις μέρες οι λουκουμάδες της Κέρκυρας ή «οι τηγανίτες τ΄ Αγιού», όπως τις ονομάζουν οι Κερκυραίοι. Το έθιμο προστάζει την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα, να μοιράζονται ή να πωλούνται λουκουμάδες, το «βεγγιόλι» που κάποτε βοηθούσε τους πιστούς να αντέξουν στην αγρυπνία δίπλα στο ιερό του σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, που είναι τρεις μέρες «ανοιχτό» για προσκύνημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πλανόδιοι πωλητές, με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήθηκαν από νωρίς σήμερα σε κάθε δρόμο του νησιού και τηγανίζουν λουκουμάδες, που σερβίρονται με μέλι και κανέλα. Τη συνταγή την κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό, κοινό χαρακτηριστικό όμως είναι ότι οι λουκουμάδες είναι αρκετά μεγάλοι, πολύ χορταστικοί και ιδιαίτερα νόστιμοι.

«Είναι ευλογημένοι από τον Άγιο», θα πουν οι Κερκυραίοι, που από σήμερα το απόγευμα γιορτάζουν και θα επιδοθούν όχι μόνο σε ένα κρυφό διαγωνισμό του καλύτερου λουκουμά, αλλά και στη μεγαλύτερη ποσότητα που μπορεί να φαγωθεί. Την ίδια ώρα εκατοντάδες πιστοί από Ελλάδα και εξωτερικό, που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο νησί προκειμένου να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, δοκιμάζουν τους «λουκουμάδες τ’ Αγιού», που παρότι νηστίσιμοι, είναι απόλυτα γευστικοί.

Αύριο που είναι και η γιορτή του Αγίου, η Κέρκυρα γιορτάζει, φοράει τα καλά της και μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία, οι φιλαρμονικές του τόπου θα παρελάσουν στα καντούνια, διατυμπανίζοντας εύθυμα εμβατήρια αλλά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, καθώς η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα σηματοδοτεί και επίσημα στο νησί την έναρξη των Χριστουγέννων.

Και μπορεί οι Κερκυραίοι να κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τη δική τους συνταγή, εμείς σας δίνουμε τη δική μας για να φτιάξετε αφράτους και λαχταριστούς λουκουμάδες: