Ο καιρός ενδείκνυται για ζεστές σούπες. Για να μην φτιάχνουμε τα ίδια και τα ίδια, σας έχουμε 3 πρωτότυπες ιδέες με βάση τα λαχανικά για να ετοιμάσετε νόστιμες αλλά και θρεπτικές σούπες.
Πικάντικη και κρεμώδης σούπα κουνουπιδιού με κάρι
40’| Εύκολο| Για 4 άτομα
Ο καιρός είναι ιδανικός για μια ζεστή σούπα. Το κουνουπίδι μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε μια κρεμώδη υφή, σε ένα εύκολο πιάτο με λίγα λιπαρά.
Υλικά
1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 450 γρ.), χωρίς τα εξωτερικά του φύλλα
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
1 κουτ. σούπας κάρι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
100 γρ. γιαούρτι
½ λεμόνι, τον χυμό του
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αφαιρούμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια το κουνουπίδι. Καθαρίζουμε το κοτσάνι και το κόβουμε και αυτό σε κομμάτια. Κρατάμε 2 από τα πιο όμορφα μπουκετάκια στην άκρη για αργότερα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το κουνουπίδι με το κρεμμύδι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει το κουνουπίδι.
Ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε το μείγμα για 2 επιπλέον λεπτά ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε και το κάρι, αφήνοντας το κουνουπίδι μας στη φωτιά για ακόμη 1 λεπτό. Μετά ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε τα υλικά μας για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το κουνουπίδι να αρχίσει να λιώνει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Χρησιμοποιούμε ένα μίξερ χειρός ώστε να έχουμε μια κρεμώδη υφή. Παίρνουμε ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε προσεκτικά τα δυο μπουκετάκια που είχαν απομείνει, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο γαρνίρισμα. Αφού τα τεμαχίσουμε, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τον χυμό από μισό λεμόνι.
Αδειάζουμε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρουμε με το μπουκετάκια κουνουπιδιού και προσθέτουμε στο τέλος, αν θέλουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπερι.
Σούπα με πορτοκάλι και καρότο
45’| Εύκολη| Για 4 άτομα
Αυτή είναι μια σούπερ σούπα πορτοκαλιού! Συνδυάστε έξι απλά συστατικά μαζί για να φτιάξετε ένα ζωντανό μεσημεριανό γεύμα με λίγες θερμίδες
Υλικά
25 γρ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. καρότα κομμένα σε μικρά κομμάτια
Τον χυμό ενός πορτοκαλιού χυμό και ½ ξύσμα
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
κρέμα γάλακτος για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα καρότα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε, για 3-4 λεπτά στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα καρότα. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να χτυπήσετε μέχρι να ομογενοποιηθεί και, στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού.
Δοκιμάζουμε και πασπαλίζουμε με πιπέρι και περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κρέμα γάλακτος, εάν επιθυμούμε.
Κρεμώδης θρεπτική σούπα με μήλο και παστινάκη
40’| Εύκολο| Για 3-4 άτομα
Σούπα με μήλο; Κι όμως γίνεται! Και μάλιστα είναι πεντανόστιμη και πολύ θρεπτική. Το αγαπημένο αυτό φρούτο ταιριάζει υπέροχα με την παστινάκη, ένα λαχανικό, που ακούμε συνέχεια στο Master Chef.
Υλικά
50 γρ βούτυρο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
500 γρ παστινάκη., ψιλοκομμένη
2 μήλα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
50 γρ. κρέμα γάλακτος
σχοινόπρασο για το γαρνίρισμα
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπερι
Διαδικασία
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, την παστινάκη και τα μήλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τα καλά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η ψιλοκομμένη παστινάκη. Χρησιμοποιούμε ένα ραβδομπλέντερ για να τα χτυπήσουμε μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά μας εντελώς λεία. Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε ξανά για λίγο και μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ.
Ρίχνουμε λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος , ψιλοκόβουμε σχοινόπρασο και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Συνταγές: Adam Bush
Aπόδοση: Νίκη Κοσκινά, Δέσποινα Λάνου
Δείτε επίσης:
9 σούπες από διάφορα μέρη του κόσμου
Μπουγιαμπέσα: Η συνταγή για τη βραβευμένη γαλλική σούπα
Ποιες είναι οι αγαπημένες σούπες των αναγνωστών του Olivemagazine.gr;