Ένα από τα αγαπημένα μας χειμωνιάτικα γλυκά είναι η καρυδόπιτα κι αυτό γιατί μας αρέσουν πολύ τα καρύδια. Ωστόσο, δεν είναι ένα γλυκό που μπορούμε να φτιάχνουμε κάθε μέρα, καθώς είναι αρκετά απαιτητικό στην παρασκευή του, θέλει χρόνο και μεράκι, αλλά το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει σίγουρα. Προτού ξεκινήσετε να φτιάχνετε αυτό το αγαπημένο γλυκό, σας έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν ώστε να έχετε ένα σίγουρο καλό και γευστικό αποτελέσμα.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Ένα σημαντικό βήμα στην αρχή της παρασκευής είναι το να χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ για τουλάχιστον 10 λεπτά, ώσπου να αφρατέψουν και να μη μυρίζει αυγό το μίγμα. Στη συνέχεια, με τα ασπράδια θα φτιάξουμε μια μαρέγκα, η οποία θα είναι σαν αφρός και θα αναμιχθεί με το υπόλοιπο μίγμα με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις.
  • Ρίχνουμε την καρυδόψιχα σε μπλεντεράκι και τη χτυπάμε τόσο ώσπου να αποκτήσουν τα καρύδια το μέγεθος που θέλουμε να έχουν στην πίτα μας.
  • Πριν γεμίσουμε τη φόρμα μας τη βουτυρώνουμε και την πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
  • Ρίχνουμε στο σιρόπι τη φλούδα ενός λεμονιού για να πάρει έξτρα άρωμα.
  • Σιροπιάζουμε είτε με κρύο γλυκό και χλιαρό σιρόπι, είτε με κρύο σιρόπι και ζεστό γλυκό.

Ακολουθούν οι συνταγές

Καρυδόπιτα
Ένα από τα κλασικά σιροπιαστά γλυκά μας που έχει πάντα φανατικούς θαυμαστές.

Αφράτη καρυδόπιτα
Αφράτο σιροπιαστό γλυκό που με μία μπάλα παγωτό βανίλια γίνεται το απόλυτο επιδόρπιο.

Καρυδόπιτα αφράτη
Αγαπημένο γλυκό που είναι απολαυστικό σκέτο ή με μια μπάλα παγωτό. Δοκιμάστε το ιδανικά μετά το μεσημεριανό με ένα φλιτζάνι αχνιστό ελληνικό καφέ.

Σμυρναίικη σοκολατένια καρυδόπιτα
Μια παλιά και σπάνια συνταγή καρυδόπιτας, που τη μαστιχωτή υφή της τη χρωστά στο μπόλικο καρύδι και το άρωμά της στη σοκολάτα. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με παγωτό κρέμα ή βανίλια και σάλτσα καρυδιού.

Καρυδόπιτα με σάλτσα σοκολάτας
Αφράτη καρυδόπιτα, ωραία σιροπιασμένη και σερβιρισμένη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο για το κυριακάτικο τραπέζι!