Την 25η Μαρτίου ανήμερα του Ευαγγελισμού τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Στην παστή του μορφή που ήταν πιο οικονομική και πιο εύκολα προσβάσιμη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Όταν η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή, σχεδόν ταυτόχρονα μπήκε και η σκορδαλιά στο επίκεντρο, καθώς δένει πολύ αρμονικά με τον τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι. Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με ψωμί αλλά στα Επτάνησα, η αλιάδα όπως την ονομάζουν (ονομασία με βενετσιάνικες επιρροές) γίνεται με πατάτα και με λεμόνι αντί για ξίδι. Πέρα από τις δυο αυτές κλασικές συνταγές, υπάρχουν και οι παραλλαγές με πιο διάσημη αυτή με το καρύδι. Θα βρείτε ωστόσο και σκορδαλιά με παντζάρια, με μαϊντανό ή με αμύγδαλα.

Παρακάτω θα βρείτε τις συνταγές μας, είτε σκέτες είτε συνοδευόμενες με μπακαλιάρο ή κάποιο άλλο θαλασσινό:

Σκορδαλιά με πατάτα
Η πιο κλασική και δημοφιλής εκδοχή της σκορδαλιάς που προτιμά η πλειοψηφία των «οπαδών» της.

Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί
Ο ιδανικός συνοδός του τηγανητού μπακαλιάρου, στην παραδοσιακή εκδοχή του με ψωμί, που γίνεται εύκολα και πολύ γρήγορα.

Σκορδαλιά με καρύδι
Η μεγαλειωδέστερη όλων, με μοναδικό ανταγωνιστή ίσως την κεφαλλονίτικη αλιάδα. Η συνύπαρξη σκόρδου και καρυδόψιχας συνιστά έναν τέλειο συνδυασμό. Τα αιθέρια έλαια του καρυδιού «ηρεμούν» το σκόρδο δίνοντας ταυτόχρονα βάθος γεύσης.

Σκορδαλιά σε 3 παραλλαγές
Αγαπημένο ελληνικό ντιπ που συνοδεύει με μεγάλη επιτυχία πολλά πιάτα και ειδικά τον μπακαλιάρο. Εδώ την δοκιμάζουμε σε 3 νόστιμες παραλλαγές, με μαϊντανό -μαϊντανοσαλάτα που λένε και στη Σύρο-, καρυδάτη με μαύρο ψωμί και μια ξεχωριστή κόκκινη με παντζάρι.

Λουκουμάδες μπακαλιάρου με αλιάδα και ψητά παντζάρια
Ο μπακαλιάρος παρέα με την αλιάδα είναι από τους πιο παραδοσιακούς συνδυασμούς για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Εδώ ο μπακαλιάρος γίνεται νόστιμα λουκουμάκια και συνοδεύεται με παντζάρια για πιο ξεχωριστή γεύση.

Παντζαροσαλάτα με ροζ σκορδαλιά

Αγαπημένη χειμερινή σαλάτα, που δίνει ωραία γεύση και πολύ χρώμα σε κάθε τραπέζι. Για ακόμη πιο νόστιμο αποτέλεσμα τα παντζάρια συνοδεύονται με μια σκορδαλιά που τα βάφει ροζ.

Σκορδαλιά αμυγδάλου και ψωμιού
Την άνοιξη στη Χίο τηγανίζουν τα χλωρά κουκιά, ενώ στη Σπάρτη προτιμούν τις τηγανητές αγκινάρες. Και τα δύο κηπευτικά συνοδεύονται από σκορδαλιά.