Εκτός από τα all time classic ούζα και τσίπουρα αλλά και τις παγωμένες μπίρες που λόγω άνοιξης έχουν την τιμητική τους στα γεύματα του Ευαγγελισμού ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ημέρας, δηλαδή ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, συνδυάζεται ιδανικά με μερικά από τα αγαπημένα μας κρασιά. Το έντονο σκόρδο και η χαρακτηριστική γεύση του τηγανιτού ψαριού ζητούν κατά κανόνα λευκά κρασιά, δυνατά σε αλκοόλ και οξύτητες με πληθωρικά αρώματα και πλούσιο σώμα. Ταυτόχρονα, μπορούν να συνδυαστούν και με πιο φρέσκιες και ανάλαφρες επιλογές που πληρούν συγκεκριμένες, αρωματικές και γευστικές, προϋποθέσεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Είναι γεγονός ότι ένας από τους καλύτερους φίλους των ψαριών είναι το Ασύρτικο. Αυστηρή και όξινη γεύση με χαρακτηριστική ορυκτότητα και μακρά επίγευση συνδυάζεται ιδανικά με κάθε θαλασσινό πιάτο. Ειδικά οι μονοποικιλιακές του εκδοχές πάνε τέλεια με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά και τα χαρμάνια που περιέχουν Ασύρτικο τον αναδεικνύουν εξίσου. Μια άλλη περίπτωση χαρισματικής ποικιλίας που μπορείτε να απολαύσετε με αυτό το πιάτο είναι τα λευκά κρασιά από Ροδίτη και οι ρετσίνες. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και για τους λάτρεις των πιο φινετσάτων οίνων όπως τα Sauvignon Blanc ή τα αφρώδη που δίνουν μια πολύ διαφορετική διάσταση στο γευστικό τους ταίριασμα με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Σαντορίνη Ασύρτικο 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΟΠ Σαντορίνη – Santo Wines
Όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του Ασύρτικου σε μια εξαιρετική μονοποικιλιακή εκδοχή. Αρώματα λεμονοανθών, δροσιστική ορυκτότητα και καλή οξύτητα. Ό,τι πρέπει για τηγανητά ψάρια και θαλασσινά σε κάθε εκδοχή.
Τιμή: Περίπου €22 στο ράφι


Μυλωνάς – Ασύρτικο 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΓΕ Αττική – κτήμα Μυλωνά
Με περισσότερο φρούτο από μία κλασική Σαντορίνη αλλά διατηρώντας την οξύτητα και τον ορυκτό χαρακτήρα της ποικιλίας αυτό το κρασί της αττικής γης ευωδιάζει μοσχολέμονο και μήλο. Είναι ξηρό στο στόμα με μέτριο σώμα και μακρά αρωματική επίγευση.
Τιμή: Περίπου €9,90 στο ράφι


Κτήμα Αβαντίς Ιστορία Λευκός 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΓΕ Εύβοια – κτήμα Αβαντίς
Μήλο, αχλάδι και ροδάκινο στη μύτη και στόμα δροσιστικό με ισορροπημένη οξύτητα και μια ανεπαίσθητη γλύκα σε έναν συνδυασμό Ασύρτικου με Viognier. Εκτός από τα τηγανιτά ψάρια που του πάνε γάντι, ταιριάζει πολύ με δροσερές πράσινες σαλάτες και φρέσκα λευκά τυριά.
Τιμή: Περίπου €7,50 στο ράφι


Παράγκα Λευκός 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΓΕ Μακεδονία – κτήμα Κυρ Γιάννη
Στη λευκή Παράγκα ο Ροδίτης(80%) και η Μαλαγουζιά(20%) ισορροπούν πολύ καλά βγάζοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Δροσερό και φρέσκο κρασί με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, χαρακτηριστική οξύτητα και έξτρα φρουτώδη επίγευση. Συνδυάζεται ωραία και με μαρινάτα ψάρια ή μακαρονάδες θαλασσινών.
Τιμή: Περίπου €7,50 στο ράφι


Φολόη 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΓΕ Πισάτις – κτήμα Μερκούρη
Ξεκάθαρα αρώματα Ροδίτη, πλούσια οξύτητα, φινετσάτη γεύση και μακρά επίγευση. Το Viognier του δίνει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα διαφοροποιώντας το από τα υπόλοιπα παρόμοια χαρμάνια της αγοράς. Αγαπημένα του ταιριάσματα, πέραν του μπακαλιάρου σκορδαλιά, τα αχνιστά όστρακα.
Τιμή: Περίπου €8,50 στο ράφι


Δάκρυ του Πεύκου Ρετσίνα 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός – κτήμα Κεχρή
Μία καθαρόαιμη ρετσίνα από Ασύρτικο που πίνεται ευχάριστα συνοδεύοντας όλους τους παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες και τα φαγητά που αγαπά η οικογένεια. Η διακριτική νότα ρετσινιού αναδεικνύει από τις έντονες ψαρίσιες γεύσεις και τη δύναμη του σκόρδου.
Τιμή: Περίπου €16,50 στο ράφι


Karipidis – Sauvignon Blanc 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός – κτήμα Καριπίδη
Αρώματα ροδάκινου στη μύτη και γεύση ισορροπημένη με ιδανική αναλογία λιπαρότητας και οξύτητας. Εδώ πάει ό,τι βγαίνει από το τηγάνι αλλά και οτιδήποτε βραστό, χόρτα ή λαχανικά.
Τιμή: Περίπου €12,50 στο ράφι


Sauvignon Blanc 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός – κτήμα Λύκου
Πράσινες φυτικές γεύσεις, διακριτική οξύτητα, εξωτικά αρώματα και μακρά επίγευση εσπεριδοειδών. Ταιριάζει με κάθε λογής κροκέτα, ριζότο λαχανικών και λευκά τυριά.
Τιμή: Περίπου €10 στο ράφι

Ζίτσα 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός Αφρώδης, ΠΟΠ Ζίτσα – Οινοποιείο Ζοίνος
Ντεμπίνα ζωηρή και φρουτώδης με λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα. Στη μύτη ξεχωρίζουν το μήλο και το αχλάδι, στο στόμα επικρατεί η οξύτητα και οι φυσαλίδες ενώ η επίγευση του είναι ευχάριστα λεμονάτη. Απογειώνει ψάρια και θαλασσινά σε κάθε γουλιά – μπουκιά.
Τιμή: Περίπου €11 στο ράφι