Από τις ταβέρνες της Ρώμης μέχρι τα εστιατόρια ανά τον κόσμο, η καρμπονάρα αντιμετωπίζεται ως ένα κλασικό, εμβληματικό πιάτο που συνδυάζει απλότητα και νοστιμιά, γεμάτο ιστορία και αγάπη για την ιταλική γαστρονομία. Η προέλευσή της συνδέεται στενά με τη Ρώμη και τους εργάτες, που δούλευαν στα ορυχεία του άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, η ονομασία «καρμπονάρα» προέρχεται από τη λέξη «carbone», που σημαίνει άνθρακας, και αναφέρεται στους εργάτες που έτρωγαν αυτό το πιάτο ως γεύμα κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
Παρά τις πάμπολες – πιθανές και απίθανες – παραλλαγές που έχουν κατά καιρούς δώσει έμπνευση σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες σεφ, η αυθεντική καρμπονάρα παραμένει πιστή στις ρίζες της. Έτσι, η κλασική συνταγή περιλαμβάνει μακαρόνια, αυγά, τυρί πεκορίνο, και καπνιστό μπέικον ή πανσέτα. Σερβίρεται αχνιστή και συνοδεία ενός ποτηριού λευκού κρασιού chardonnay ή ένος ελαφρού Αγιωργίτικου.
Και αφού κατακτήσουμε την κλασική συνταγή – και αν κάποια στιγμή τη βαρεθούμε – ώρα να περάσουμε σε κάτι πιο εναλλακτικό και «προχωρημένο». Εναλλακτικές καρμπονάρες με έξτρα ή αντισυμβατικά υλικά που ξεφεύγουν της πεπατημένης και μας κάνουν είτε να αγαπήσουμε περισσότερο το νέο, είτε να εκτιμήσουμε ακόμα πιο πολύ την παλιά. Όπως και να έχει η καρμπονάρα δεν κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο της βασίλισσας των ιταλικών μακαρονάδων και την εδραίωσή της στη γαστρονομική συνείδηση των περισσότερων, ότι πρόκειται για το απόλυτο comfort food!
Η χορτοφαγική εκδοχή
Πόσο νόστιμη μπορεί να είναι η καρμπονάρα στη light, μεσογειακή και χορτοφαγική εκδοχή της; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: πολύ! Με τα σπαγγέτι ολικής άλεσης να μπλέκουν γλυκά με τα κολοκυθάκια και την καπνιστή πάπρικα, αλλά και με τη ξηρή φρεσκοτριμμένη μυζήθρα να αντικαθιστά επάξια το πεκορίνο, το πιάτο αυτό μπαίνει εύκολα, σταθερά και χωρίς τύψεις (ή έστω με λιγότερες), στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πλάνο.
Καρμπονάρα με πράσο
Η αυθεντική καρμπονάρα στην αυθεντικά χειμωνιάτικη εκτέλεσή της. Πώς; Με την προσθήκη του αγαπημένου εποχιακού λαχανικού, του πράσου. Μυστικό επιτυχίας, η σωστή κοπή του. Στην αρχή κόβεται κατά μήκος και στη μέση και έπειτα ψιλοκόβεται ώστε να μαλακώσει εύκολα και γρήγορα κατά το μαγείρεμά του.
Καρμπονάρα με κολοκύθα
Μία ακόμα αγαπημένη χειμωνιάτικη παραλλαγή της καρμπονάρας, με γλυκιά κολοκύθα που ειδικά αυτή την περίοδο βρίσκεται στα καλύτερά της. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη γεύση της με μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δεν παραλείπουμε να «στολίσουμε» το πιάτο μας, με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και flakes παρμεζάνας.
Καρμπονάρα με λιαστή ντομάτα
Ντομάτα και καρμπονάρα είναι λέξεις που δεν ματσάρονται μεταξύ τους, πόσο μάλλον όταν συναντιούνται στην ίδια κατσαρόλα. Τα πράγματα όμως αλλάζουν, όταν η ντομάτα είναι λιαστή και όταν η κλασική συνταγή της καρμπονάρας «ελληνικοποιείται» με την προσθήκη αγαπημένου αλλαντικού από τα Επτάνησα (σαλάμι αέρος Λευκάδας).
Κρητική καρμπονάρα
Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κλασική καρμπονάρα που όμως τα υλικά της έχουν αντικατασταθεί με ντόπιες πρώτες ύλες από την Κρήτη. Τα σπαγγέτι αντικαθίστανται από σκιουφιχτά ή μακαρούνες (κρητικά ζυμαρικά), η πανσέτα και το μπέικον από απάκι και το πεκορίνο από κρητική γραβιέρα. Επίσης, αντί για βούτυρο μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε στάκα, ώστε πλέον να μιλάμε για μία καθαρόαιμη κρητική καρμπονάρα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει το παραδοσιακό πιάτο των Ιταλών.