Ήρθε η στιγμή να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα λαχανικό που έχουμε εντελώς υποτιμημένο, και δεν είναι άλλο από το ταπεινό λάχανο. Και λέμε ότι είναι υποτιμημένο γιατί έχουμε συνηθίσει να το χρησιμοποιούμε με δύο τρεις συγκεκριμένους τρόπους, χωρίς να τολμάμε να πειραματιστούμε. Ωστόσο, το άκρως οικονομικό λάχανο μπορεί να μπει στο πιάτο μας με άπειρους τρόπους, που ούτε καν φανταζόμαστε και να μας δώσει υπέροχες γευστικές εμπειρίες με την απλότητά του.
Ευέλικτο όσο λίγα λαχανικά, μπορεί να ολοκληρώσει ένα σάντουιτς δίνοντας pop χρώμα και έξτρα γεύση, να μετατραπεί σε τραγανή, δροσιστική σαλάτα, να γίνει τουρσί, να μπει σε σούπες και πίτες, να το προσθέσουμε σε ένα πιάτο με ζυμαρικά και όχι μόνο. Αυτό που χρειαζόμαστε όταν έχουμε να διαχειριστούμε ένα λάχανο είναι περιέργεια, φαντασία και τόλμη για πειράματα. Ακόμα και αν δεν είμαστε λάτρεις του λάχανου, είναι πολύ πιθανό να βρούμε συνταγές που να μας εντυπωσιάσουν και να μας κάνουν να το δούμε με άλλο μάτι.
Φυσικά, εκτός από τη γεύση και την δελεαστική τιμή του, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τα θρεπτικά οφέλη του, καθώς έχει υψηλά επίπεδα βιταμινών C, B και K. Γι’ αυτό έφτασε η στιγμή που θα διευρύνουμε τους γευστικούς ορίζοντές μας μαγειρεύοντας το λάχανο με κάθε πιθανό τρόπο, κάτι που θα μας λύσει τα χέρια όσον αφορά το καθημερινό μαγείρεμα, που όπως όλοι ξέρουμε είναι κάτι που μας προβληματίζει σε μόνιμη βάση.
Θέλουμε και άλλους λόγους για να φάμε λάχανο; Για να δούμε τι γίνεται: Όπως είπαμε, είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέως, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, μαγγανίου και μαγνησίου. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς περιέχει και φυτοχημικές ουσίες που εμποδίζουν την εκφύλιση των κυττάρων του σώματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση γιατί περιέχει κάλιο που ενδείκνυται για όσους θέλουν να την διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι ιδανικό για δίαιτα, αφού μια λαχανοσαλάτα περιέχει ελάχιστες θερμίδες -μόλις 25 ανά 100γρ. Και κάτι που λίγοι γνωρίζουν: Είναι ιδανικό για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της μέθης. Αν τύχει και πιούμε 2-3 ποτηράκια παραπάνω, πριν δοκιμάσουμε σκέτο καφέ, τρώμε λίγο ωμό λάχανο και το hang over θα πάει περίπατο!
Ας δούμε λοιπόν μόνο λίγες από τις συνταγές με λάχανο που μπορούμε να δοκιμάσουμε, αφού η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη, και κρατάμε και λίγο στην άκρη σε περίπτωση που πιούμε κανένα ποτηράκι παραπάνω!
Ασιατική λαχανοσαλάτα
Ετοιμάζουμε το λευκό λάχανο του χειμώνα σε μια νόστιμη σαλάτα με μια διαφορετική συνταγή του Γιώργου Δημητρακόπουλου με σάλτσα σόγιας και σάλτσα οστρακοειδών.
Πίτα με λάχανο, φέτα και μπέικον
Μία σχεδόν άγνωστη ελληνική και χειμωνιάτικη πίτα. Σαρακατσάνικη, με άσπρο λάχανο και φέτα. Αξίζει να τη βάλετε στο τραπέζι σας, σε αυτή την παραλλαγή με μπέικον και κοκκινοπίπερο. Θα τη λατρέψετε!
Χειμωνιάτικα λαχανικά στη γάστρα με κύμινο και πορτοκάλι
Μια χειμωνιάτικη ζεστή σαλάτα που σε γεμίζει θαλπωρή. Γίνεται στη γάστρα και συνοδεύει τέλεια κάθε ψητό κρέας ή ψάρι.
Φασόλια με λάχανο
Το λάχανο χαρακτηρίζει την κουζίνα της βόρειας Ελλάδας, γι’ αυτό και αρκετά πιάτα εμπλουτίζονται με αυτό. Εδώ φτιάνουμε τα φασόλια με λάχανο. Δεν πιστεύετε πόσο νόστιμο και ξεχωριστό φαγητό είναι μέχρι να το μαγειρέψετε.
Λαχανοντολμάδες ατύλιχτοι
Οπτικά θυμίζουν γιουβαρλάκια. Στη γεύση όμως θα είναι σαν να τρώτε τους κλασικούς λαχανοντολμάδες, στην πιο εύκολη εκδοχή τους, αφού δεν χρειάζονται τύλιγμα.
Κότα με λάχανο τουρσί
Δοκιμάστε ένα κοτόπουλο με λάχανο τουρσί και… ξανθιώτικο χαρακτήρα!
Χοιρινό με λάχανο και φασόλια
Το απόλυτο φαγητό για το χειμερινό τραπέζι.
Λαχανοντολμάδες με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά
Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά του χειμώνα. Σε αυτή τη συνταγή προτείνουμε να προσθέσετε 2 είδη κιμά για ακόμη πιο νόστιμη γεύση.
Πολίτικη λαχανοσαλάτα
Η πιο νόστιμη χειμερινή σαλάτα με άρωμα από την Πόλη.
Λαχανόρυζο με αβγολέμονο
Το πανεύκολο και θρεπτικό λαχανόρυζο γίνεται ακόμη πιο νόστιμο με την προσθήκη αβγολέμονου.
Νόστιμο λαχανόρυζο
Το φθινόπωρο το λάχανο είναι στα καλύτερά του. Το κάνουμε λοιπόν νόστιμο λαχανόρυζο.
Λαχανοσαλάτα με ξινόμηλα
Μια φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη σαλάτα, για να συνοδεύσετε αλλαντικά ή χοιρινό ψητό κρέας.
Λάχανο μπουρδέτο
Ένα ασυνήθιστο γιαχνί από την Κέρκυρα, πλούσιο σε χρώματα με πολλά αρωματικά.
Λαχανόπιτα ηπειρώτικη
Πρόκειται για μια κλασική ηπειρώτικη πίτα που τρώγεται κυρίως στις μέρες της νηστείας. Βέβαια, με την προσθήκη τυριού και αβγών όμως γίνεται πιάτο παντός καιρού και είναι μάλιστα ιδιαίτερα νόστιμo!
Λαχανοντολμάδες ορφανοί με σταφίδες και κουκουνάρι
Μπορεί να λείπει ο κιμάς από τους λαχανοντολμάδες,όμως, τους περισσεύει η γλύκα και τα αρώματα. Σταφίδες και κουκουνάρια, κανέλα, άνηθος και μπόλικο κρεμμύδι θα φροντίσουν γι’ αυτό.