Τώρα που κρύωσε ο καιρός αναζητούμε για τις Κυριακές μας φαγητά που είναι πιο χειμωνιάτικα, που τα σερβίρουμε ζεστά και απολαμβάνουμε τη θαλπωρή που μας προσφέρουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το φρικασέ.

Συνήθως γίνεται με αρνάκι ή κατσικάκι και χορταρικά, τα οποία δένουν όλα μαζί με μια υπέροχη σάλτσα αυγολέμονο. Όμως, συναντάμε και συνταγές με χοιρινό ή μοσχάρι, αλλά και κοτόπουλο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν το φρικασέ τους χωρίς κρέας, με μανιτάρια ή θαλασσινά για βασικό συστατικό. Όσο για τα χόρτα αυτά ποικίλουν: από μαρούλι και σέλινο μέχρι άγρια χόρτα του βουνού, σταμναγκάθι, μυρώνια και καυκαλήθρες.

Εμείς, όπως πάντα, σας έχουμε συνταγές για όλα τα γούστα και και κάθε διατροφική προτίμηση: και για όσους αγαπούν το κρέας και τα πουλερικά, αλλά και για όσους αποφεύγουν τις ζωικές τροφές ή νηστεύουν αυτή την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα.

Η προέλευσή του
Η προέλευση της λέξης fricassée είναι Γαλλική, όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Παπαζυμούρης στο ιστολόγιό του Cucina di Caruso και σύμφωνα με το λεξικό Larousse Gastronomique είναι μια τεχνική που ξεκινά από ένα λευκό κρέας, το οποίο κόβεται κομμάτια, σοτάρεται σε βούτυρο ή λάδι και έπειτα βράζει σε λευκό ζωμό με λαχανικά, για να καταλήξει με μια λευκή σάλτσα, είτε με κρέμα, είτε με αλεύρι, ή με αυγό. Αργότερα, στις αρχές του 20ού αιώνα το φρικασέ ήρθε και στη χώρα μας, με το ξεκίνημα της αστικής μαγειρικής.

Μερικά μυστικά:
– Το κρέας το στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα να σοταριστεί.
– Δεν βάζουμε πολλά υγρά γιατί τα χόρτα βγάζουν τα δικά τους και δεν θέλουμε η σάλτσα στο τέλος να είναι νερουλή, σαν σούπα, αλλά συμπυκνωμένη.
– Δοκιμάζουμε στο τέλος του μαγειρέματος κι αν το θέλουμε περισσότερο λεμονάτο, προσθέτουμε επιπλέον χυμό λεμονιού.
– Στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε με φρέσκο, ψιλοκομμένο άνηθα, να το ραντίσουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να προσθέσουμε φέτες λεμονιού, όπως προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στη συνταγή του Αρνάκι φρικασέ.


Αρνάκι φρικασέ
Ένα ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο, που μπορεί να σερβιριστεί τόσο στο κυριακάτικο τραπέζι, όσο και σε ένα εορταστικό γεύμα.

Αρνάκι φρικασέ με μανιτάρια και μαρούλι
Το κλασικό φρικασέ με τη προσθήκη μανιταριών που του πάνε πολύ.


Φρικασέ με αρνάκι, σπανάκι και αγκινάρες
Ένα πιάτο με πληθωρική νοστιμιά που ταιριάζει υπέροχα στο κυριακάτικο αλλά και το γιορτινό τραπέζι.

Αρνάκι φρικασέ με σταμναγκάθι
Το σταμναγκάθι ταιριάζει πολύ με το αρνί και παρέα δημιουργούν ένα υπέροχο φρικασέ.

Χοιρινό με σέλινο φρικασέ
Το φρικασέ με χοιρινό και σέλινο είναι από τις πιο κλασικές χειμωνιάτικες συνταγές για τα κυριακάτικα τραπέζια, ενώ ταιριάζει πολύ και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.


Μοσχάρι φρικασέ με σέσκουλα
Ο Λάμπρος Βακιάρος στρώνει οικογενειακό τραπέζι με ένα λεμονάτο μοσχαράκι φρικασέ αριστούργημα!

Κοτόπουλο με χόρτα φρικασέ
Το φρικασέ είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά για τα οικογενειακά τραπέζια. Εδώ το φτιάχνουμε με κοτόπουλο που ταιριάζει πολύ με άγρια χόρτα του βουνού και μυρωδικά.

Κοτόπουλο φρικασέ της στιγμής
Έχει όλη τη γεύση του παραδοσιακού φρικασέ αλλά είναι πολύ πιο ελαφρύ και γίνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ένας έξυπνος τρόπος να φέρουμε το φαγητό της μαμάς στα μέτρα των βιαστικών μας ωραρίων.

Κοτόπουλο με φινόκιο και μαρούλι
Ένα πιάτο χορταστικό και μοσχοβολιστό που ταιριάζει υπέροχα στο κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.

Γεμιστό φιλέτο κοτόπουλο φρικασέ
Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε κι εσείς.

Φρικασέ με συκωταριά
Αυτό το φρικασέ θα γίνει νόστιμο και πηχτό πηχτό, για να έχετε να τσιμπάτε κάτι μέχρι να γίνουν τα παϊδάκια σας.


Μανιτάρια φρικασέ με σπανάκι και μαρούλι
Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου εμπνέεται από τη μοναστηριακή κουζίνα και μαγειρεύει Μανιτάρια φρικασέ με σπανάκι και μαρούλι.

Σταμναγκάθι φρικασέ με μαυρομάτικα
Το σταμνγκάθι όταν γίνεται μαγειρευτό έχει μια ιδιαίτερη νοστιμιά. Συμπληρώνοντας φασόλια μαυρομάτικα, άνηθο και κρεμμύδι θα φτιάξουμε ένα απλό αλλά πραγματικά πεντανόστιμο πιάτο.

Σουπιές φρικασέ με άγρια χόρτα και μυρωδικά
Οι σουπιές αλλιώς! Το πόσο αρωματικό είναι αυτό το φρικασέ με τα άγρια χόρτα δεν φαντάζεστε. Και τα μισά να βάλετε θα βγει αριστούργημα…

Καλαμαράκια με σπανάκι σαν φρικασέ
Γιατί να κάνετε τα καλαμαράκια μόνο τηγανητά ή κρασάτα; Το φρικασέ τους ταιριάζει και μαγειρεύει ένα νοστιμότατο και πολύ υγιεινό φαγάκι που είναι και νηστίσιμο.

Φρικασέ με γαρίδες, σταμναγκάθι και μυρωδικά
Γαρίδες και χόρτα: μια τολμηρή συνύπαρξη μέσα στην αγκαλιά βελούδινου αβγολέμονου.