Στη Σκάλα Ωρωπού, η Βίκυ και ο Κώστας Μπούκης φτιάχνουν παραδοσιακά ζυμαρικά με σιμιγδάλι και ολόφρεσκη πρώτη ύλη και μας μαθαίνουν να ξεχωρίζουμε το καλό από το καλύτερο!

Το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών Pasta Boukis πρωτολειτούργησε τον Απρίλιο του 2016. Οι προηγούμενες ενασχολήσεις του δραστήριου ζευγαριού, δηλαδή το διαφημιστικό γραφείο και η τοπική εφημερίδα, μπήκαν σε δεύτερη μοίρα μέχρι που σταδιακά σταμάτησε οριστικά η λειτουργία τους. Η Βίκυ, με σπουδές στη γραφιστική, και ο Κώστας στη διαφήμιση, εν μέσω οικονομικής κρίσης διοχέτευσαν την ενέργειά τους και έστρεψαν το επιχειρηματικό βλέμμα τους στο τρόφιμο, λειτουργώντας μόνοι τους το εργαστήριο.

Όπως δηλώνει ο κ. Μπούκης, «η μητέρα μου πάντα έκοβε ζυμαρικά για το σπίτι μας σε κάποιο εργαστήριο στο Κιάτο. Ετσι, από παλιά υπήρχε η σκέψη να ανοίξουμε ένα εργαστήριο παραδοσιακών αγνών ζυμαρικών, αφού κάθε χρόνο αγαπούσαμε να τα φτιάχνουμε για μας. Με την κρίση στραφήκαμε εκεί γιατί ο κόσμος ήταν και είναι πάντα θετικός στο τρόφιμο». Το σωστό ζυμαρικό είναι δύο πράγματα, υφή και νοστιμιά και, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπούκης, την υφή τη δίνει το σιμιγδάλι. Ετσι, το ζυμαρικό βράζει al dente χωρίς να λασπώνει, διατηρεί το σχήμα του στο βράσιμο, χωρίς το αβγό να μυρίζει και να σκεπάζει την ευωδιά του σιμιγδαλιού. Η ποιότητα και η υπέροχη γεύση τους άλλωστε είναι τα στοιχεία που τους έφεραν βραβεύσεις σε διαγωνισμούς ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών όπως ο Olymp Awards.

Ο σωστός «γάμος»
Καθώς αναφέρονται στις λίγες αλλά εξαιρετικές πρώτες ύλες τους, σημειώνουν: «Χρησιμοποιούμε σιμιγδάλι, αβγά και γάλα σε αναλογίες που προέκυψαν μετά από δοκιμές και πολύ ψάξιμο. Η έρευνά μας για τα μηχανήματα αλλά και για τις γεύσεις κράτησε αρκετά γιατί θέλαμε να αποφύγουμε ενισχυτικά γεύσης, αφυδατωμένα λαχανικά κ.λπ. Καταλήξαμε ότι το μυστικό είναι η βάση, δηλαδή το σιμιγδάλι, και η σωστή διαχείριση των υλικών. Βέβαια χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής και ζέας, αλλά μετά από μεγάλη έρευνα και δοκιμές μάθαμε πώς να το διαχειριζόμαστε ολόσωστα. Όσον αφορά το γάλα μας, είναι φρέσκο αγελαδινό και κατσικίσιο. Το μυστικό μας -ειδικά για τα ζυμαρικά με λαχανικά- είναι ότι χρησιμοποιούμε 100% πολτό φρέσκων λαχανικών που μπαίνουν και ζυμώνονται μαζί με το σιμιγδάλι, στο αρχικό στάδιο. Εκεί οφείλουν την υπέροχη γεύση τους».

Μικρή αλλά ποιοτική παραγωγή
Στο πρατήριό τους αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών ζυμαρικών σε διάφορα σχήματα με βάση το 100% σιμιγδάλι σκληρού σιταριού, μέχρι πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς & θαλασσινό νερό, νηστίσιμα ζυμαρικά, όπως το πικάντικο κριθαράκι, αλλά και προϊόντα κατάλληλα για vegan! Η σειρά με 100% Αλεύρι Ολικής Αλεσης και από Δίκοκκο Σιτάρι γίνεται κατόπιν παραγγελίας. Οι παραγωγές είναι μικρές για να φεύγουν σε μικρό χρονικό διάστημα και να παραμένουν φρέσκα. Παράγουν καινούρια ζυμαρικά ανά 15-20 μέρες και τα συσκευάζουν, με ετικέτες που έχει επιμεληθεί η κυρία Μπούκη. Αν δεν τα αγοράσεις έτοιμα, κλείνεις ραντεβού στο εργαστήριό τους και φτιάχνεις τα δικά σου ζυμαρικά με δικά σου υλικά. Τα προϊόντα τους είναι διαθέσιμα στο πρατήριο στη Σκάλα Ωρωπού, στο ηλεκτρονικό κατάστημα και σε επιλεγμένα ντέλι.

info
Εργαστήριο – Πρατήριο Pasta Boukis, Ομήρου & Προφ. Ηλία, Σκάλα Ωρωπού, τηλ.: 2295 301938, 6974 617140.