Θα μπορούσαμε εύλογα να πούμε πως η λευκή σοκολάτα, είτε έχει ένθερμους οπαδούς, είτε την απεχθάνονται. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως η λευκή σοκολάτα έχει μία πιο γλυκιά και κρεμώδη γεύση από την κλασική σοκολάτα γάλακτος και όχι μόνο αυτό. Η λευκή σοκολάτα, έχει διαφορετική σύσταση σε σχέση με τα άλλα δύο είδη σοκολάτας-γάλακτος και μαύρης- και νομίζουμε πως κάπου εδώ μπαίνει το ερώτημα, αν η λευκή σοκολάτα, είναι πραγματική σοκολάτα. Ας δούμε.

Όπως ξέρουμε τα βασικά συστατικά της σοκολάτας είναι το βούτυρο από κακάο και η κακαόμαζα. Ανάλογα με τις αναλογίες του κακάο προκύπτει και το είδος της σοκολάτας. Για παράδειγμα, άλλες αναλογίες κακάο υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα και άλλες στη σοκολάτα γάλακτος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει με τη λευκή σοκολάτα, καθώς δεν διαθέτει καθόλου κακαόμαζα, δηλαδή το βασικό συστατικό της σοκολάτας.

Σημασία έχει πως και κατά το παρελθόν η λευκή σοκολάτα, πολλές φορές παρασκευαζόταν χωρίς καν βούτυρο κακάο, το οποίο πολλοί το αντικαθιστούσαν με άλλα φυτικά έλαια. Σήμερα, τόσο η Ευρώπη, όσο και οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένα στάνταρτ για τη λευκή σοκολάτα και με βάση αυτά μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ένας ξεκάθαρος ορισμός για το τι σημαίνει λευκή σοκολάτα. Η λευκή σοκολάτα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον: 20% βούτυρο κακάο, 14% υπόλειμμα γάλακτος, 3,5% λιπαρά γάλακτος και τα άλλα γλυκαντικά να μην ξεπερνάνε το 55%.

Παλιότερα, υπήρχε και ένας πιο απλοϊκός τρόπος για να καταλάβει κανείς αν αυτό που έτρωγε ήταν όντως λευκή σοκολάτα και αυτός είχε να κάνει με το χρώμα της. Αν το λευκό της ήταν ιβουάρ τότε περιείχε βούτυρο κακάο. Αν είχε καθαρά λευκό χρώμα τότε κάποιο υποκατάστατο είχε χρησιμοποιηθεί.

Οφέλη για την υγεία
Φαίνεται πως η λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας (αποτελούμενη από βούτυρο κακάο 32-45% ) έχει οφέλη για την καρδιά, ενισχύει τα αιμοπετάλια και ρυθμίζει την κακή χοληστερόλη.

Επιπλέον, το βούτυρο κακάο έχει αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα και μπορεί η μαύρη σοκολάτα να βοηθάει στην πρόληψη της αναιμίας με την περιεκτικότητά της σε σίδηρο, η λευκή σοκολάτα, ωστόσο, αντισταθμίζει την έλλειψη σιδήρου με μια φυσική δόση ασβεστίου που περιέχεται στα γαλακτοκομικά συστατικά. Τέλος, η λευκή σοκολάτα μεταξύ άλλων είναι χαμηλή σε χοληστερόλη και νάτρι, ενώ περιέχει φώσφορο, στοιχείο απαραίτητο για την ενέργεια του οργανισμού μας όλη την ημέρα. Συνεπώς, ίσως η λευκή σοκολάτα να είναι κάπως αδικημένη, καθώς ειδικά εκείνες που είναι ποιοτικές αποτελούν μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

Διαβάστε επίσης:
2 σοκολατένιες προτάσεις για το πρωινό των παιδιών

Γιατί οι ευρωπαϊκές σοκολάτες έχουν διαφορετική γεύση από τις αμερικανικές;

Κι όμως, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά