Τα αβοκάντο ήταν ένα άγνωστο εξωτικό φρούτο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν άρχισε να γίνεται δημοφιλές, αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε όλον τον κόσμο. Στην αρχή έγινε μόδα και ήταν κάπως… εκκεντρικό να τρώει κάποιος αβοκάντο αλλά πλέον έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά και έχει γίνει mainstream. Άλλωστε τα οφέλη του για τον οργανισμό μας είναι πολλαπλά, ενώ πέρα του ότι είναι θρεπτικό, είναι και νόστιμο ενώ είναι ιδανικό και για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή.

Τα οφέλη του για την υγεία
Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο γνωστό για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη το καθιστά πολύ σημαντικό υλικό σε όσους επιλέγουν μια vegan ή vegetarian διατροφή. Επίσης, είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, που βοηθούν τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη δίαιτα.
Παράλληλα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος., ενώ αποτελεί πηγή βιταμίνης B6, βοηθώντας στη σωστή λειτουργία του οργανισμού προφυλάσσοντάς μας από το αίσθημα της κούρασης.

Πώς διαλέγουμε το ιδανικό αβοκάντο
Μια δύσκολη πίστα, ειδικά για όσους δεν έχουν εξασκηθεί. Οπότε για να μπορείτε να προσανατολιστείτε, σας έχουμε συγκεντρώσεις τις παρακάτω συμβουλές:

Το χρώμα
Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το αβοκάντο που θα βρείτε στην αγορά, τόσο πιο άγουρο είναι. Όταν είναι ανοιχτό πράσινο είναι ακόμα αρκετά άγουρο, αν είναι σκούρο πράσινο είναι σχεδόν ώριμο, ενώ όταν το χρώμα του έχει ένα σκούρο-πράσινο που πλησιάζει το μαύρο, τότε είναι ιδανικό για κατανάλωση.

Η υφή
Ένας άλλος τρόπος να καταλάβετε αν το αβοκάντο είναι έτοιμο για κατανάλωση είναι να το πιάσετε με τα δυο σας χέρια. Αν όπως το πιέζετε είναι ελαφρώς μαλακό, τότε είναι έτοιμο για κατανάλωση. Αν είναι σκληρό, χρειάζεται να ωριμάσει κι άλλο.

Το κοτσάνι
Αν όταν πιάσετε στα χέρια σας το φρούτο, το κοτσάνι που έχει στο πάνω μέρος του ξεκολλάει εύκολα και είναι έτοιμο να βγει με το που το ακουμπήσετε με λίγη πίεση, χωρίς να βάλετε δύναμη, τότε το αβοκάντο βρίσκεται στη σωστή φάση για κατανάλωση.

Πώς τα αποθηκεύουμε
Τα αβοκάντο αποθηκεύονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου και ιδανικά σε μια χάρτινη σακούλα, μαζί με μήλα και μπανάνες, που παράγουν μεγάλες ποσότητες αιθυλενίου, ώστε να επιταχυνθεί η ωρίμανσή τους.
Όταν κόψουμε ένα αβοκάντο, αν δεν το καταναλώσουμε ολόκληρο, πρέπει να του ρίξουμε λίγο ξίδι ή λεμόνι, ώστε να αποφευχθεί η οξείδωσή του. Το φυλάσσουμε σε δοχείο κλεισμένο αεροστεγώς ή σε σακούλα τροφίμων με clip, ώστε να το προστατεύσουμε από τον αέρα και την υγρασία.

Πώς να καταναλώσετε το αβοκάντο

Στα τόσα χρόνια που είναι στη μόδα του αβοκάντο, έχει πλέον μπει τόσο στις καθημερινές συνταγές ενός νοικοκυριού όσο και στις πιο γκουρμέ προτάσεις εστιατορίων. Πέρα από το avocado toast, δηλαδή το φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο, που έχει γίνει viral μέσω των κοινωνικών δικτύων, υπάρχει μια σειρά από συνδυασμούς σε αλμυρές αλλά και γλυκές προτάσεις, ενώ είναι και ένα ιδανικό υλικό για smoothies.

Δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας:

Αλμυρές 

Γουακαμόλε



Τηγανιά τόνου με θυμαρίσιο μέλι, σερβιρισμένη με γουακαμόλε
Η δική μας τηγανιά στο Μεξικό ονομάζεται καρνίτας και στην συγκεκριμένη πεντανόστιμη συνταγή βουτάει στην θάλασσα συναντά τον τόνο το μέλι και το κλασικό γουακαμόλε.


Το τέλειο γουακαμόλε
Με απίστευτα βελούδινη υφή αυτό το γουακαμόλε είναι πραγματικά τέλειο! Θα το σερβίρετε με ψημένες πίτες τορτίγιας τις οποίες δε θα μπορείτε να σταματήσετε να βουτάτε σε αυτό το νόστιμο ντιπ.

Βάφλες αλμυρές με γουακαμόλε και αυγοσαλάτα
Μια εύκολη συνταγή για αλμυρές βάφλες, εύκολη και θρεπτική. Ο συνδυασμός της αυγοσαλάτας και του γουκαμόλε την καθιστούν ιδανική και για πρωινό αλλά και για brunch.

Σαλάτες

Σούπερ υγιεινή σαλάτα με καρπούζι, αγγούρι και αβοκάντο, έτοιμη σε 5 λεπτά!
Μια σαλάτα που συνδυάζει το αγγούρι, το καρπούζι με το αβοκάντο. Εύκολη αλλά και πολύ θρεπτική και δροσερή!

Κοτοσαλάτα με κινόα, αβοκάντο, ντοματίνια
Μια δροσερή, εύκολη και υγιεινή συνταγή που συνδυάζει το κοτόπουλο με το αβοκάντο, την κινόα και τα ντοματίνια, ιδανική για το γραφείο, ειδικά τις μέρες του καλοκαιριού που κάνει πολλή ζέστη.

«Σπαγγέτι» κολοκυθιών με σάλτσα αβοκάντο και κάρι
Χορταστική, υγιεινή και θρεπτική σαλάτα με κολοκυθάκια και σάλτσα αβοκάντο. Πασπαλίζετε στο τέλος με σουσάμι.

Ορεκτικά-σνακ

Τοστάδα με σοτέ καλαμάρι, κρέμα αβοκάντο και πράσινο μήλο
Μια φρέσκια θαλασσινή τοστάδα, με την σπιρτάδα του πράσινου μήλου και την καψάδα της τσίλι πιπεριάς πάνω στη βουτυρένια γεύση του χανιώτικου αβοκάντο.

Φρυγανισμένο ψωμί με τυροκαυτερή και ταρτάρ αγγουριού με αβοκάντο
Για αυτή την ελαφριά συνταγή που γίνεται πανεύκολα και γρήγορα, θα χρειαστείτε τον φούρνο σας μόνο για 5΄, αφού όλα τα άλλα υλικά χρησιμοποιούνται ωμά και δροσερά.

Τσιπς μελιτζάνας με κρέμα αβοκάντο, λάιμ και μέντα
Οι τηγανητές μελιτζάνες στην πιο τέλεια εκδοχή τους, ως τσιπς! Συνοδεύονται με δροσερή κρέμα αβοκάντο, λάιμ και μέντα, που δίνει στο πιάτο μια διαφορετική φρεσκάδα.

 

Γλυκές

 

Μους σοκολάτας με αβοκάντο: η πιο βελούδινη και υγιεινή μους
Το αβοκάντο ταιριάζει σε γλυκά και ειδικά σε φίνες κρέμες σοκολάτας, χαρίζοντας τους μεταξένια υφή και πλούσιο σώμα, αντικαθιστώντας επάξια την κρέμα γάλακτος -ιδανική επιλογή για να κάνουμε τα γλυκά μας vegan ή νηστίσιμα, δηλαδή.

 

@thekwendyhome Have you ever had avocado 🥑 as a dessert before? recipe: @Nik Hua ♬ Claire de Lune – Ave Maria

Πώς να φτιάξετε το πιο δροσιστικό επιδόρπιο με αβοκάντο με μόλις 2 υλικά
Πρόκειται για το avocado shaved ice, ένα επιδόρπιο με μόλις δυο υλικά, εύκολο, γρήγορο και δροσιστικό, ειδικό για τα φθινοπωρινά απογεύματα με  ζέστη.

Avocado bread: Πώς να φτιάξετε το νέο trend του TikTok
Oυσιαστικά είναι κάτι σαν το banana bread, αλλά αντί για μπανάνες χρησιμοποιούμε αβοκάντο. Ένα πιο υγιεινό κέικ, χωρίς βούτυρο, ένα υγιεινό επιδόρπιο με λίγη ζάχαρη.