Βουτυρώδες, με απολαυστική σάρκα, έντονο χρώμα και χαρακτηριστική γεύση. Τα τελευταία χρόνια, το αβοκάντο έχει προστεθεί στη διατροφή των περισσότερων από εμάς και αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Παντός καιρού και εποχής. Υπάρχουν, όμως, δύο στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε: α) ότι το αβοκάντο δεν είναι και τόσο φιλικό προς το περιβάλλον και το σπίτι όλων μας, τον πλανήτη και ότι β) πλέον υπάρχει η eco friendly εναλλακτική του, η οποία αποκαλύπτει τον σκοπό της στο όνομα του, Ecovado.

Γιατί το αβοκάντο δεν είναι και τόσο eco-friendly;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που καταναλώνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά δεν καλλιεργείται σε όλες. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να μεταφερθεί σε κάθε σημείο του πλανήτη χρειάζονται πάρα πολλές ώρες μετακίνησης και ταξιδιού, άρα και παραγωγή αρκετών καυσίμων στην ατμόσφαιρα, κάτι που ρυπαίνει το περιβάλλον. Επιπρόσθετα, για να παραχθεί ένα μόνο αβοκάντο χρειάζονται 227 λίτρα νερού. Οι φυτείες μονοκαλλιέργειας που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν την συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση οδηγούν στην αποψίλωση των δασών. Όπως γίνεται αντιληπτό, το φρούτο με την βουτυρώδη υφή δεν είναι και τόσο προς το περιβάλλον φιλικό.

Τι είναι το Ecovado;
Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη της Arina Shokouhi, απόφοιτη του Central Saint Martins με μάστερ στον τομέα Material Futures, να δημιουργήσει πιο eco friendly παραλλαγές φρούτων που μπορεί να αγαπούν τον οργανισμό μας, αλλά δεν διοχετεύουν την ίδια αγάπη και προς το περιβάλλον. Το Ecovado δεν φύεται, αλλά μαγειρεύεται. Οι ρίζες του, δηλαδή, δεν εντοπίζονται στη μητέρα Φύση, αλλά στην κουζίνα. Η σάρκα του παρασκευάζεται από φρέσκες και χωρίς επεξεργασία πρώτες ύλες της βρετανικής αγοράς. Αποτελεί ένα γευστικό κράμα από κουκιά, αλεσμένα ή σε μορφή κρέμας φουντούκια μήλο και κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Το τελευταίο συστατικό υπάρχει παντού στην Μεγάλη Βρετανία και είναι αρκετά κοντά στα λιπαρά οξέα που προσφέρει στον οργανισμό το αυθεντικό αβοκάντο.

Πώς δημιουργούνται τα υπόλοιπα μέρη του Ecovado;
Εκτός από τη σάρκα, το αγαπημένο αβοκάντο διαθέτει μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από το κανονικό φρούτο. Το μεγάλο κουκούτσι στο κέντρο και την τραχιά του φλούδα. Στη θέση του πρώτου, το Ecovado προτάσσει ένα ολόκληρο καρύδι, κάστανο ή φουντούκι, με βασικό κριτήριο επιλογής η διαθεσιμότητα του κάθε στοιχείου στην αγορά. Όσον αφορά την φλούδα, αυτή είναι κατασκευασμένη από ένα υλικό που θυμίζει κερί, αλλά είναι 100% φυτικό και βρώσιμο.

Τι ισχύει για τη γεύση του; 
Εκτός από τα θρεπτικά του συστατικά, σημαντικό ρόλο στην απόφαση μας να καταναλώσουμε ή όχι ένα φρούτο διαδραματίζει και η απόλαυση που προσφέρει στον ουρανίσκο. Εύλογα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα αν η γεύση του Ecovado πλησιάζει αυτή του Avocado. Η απάντηση είναι – ευτυχώς – καταφατική. Εξαλλου, η δημιουργία του δεν ήταν εύκολη υπόθεση εξαιτίας ακριβώς αυτής της παραμέτρου. Η κάθε πρώτη ύλη συναντά την άλλη με απόλυτη μαεστρία και το αποτέλεσμα δικαιώνει κάθε avocado lover.