Πριν από λίγα χρόνια όταν έλεγε κάποιος ότι τρώει αβοκάντο, τον θεωρούσαν σίγουρα εκκεντρικό! Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό το φρούτο αυτό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, στη διατροφή μας, στις συνταγές μας. Μπορεί να μπει στις σαλάτες, στα σμούθι, στα σάντουιτς, ακόμα και στα γλυκά μας, ενώ θεωρείται ό,τι πιο υγιεινό αλλά και… trendy!

Αν είστε από εκείνους που έχουν πιεστεί να φάνε αβοκάντο και έχουν δοκιμάσει κάμποσες φορές χωρίς ωστόσο να βρίσκουν τίποτα το νόστιμο σε αυτό το υγιεινό και πανάκριβο άρτυμα, τότε σας έχουμε κάποια… ευχάριστα νέα. Σύμφωνα με έρευνες οικολογικών οργανώσεων, το αβοκάντο βρίσκεται ανάμεσα στις τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τη βιωσιμότητα του πλανήτη!
Πώς γίνεται αυτό; Ενώ μέχρι κάποια χρόνια, αποτελούσε ένα σπάνιο εξωτικό φρούτο, ξαφνικά έγινε παγκόσμιο trend, αποτέλεσε βασικό υλικό για γκουρμέ συνταγές ενώ μπήκε και στο καθημερινό τραπέζι, ιδανικό για πρωινό ή για σνακ. Μάλιστα, ιδρύθηκαν και θεματικά εστιατόρια με συνταγές αποκλειστικά με αβοκάντο σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
Με όλη αυτή την ξαφνική ζήτηση -που συνέβη παγκοσμίως σχεδόν ταυτόχρονα στη Βόρεια Αμερική αλλά και σε όλη την Ευρώπη- έπρεπε να αυξηθεί και η παραγωγή του. Διεθνείς οικολογικές οργανώσεις έχουν κάνει κατά καιρούς καταγγελίες για αποψίλωση δασών. Η καλλιέργεια του αβοκάντο παγκοσμίως πραγματοποιείται κυρίως στη Νότια και την Κεντρική Αμερική, λόγω του κλίματός του που ευνοεί το φρούτο αυτό. Όπως ήταν φυσικό, για να ανταποκριθούν στις διεθνείς ανάγκες του κόσμου, αναγκάστηκαν να καταστρέψουν δάση για να φτιάξουν φυτείες αβοκάντο. Αυτό είχε αντίκτυπο τόσο στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, όσο και στη γενικότερη διατροφή των πληθυσμών των εκεί χωρών, που έπρεπε να στερηθούν το αβοκάντο ως βασικό στοιχείο του διαιτολογίου τους, αφού έπρεπε να το εξάγουν.

Οι σεφ αρχίζουν να αντικαθιστούν το αβοκάντο στις συνταγές τους
Η συμβολή της τόσο εκτεταμένης χρήσης του αβοκάντο στην κλιματική αλλαγή και επομένως η απειλή στη βιωσιμότητα του πλανήτη, έχει οδηγήσει πολλούς σεφ να αντικαταστήσουν το αβοκάντο στις παρασκευές τους με άλλες πιο βιώσιμες λύσεις, όπως τα κολοκυθάκια, ο αρακάς, το φιστίκι Αιγίνης ή η αγκινάρα Ιερουσαλήμ.
Είναι θετικό το ότι οι σεφ δρουν με οικολογική συνείδηση. Ωστόσο, η αντικατάστασή του από άλλα υλικά ενδεχομένως να έχει σημάνει και ένα τέλος εποχής, ένα τέλος στο trend. Το αβοκάντο σταμάτησε να είναι μόδα αλλά έγινε κάτι νορμάλ, ένα μέρος της καθημερινότητας του κόσμου, που δεν μας εντυπωσιάζει.

Δείτε επίσης:
Έφτιαξε σάντουιτς αβοκάντο από χρυσό και το πουλάει 2,5 εκατ. ευρώ!

Μους σοκολάτας με αβοκάντο: η πιο βελούδινη και υγιεινή μους

Βλάπτει η σοκολάτα το περιβάλλον; Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί…