Η φάρμα Askada στην Κύμη έρχεται να προσθέσει τη βιολογική καλλιέργεια στα ξερά σύκα Κύμης ΠΟΠ και μαζί μία προσεγμένη γκάμα προϊόντων.

Το όνομα Askada προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για τα ξερά σύκα «ισχάδα» και αποτελεί δημιούργημα ενός νεαρού ζευγαριού με οικολογικές ανησυχίες, της γραφίστριας Λίτσας Μύταλα και του logistics manager Στάθη Μηλιώτη, που το 2013 αποφάσισαν να αφήσουν τις καριέρες τους και να στραφούν στον πρωτογενή τομέα. «Η επαφή με τη φύση πάντα μας γοήτευε», εξομολογείται η κυρία Μύταλα. Και μια και η ίδια έχει η καταγωγή από την Κύμη, «τα ξερά σύκα αποτελούν οικογενειακή παράδοση» μας λέει. Έτσι, δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν με τι ήθελαν να ασχοληθούν. «Αγοράσαμε έναν συκεώνα στο χωριό Ανδρωνιάνοι και από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε ότι θα ακολουθήσουμε βιολογική μέθοδο καλλιέργειας και παραδοσιακή μέθοδο αποξήρανσης».

Κάθε Αύγουστο, λοιπόν, γίνεται η συγκομιδή των ώριμων σύκων με το χέρι, στη συνέχεια τα κόβουν στη μέση, τα στεγνώνουν στον ήλιο, ακολουθεί θέρμισμα (τα βουτάνε σε καυτό νερό που τα ζωντανεύει ξανά) και τέλος, τα αποξηραίνουν ξανά πριν τα τυποποιήσουν. Τι πετυχαίνουν με αυτή τη διαδικασία; Προσφέρουν ένα σταθερά ποιοτικό προϊόν, που διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του, ενώ παρά το γεγονός ότι είναι αποξηραμένο, το θέρμισμα διατηρεί το φρούτο αφράτο και ζουμερό. Μάλιστα, καθώς πρόκειται για πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και συντηρητικά, έχοντας έτσι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των χύμα αποξηραμένων σύκων που κυκλοφορούν σε μεγάλες ποσότητες στην αγορά.

Από το σύκο στο συκολατάκι
«Από την αρχή η αίσθησή μας ήταν ότι το αποξηραμένο σύκο είναι ένας διατροφικός θησαυρός, που δεν έχαιρε της εκτίμησης που έπρεπε. Ήταν προσωπικό μας στοίχημα η ανάδειξη του μέσα από ευφάνταστα προϊόντα που μπορεί ο καθένας να εντάξει στη διατροφή του», εξηγεί η κυρία Μύταλα. Η αρχή έγινε με το κλασικό αποξηραμένο σύκο, που συσκευάζουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Περιφέρειας Κύμης, πάντα υπό την προσωπική τους επίβλεψη. Στη συνέχεια, η γκάμα τους εμπλουτίστηκε με συκόμελο, γλυκό άλειμμα σύκου, chutney σύκου με σταφίδες, κρεμμύδια και τζίντζερ, αλλά και συκολατάκια, σε συνταγή της μητέρας της Λίτσας τα τελευταία, τα οποία κυκλοφορούν σε δύο εκδοχές: αποξηραμένα σύκα βουτηγμένα σε κόκκινο κρασί και καλυμμένα με μαύρη σοκολάτα ή αποξηραμένα σύκα με μαύρη σοκολάτα αρωματισμένα με θυμάρι και πασπαλισμένα με ανθό αλατιού από το Μεσολόγγι.

Όλα φτιάχνονται αποκλειστικά από βιολογικά σύκα παραγωγής τους και αν η ποσότητα δεν επαρκεί, συνεργάζονται και με ορισμένους πιστοποιημένους παραγωγούς βιολογικών σύκων της περιοχής. Τα τελικά προϊόντα συσκευάζονται σε καλαίσθητες συσκευασίες, που αποτελούν δημιουργία της κυρίας Μύταλα (επαγγελματίας γραφίστρια, άλλωστε), προτού καταλήξουν στα ράφια των delicatessen και των καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Στόχος μας για το μέλλον είναι να εξελίσσουμε συνεχώς τα προϊόντα μας αλλά και την ίδια τη φάρμα, δίνοντας μέσα από αυτά την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους να γνωρίσουν τον ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής των ξερών σύκων της Κύμης», καταλήγει.

info
Askada Farm, Ανδρωνιάνοι Κύμης, Εύβοια, τηλ.: 22220 24593, www.askada.farm